STIREA ZILEI 30 septembrie 2022

Cum a rezolvat comuna Reci cea mai importantă problemă a cetățenilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2017 vizualizări

Fiecare bucățică de teren are Carte Funciară; este o premieră între UAT-uri 

Fiecare proprietate din comuna Reci are Carte Funciară (CF). Este vorba despre 6.917 documente emise oficial, care în această perioadă sunt distribuite proprietarilor de drept, pentru că proiectul de cadastrare și intabulare a imobilelor, finanțat din bani europeni, a fost încheiat oficial. 

Joi, la Căminul Cultural de lângă primărie, a avut loc o festivitate, în care s-a explicat de ce a fost și este atât de important acest demers, inclus în proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” al ANCPI, și de ce este comuna Reci prima din județ care a dus la capăt procedura, cu toate că sunt înscrise mai bine de 10 UAT-uri. 

Primarul Dombora Lehel a spus în acest context că în comună nu există obiceiul de a organiza evenimente la finalizarea unui proiect, însă acesta a fost un program special, deosebit de important, cu multiple beneficii pentru cetățeni și autorități, despre care merită să se vorbească. 

E mult mai valoros decât orice asfaltare, orice modernizare de clădire. (...) E un beneficiu extraordinar de mare pentru proprietarii de terenuri, nu doar locuitorii comunei Reci, că și alții sunt proprietari de terenuri aici, dar chiar și pentru diverse proiecte ale primăriei. Acum nu mai trebuie să alergăm repede să intabulăm terenurile. (...) Cred că această lucrare a adus un plus extraordinar pentru comunitatea locală. (...) Un cetățean de rând, care are un teren intravilan și două, trei extravilan, dacă ar fi trebuit din banii lui să își intabuleze terenul, l-ar fi costat undeva probabil pe la 5.000 de lei. Este o economisire fantastică”, a explicat edilul. 

Pe de altă parte, datorită acestui proiect, multe construcții care nu aveau autorizații și acte în regulă au intrat în legalitate și, drept urmare, în vizorul autorităților, care pot percepe, așa cum este în cazul oricărui proprietar, taxe și impozite. Ceea ce înseamnă că și bugetul comunei va fi avantajat. 

Program special pentru distribuirea CF-urilor 

De două săptămâni a început distribuirea actelor către cetățeni, dar oficial și mai constant se va întâmpla de săptămâna viitoare, motiv pentru care autoritățile au stabilit un program special la primărie, pentru a evita aglomerația. Este vorba despre zilele de luni, marți și miercuri. Dar acesta nu este fix și va putea suferi modificări. 

Nu le predăm pur și simplu. Nu îi lăsăm să plece până nu redeclară la Taxe și impozite și la Registrul Agricol. Pentru un om care are un singur teren, predarea durează 15 – 20 de minute. Până termină cu cele 6.917 CF-uri, o să mai avem de lucru, mai ales colegii mei. Așa că am făcut un program special, la recomandarea lor. O să predăm CF-urile numai în zilele de luni, marți și miercuri. (...) Sunt convins că și pe parcursul anului viitor o să mai distribuim CF-uri. (...) Sunt 100% convins și că o să mai avem de lucru, că se mai găsesc situații cu erori de diferită natură, dar astea se corectează din mers. Se mai pot face corecții pe o perioadă de un an”, a mai punctat primarul Dombora. 

Edilul și celelalte oficialități care au luat cuvântul le-au mulțumit angajaților primăriei care au fost prezenți la festivitate, pentru că au dat dovadă de implicare în acești doi ani în care s-a derulat proiectul și s-au adaptat la volumul uriaș de muncă.

„Acea carte funciară generează stabilitatea și continuitatea”

Printre oficialitățile prezente la evenimentul de joi s-a numărat și directorul Centrului Național de Cartografie (CNC), Ileana Spiroiu, managerul proiectului la nivel național, reprezentant al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Aceasta a spus că, la nivel național, proiectul care la Reci tocmai s-a încheiat oficial include în total 660 de unități administrativ-teritoriale. Toate trebuie să încheie procedurile până la finele anului viitor, însă sunt puține care au avansat așa bine ca Reci. 

Sunt foarte fericită să fiu la dumneavoastră și să anunțăm că la Reci s-a încheiat activitatea de cadastru sistematic, la nivelul întregii unități administrative teritoriale. (...) Din nefericire, nu toate au înțeles, așa cum s-a întâmplat la Reci, să încerce să valorifice atât proiectul ca atare, cât și banii europeni, și nu cred vom reuși să încheiem programul în toate cele 660 de unități administrativ-teritoriale, pe bani europeni, până la sfârșitul anului 2023”, a spus Ileana Spiroiu. 

Directoarea CNC a vorbit și despre importanța Cărții Funciare. 

Valoarea cea mai importantă din viața unei familii sunt casa și pământul. (...) În situația dumneavoastră, lucrurile sunt nemaipomenite, pentru că, începând de mâine, orice operație financiară pe care doriți să o faceți cu aceste terenuri va fi posibilă imediat. Ce înseamnă acest lucru? Că cei care sunt în vârstă pot să își facă automat acte translative ale dreptului de proprietate către urmașii lor, fie certificate de moștenire, fie testamente, fie tot felul de documente pe care consideră că trebuie să le facă în raport cu moștenitorii, iar cei tineri pot să își primească aceste terenuri, să le depună doar pe baza extrasului de carte funciară, ca și gaj în bancă și la rândul lor pot să ia împrumuturi. (...) Puteți să faceți rapid absolut orice operație cu imobilele dumneavoastră. De ce? Pentru că la momentul acesta pentru fiecare bucățică de pământ este deschisă o carte funciară și ca atare acea carte funciară generează stabilitatea și continuitatea raportului pe care îl creează proprietarul și proprietatea”, a spus aceasta. 

