STIREA ZILEI 23 ianuarie 2019

De opt ani, Írisz Shop sparge prejudecățile

de Daniela Luca | 3507 vizualizări

În magazinul din Sfântu Gheorghe lucrează doar persoane cu dizabilități

Aflat la intersecția unor străzi destul de circulate din Sfântu Gheorghe, magazinul Írisz, deși este un loc cu totul aparte, nu este cunoscut de multă lume. Aici, de luni până vineri, de la 10:00 la 17:00, vin la muncă oameni care sunt diferiți de ceilalți. Toți cei opt angajați sunt persoane cu dizabilități. Harnici și sârguincioși, cei care lucrează acolo fac tot posibilul ca lucrurile să funcționeze cum trebuie, iar clienții să plece cu zâmbetul pe buze și poate cu o atitudine schimbată față de ei și față de alte persoane cu care soarta nu a fost atât de blândă.

Deși sunt o mulțime de oameni care se plâng cât de greu este să te trezești de dimineață, să te motivezi să mergi la muncă și să faci față presiunilor interminabile, pentru alții, un serviciu înseamnă șansa vieții lor.

Este cazul unor persoane cu diferite tipuri de dizabilități din Sfântu Gheorghe, pentru care munca înseamnă nu doar responsabilitate și socializare, ci și o binecuvântare care i-a determinat să vadă viața cu alți ochi.

Încă din 2011, anul în care și-a deschis ușile magazinul Írisz, situat la intersecția străzilor Ciucului cu Grigore Bălan, angajații și-au demonstrat lor înșiși, dar și celor care le calcă pragul, că prin muncă și răbdare, dizabilitatea se poate transforma într-o abilitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple, a fost nevoie de cineva care să le dea încredere în propriile forțe.

 „La Casa Írisz, lucrând cu persoane cu dizabilități, avem ateliere protejate, dar în aceste ateliere nu intră lumea de bunăvoie. Ne-am gândit că într-un magazin, dorind să cumpere ceva, lumea va intra fără probleme. Putem să spunem că magazinul este un atelier protejat deschis pentru toată lumea. Cei care cumpără la noi, implicit ajută persoanele cu dizabilități care lucrează acolo, dar și pe ceilalți care vin la Casa Írisz. Angajații se simt integrați, au o slujbă, un salariu, o viață total schimbată”, ne-a declarat directorul Casei Írisz din Sfântu Gheorghe, Makkai Péter, care a mai adăugat că toți angajații sunt salariați și sunt supravegheați de un administrator pe tot parcursul programului.

„Aveam emoții foarte mari când m-am angajat”

Când intri în magazin, fără a studia detaliile, e dificil, dacă nu imposibil să îți dai seama că toți angajații ar avea o dizabilitate. Clienții sunt întâmpinați cu zâmbetul molipsitor al casierei Farkas Enikő. La plecare, amabilitatea ei te face să privești dincolo de dizabilitate și simți doar căldura cu care te-a deservit.  

Angajarea a fost un pas imens în viața ei, ne-a spus aceasta. Farkas Enikő, are o dizabilitate care nu o încurcă să își facă treaba ca la carte.

„M-am angajat acum opt ani. Îmi plac oamenii și de aceea mă bucur că nu stau acasă. Comunicarea este foarte importantă pentru noi. Aveam emoții foarte mari când m-am angajat, dar peste o lună sau două m-am obișnuit și mi-am intrat în ritm”, ne-a spus Farkas Enikő, foarte ocupată să împacheteze cumpărăturile unui client.

Persoanele cu dizabilități și-au găsit rostul, ajutându-i pe alții

Marfa provine dintr-un lanț olandez de magazine, iar oferta cuprinde de la haine pentru toate vârstele, până la jucării, vase și alte lucruri utile pentru casă. Pentru că scopul urmărit nu este neapărat obținerea profitului, prețurile sunt pentru toate buzunarele. Banii câștigați în urma activității magazinului sunt direcționați la Casa Írisz, pentru sprijinul altor persoane cu dizabilități.

„Scopul magazinului este să ajutăm persoanele cu dizabilități de la Casa Írisz, unde zilnic cam 40 de persoane cu dizabilități fac diverse activități. Din banii pe care îi putem aduna aici, îi ajutăm pe ei. Unii dintre angajați sortează marfa, sau o aranjează pe raft, alții calcă hainele sau pun prețuri. Fiecare are responsabilitatea lui. Este într-adevăr o responsabilitate pentru că majoritatea au epilepsie și fac crize uneori, dar am învățat să gestionăm situațiile”, spune administratorul magazinului, Szakács Lajos.

Dacă spațiul comercial ar fi în centru, ar fi mai vizitat de clienți, a mai adăugat Szakács Lajos. Însă din cauza prețurilor mari la chirie, magazinul nu se bucură de aceeași popularitate pe care o merită, consideră acesta.

Întrebat dacă persoanele cu dizabilități sunt mai sârguincioase la locul de muncă, administratorul ne-a spus că nu poate să facă diferența între ei și  persoanele valide pentru că lucrând de atâția ani împreună, se simt ca într-o familie în care domină empatia.

Această inițiativa le oferă speranță și altor persoane cu dizabilități.  „Este lăudabilă inițiativa lor. Persoanele cu dizabilități trebuie să fie integrate pe piața muncii. După opinia mea, aceste persoane sunt mult mai atente și sârguincioase la locul de muncă. S-au făcut studii în aceasta privință și s-a dovedit că, față de o persoană sănătoasă, persoanele cu dizabilități sunt mult mai atente”, ne-a spus președinta Asociației Distroficilor Muscular din Romania, Maria Teodorescu.

Magazinul diferit, nu este unic în județul nostru. De doi ani, în orașul Covasna, într-un magazin similar, alte șapte persoane cu dizabilități se bucură de șansa de a-și pune în valoare abilitățile.  

Scepticismul angajatorilor covăsneni în ceea ce privește persoanele cu dizabilități a ieșit în evidență anul trecut, când AJOFM Covasna a organizat pentru prima dată Bursa Locurilor de Muncă pentru Persoanele cu Dizabilități. Deși la nivel județean există peste 500 de persoane cu dizabilități apte de a avea un serviciu, din cele peste 6.000 câte sunt în evidențele autorităților, atunci doar 5 angajatori s-au prezentat cu oferte de muncă.

Așadar, acest lucru face și mai apreciat magazinul Írisz, un loc în care prejudecățile nu își au rostul. Cu atât mai mult cu cât cu fiecare achiziție, cei care trec pragul magazinului, pot contribui la integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități, dar și la schimbarea prejudecăților demult învechite.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.