Dacă voi nu mă vreți, nici eu nu vă mai vreau!
O comisie condusă de consilierul local Mădălin Guruianu a decis demiterea directorului TAM, Horațiu Mihaiu
După o perioadă de numai câțiva ani de liniște – aparentă sau nu, Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe se află într-un nou zbucium. Motivul este o nouă demisie a directorului, regizorul Horațiu Mihaiu, survenită după evaluarea anuală care a avut loc săptămâna trecută. Demisia a venit imediat după respectiva evaluare, care trebuia să stabilească dacă managerul TAM și-a îndeplinit obligațiile asumate în proiectul de management prezentat în urmă cu trei ani, când a câștigat concursul pentru conducerea instituţiei.
Ca în fiecare an, primăvara a venit inclusiv cu o evaluare anuală a activității directorilor de instituții subordonate Primăriei Sfântu Gheorghe, evaluarea făcându-se pe baza unui raport depus de conducătorii instituțiilor și a unui interviu între aceștia și comisiile de evaluare.
Demisie înainte de demitere
Comisia de evaluare pentru Horațiu Mihaiu a fost formată din consilierul local Mădălin Guruianu, prof. Liliana Grosar și muzeograful Andrea Chiricescu, în urma unei decizii luate în acest sens de primarul Antal Árpád. În urma evaluării raportului anual depus de Horațiu Mihaiu și a interviului, comisia a notat activitatea din ultimul an a directorului TAM cu o notă sub 7, recomandând demiterea acestuia. Între timp însă, imediat după interviu, adică vineri, 29 martie, Horațiu Mihaiu și-a depus demisia la Primărie, arătând că nu mai dorește să conducă TAM.
„Mi-am depus demisia, având în vedere că nu mai doresc să rămân la conducerea TAM. Nu știu exact ce a decis comisia, știu însă că aveam posibilitatea de a contesta rezultatul, însă nu am considerat necesar acest lucru, drept pentru care nu am așteptat rezultatul final. Consider că respectiva comisie nu a fost una potrivită, deoarece legea prevede că ar fi trebuit să fie compusă din 65% specialiști în teatru, or eu nu văd specialiștii aici, ci consider o jignire că mi s-a pus o asemenea comisie. (...) Dacă domnul Mădălin Guruianu a ajuns să dirijeze circulația în acest oraș, atunci e de rău”, a declarat Horațiu Mihaiu, menționând că își rezervă dreptul de a ataca în contencios-administrativ componența comisiei, care, consideră el, nu a fost formată din specialiști în teatru, așa cum prevede legea.
Regizorul a arătat că ultimul lucru pe care și-l dorește este să intre în scandaluri sau polemici înainte de a pleca din Sfântu Gheorghe, dar a subliniat faptul că, de-a lungul timpului, în cele două mandate de director al TAM, nu a făcut decât să lucreze pentru acest teatru, cu toate avantajele și dezavantajele care au izvorât de aici. Mihaiu a arătat că acum, la plecare, lasă TAM cu un repertoriu de 14 spectacole – în condițiile în care la momentul noiembrie 2009 când a venit pe funcție nu exista un repertoriu, cu deplasări în județ și în afara județului, cu proiecte noi și chiar cu posibile participări la festivale de teatru. Întrebat despre cei din TAM, Mihaiu a arătat că pleacă cu regrete și aprecieri pentru câțiva actori cu adevărat talentați și a arătat că le dorește tuturor să găsească cea mai bună soluție pe viitor.
Comisia contestată, apărată de Guruianu
Reprezentantul Consiliului Local în comisia de evaluare, Mădălin Guruianu, a declarat că membrii comisiei sunt persoane cu experiență în cultură și nu vede care e nemulțumirea lui Mihaiu vizavi de aceștia.
„Andrea Chiricescu este membră în multe comisii, inclusiv în una a Administrației Fondului Cultural Național, în vreme ce doamna Liliana Grosar are experiență în pregătirea copiilor pentru teatru. Nu doresc să facem un scandal din această plecare a domnului Mihaiu, însă corect e să spunem că la evaluarea de anul trecut membrii comisiei au fost exact aceiași, însă atunci domnul Mihaiu nu a avut nimic de comentat, probabil pentru că nota a fost una de trecere”, a declarat la rândul său Mădălin Guruianu.
Potrivit acestuia, la evaluarea din acest an Mihaiu a obținut o notă de 6,67, ceea ce impunea recomandarea demiterii acestuia. Dacă ar fi obținut peste 7, demiterea nu s-ar fi impus, iar dacă ar fi obținut peste 9, asta ar fi însemnat aprecierea managementului ca fiind „excelentă”. În plus, susține Guruianu, lui Horațiu Mihaiu i s-au făcut la evaluarea din 2012 nouă recomandări în ceea ce privește managementul și niciuna nu s-a regăsit inclusă în raportul de activitate depus la evaluarea de săptămâna trecută – adică directorul nu a considerat necesar să aducă schimbările sugerate de Comisie.
Autoritățile locale, uimite de plecarea lui Mihaiu
Viceprimarul Sztakics Éva, care se ocupă de activitatea instituțiilor de cultură din oraș, a declarat că a primit cu uimire demisia semnată de Horațiu Mihaiu, demisie care a venit într-adevăr înainte de recomandarea de demitere făcută de comisia care l-a evaluat.
„M-a surprins demisia domnului Mihaiu, chiar dacă raportul comisiei a arătat că nu se mai permite continuarea mandatului. Domnul Mihaiu nu a așteptat însă finalizarea raportului și și-a prezentat demisia. Dintr-o discuție pe care am avut-o cu dumnealui, am înțeles că nu dorește să conteste nimic, motivând că nu mai are nervi și nici starea de sănătate nu-i mai permite să continue. Voi studia și eu raportul, pentru curiozitatea mea personală. Cu domnul Mihaiu am avut o colaboare bună, regret demisia dumnealui și cred că a făcut treabă în TAM”, a spus Sztakics.
Potrivit acesteia, odată cu demisia urmează o perioadă de 30 de zile de interimat, timp în care autoritățile locale vor trebui să scoată postul la concurs. Sztakics Éva a arătat că, din experiența anilor trecuți, poate spune că nu e deloc sigur că situația conducerii TAM se va rezolva în următoarea lună.
Conduceri zbuciumate la TAM
Horațiu Mihaiu a câștigat concursul pentru conducerea TAM pe 19 noiembrie 2009, cu media 9,50. Comisia de evaluare a proiectelor pentru managerierea TAM a fost formată atunci din Rodica Pârvan, Petre Străchinaru, Marius Deac, Biró Béla şi reprezentantul UNITER Emil Boroghină. Conducerile din ultimii ani ale TAM au fost afectate constant de demisii ale directorilor, aceştia motivând întotdeauna lipsa susţinerii financiare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, dar şi lipsa unui sediu propriu al TAM, care în prezent îşi împarte spaţiile cu Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Regizorul Horaţiu Mihaiu a mai condus TAM între 2004 şi 2007, plecând de aici în urma conflictelor interioare din Teatru dar şi ca urmare a lipsurilor financiare resimţite tot mai acut în producţiile artistice. Lui Horaţiu Mihaiu i-a luat locul, la mijlocul lui 2007, actorul Florin Vidamski, care deşi la acea vreme declara că va duce la capăt mandatul de director, a renunţat în toamna lui 2009, alegând Şcoala de la Burghausen (Germania) a lui David Esrig.