STIREA ZILEI 31 august 2021

Digitalizare la Finanțele din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2300 vizualizări

Autoritățile ar vrea ca notarii să poată genera acte administrative fiscale, fără că cetățenii să mai fie nevoiți să facă un drum la ghișeu  

Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Municipale Sfântu Gheorghe face demersuri pentru un nou pas spre digitalizare. Este publică intenția acestei instituții de a încheia un protocol de colaborare cu notarii publici, care vor putea astfel să ceară în numele clienților mai multe documente, pe care să le primească apoi direct online, fără ca cetățeanul să mai fie nevoit să meargă la sediul Finanțelor. Reprezentanții instituției spun că și-ar dori ca acest serviciu să fie funcțional din cursul lunii septembrie a.c..  

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat joi, în ședința ordinară a lunii august, hotărârea care atestă „aprobarea procedurii de furnizare a serviciilor electronice și de comunicare a actelor administrativ fiscale prin mijloace electronice de transmitere Ia distanță”, proiect propus de către Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Municipale Sfântu Gheorghe. 

Este de fapt un acord care permite încheierea unui protocol de colaborare, care „reprezintă cadrul legal de realizare a colaborării între organul fiscal local din cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, denumit Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Municipale și Birourile Notarilor Publici arondați Camerei Notarilor Publici Brașov, având ca obiect solicitările de emitere a certificatelor de atestare fiscală, comunicarea de acte notariale de înstrăinare, precum și, la cererea contribuabilului, înregistrarea/scoaterea în/din evidența fiscală a bunurilor impozabile/taxabile”, se arată în actele atașate documentelor care joi au primit girul aleșilor locali. 

Cu alte cuvinte, autoritățile locale vor să ofere oportunitatea cetățenilor din oraș să obțină mai ușor certificatele de atestare fiscală, prin intermediul notarilor publici. 

Hotărârea arată că autoritățile vor să „fluidizeze modul de gestionare a documentelor fiscale emise de organul fiscal și utilizate de notarul public investit cu diverse operațiuni legale. În acest sens se dorește implementarea de către organul fiscal local a unui sistem care să permită accesul notarului public la baza de date a organului fiscal local, în sensul de a solicita, genera şi emite de notarul public a certificatelor de atestare fiscală privind situația fiscală a persoanei, fără a fi necesară deplasarea persoanei interesate la organul fiscal local”.  

Aleșii locali au fost de acord, mai ales că în referatul de aprobare se arată și că demersul este util, având în vedere contextul pandemiei. 

Având în vedere că în contextul pandemic instituțiile publice au depus eforturi pentru a asigura furnizarea serviciilor publice către cetățeni într-un cadru electronic cât mai adecvat necesităților cauzale și la nivelul Primăriei s-au întreprins demersurile necesare pentru fluidizarea relaționării cu cetățenii și alte instituții sau entități de interes public. 

Aceste demersuri pe de o parte au fost permise de cadrul legal existent în diferite domenii de activitate, pe de altă parte au fost impuse de situația creată la nivel național de pandemie. Așa cum s-a prezentat în raportul de specialitate al Direcției Generale Economice și Finanțe Publice Municipale Sfântu Gheorghe, cadrul legal reglementat de Codul de procedură fiscală permite furnizarea actelor administrativ fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanță cu condiția aprobării de Consiliul local a procedurilor aferente”, scrie în referatul de aprobare. 

Sistemul electronic a fost achiziționat 

Același document arată că Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Municipale Sfântu Gheorghe a cumpărat soluția informatică „Modul Notari Publici - emitere certificate fiscale pe bază de CNP/CUI, în cadrul aplicației AvanTax/Avansis”. 

Acest sistem informatic permite furnizarea certificatului de atestare fiscală pe cale electronică fără intervenția organului fiscal local către birourile de notari publici implicați în procedurile notariale de înstrăinare sau succesorale. Pentru a implementa acest sistem de către notarii publici arondați Camerei Notarilor Publici Brașov este necesară încheierea protocolului de colaborare cu acesta din urmă, acest document fiind cadrul legal în care relaționează cele două entități”, se mai arată în Raportul de aprobare. 

Documentele adoptate joi de autoritățile locale mai arată și un răspuns pozitiv din partea Camerei Notarilor Publici din Brașov, prin care își manifestă acordul ferm în privința acestei colaborări și informează că va pune la dispoziția autorităților covăsnene „toate datele de identificare ale tuturor birourilor notariale din cadrul Camerei Notarilor Publici Brașov”. 

Reprezentanta Finanțelor Municipale, Lukáts Mária, ne-a spus că demersul va fi de ajutor în primul rând cetățenilor, care vor scurta un drum prin labirintul birocrației, dar și sistemului de finanțe locale, care va avea, astfel, mai puține cereri prin funcționarii publici, respectiv notarilor, care pot fi mai eficienți în a-și ajuta clienții. 

În baza protocolului, notarul public va putea emite de la biroul de notariat direct certificatul de atestare fiscală. Deci nici notarul, nici contribuabilul nu trebuie să se prezinte la Direcția Finanțelor Publice ca să îi înmânăm actul. (...) Notarii vor avea acces numai pentru a emite certificate fiscale, deci nu vor putea vedea alte date”, ne-a explicat Lukáts Mária - șef Serviciu de constatare, impunere și control la Finanțele Municipale. 

Aceasta ne-a spus și că anual numărul documentelor de acest tip care se emit este de ordinul miilor. 

Dacă hotărârea va trece cu bine și testul de legalitate al Prefecturii, ca orice alt document, și intră în vigoare, atunci dorința reprezentanților de la finanțe este ca în cursul lunii septembrie să demareze acest proiect. Este un demers gândit din urmă cu doi ani, ne-a mai spus Lukáts Mária - șef serviciu la Finanțele Municipale. 

Noi ne propunem ca din septembrie să fie funcțional. Acum, hotărârea Consiliului Local trebuie să fie verificată de Prefectură și după ce e valabilă hotărârea și intră în circuitul civil, vom perfecta protocolul cu Camera Notarilor, vom solicita date de autentificare a notarilor publici și să sperăm că în cursul lunii septembrie va fi funcțional”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, aceasta. 

Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Municipale Sfântu Gheorghe este compartimentul de specialitate al Primăriei care duce la îndeplinire atribuțiile de administrare a impozitelor şi taxelor locale și care are sediu pe strada Oltului, nr.2.

Foto: Observatorul de Covasna şi Unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.