Că problema stabilirii dreptului de proprietate este importantă pentru covăsneni a confirmat și prefectul județului, de asemenea prezent la evenimentul de la Reci. 

Clarificarea juridică și cadastrală a terenurilor agricole este cea mai importantă problemă a cetățeanului de rând. Constat, de un an și jumătate, că 80, 85% dintre cei care vin săptămânal la audiență au probleme, după 30 de ani, cu fondul funciar. Acum, unde este clar și gata cu extrasele CF la zi, se poate executa orice mișcare juridică la un notar public. (...) Se pare că în UAT Reci este ordine”, a spus prefectul Ráduly István. 

Este o realizare de succes. Putem spune că este o floare. Chiar dacă nu se face primăvară cu o floare, totuși e o floare foarte importantă”, este de părere și directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor din județul Covasna, Ioan Ilaș. 

Între cei prezenți la festivitatea de joi s-au numărat și deputații UDMR de Covasna Könczei Csaba și Gál Károly. 

Könczei Csaba a declarat în acest context că realizarea de la Reci „este un pas enorm în față. În calitate de fost director al Direcției Agricole, spun că știu ce înseamnă să nu ai fond funciar pus la punct, știu ce înseamnă să nu poți să accesezi proiecte dacă nu ai Cartea Funciară pusă la punct, știu ce înseamnă să nu poți să îți vinzi terenul sau să cumperi teren dacă nu este fondul funciar pus la punct, deci eu consider că meritați felicitări, fiindcă este un pas enorm înainte și cred că va fi un exemplu de urmat pentru tot județul”. 

„Ne simțeam permanent ca păpușile acelea pe care se testează mașinile”

Primarul Dombora Lehel a punctat că unitatea administrativ-teritorială a fost selectată automat să participe la programul național de cadastrare, fără să fie înregistrată o cerere în prealabil. Pur și simplu, autoritățile din Reci au fost informate că trebuie să participe. Se întâmpla la începutul anului 2020. Atunci, primarul a fost pus în legătură cu executantul lucrării de cadastrare, firma Geomatics Integrated Services, și astfel au început discuțiile, dar și dificultățile. Cea mai mare a fost de a informa cetățenii, mai ales că a fost și perioada pandemiei de COVID-19. La acest capitol a ajutat internetul, prin rețele de socializare, dar a fost nevoie și ca multe aspecte să fie reglate din mers, ca de exemplu gestionarea cozilor care s-au format la ușile primăriei când au început să vină cetățenii să predea actele cerute, a povestit joi primarul. 

Fiind primii din județ care am terminat această lucrare, ne simțeam permanent ca păpușile acelea pe care se testează mașinile. Din mers, împreună cu Mihai (n.red. Ianciu, coordonatorul firmei de cadastru), cu Oficiul (OCPI) și colegii, am reglat fluxul lucrărilor. Undeva în august 2020 au început măsurătorile. În afară de activitățile de zi cu zi ale primăriei, asta a însemnat pentru noi un efort deosebit”, a mai spus Dombora Lehel. 

Edilul a precizat că, în cadrul acestui proiect, s-a cumpărat și un software care centralizează toate datele de proprietate, geospațiale, într-o singură aplicație. „Practic, acum suntem în situația în care dau un click pe hartă și văd tot. E ceva fenomenal”, a declarat primarul. 

Aceeași firmă, care a efectuat lucrările cadastrale la Reci, mai are proiecte în derulare și la Dalnic, Ojdula și mai recent a contractat execuția și pentru Hăghig. 

Ne-am chinuit destul de mult, dar a fost spre binele tuturor, pentru că a ieșit o lucrare bună. (...) Sincer, ne-am gândit și la oameni. Nu am încercat să facem repede, să economisim pe ici pe colo, deci întotdeauna, și bazat pe ceea ce ne-a solicitat domnul primar, am încercat să ne aplecăm asupra lucrării și să nu găsim soluții expeditive, care să ducă ulterior la probleme, ci dimpotrivă, să alegem calea mai grea, mai costisitoare, dar care să rezolve problemele oamenilor”, a spus, la evenimentul de joi, reprezentantul firmei de cadastrare, Mihai Ianciu. 

„Degeaba avem acasă un act pus fain în vitrină, dacă pe teren folosim tot așa aiurea cum foloseam până acum”

Chiar dacă s-a încheiat proiectul care a presupus intabularea fiecărui teren din comună și emiterea de Cărți Funciare pentru acestea, treaba autorităților nu s-a terminat. 

Iarăși, ca să fim primii în ceva, ne apucăm să trasăm și să înțărușăm terenurile extravilane, pentru că la fiecare va fi câte o mișcare, ori de 10 centimetri, ori de câțiva metri, dar acest lucru trebuie făcut, pentru că asta este, până la urmă, finalitatea lucrării. Degeaba avem acasă un act pus fain în vitrină, dacă pe teren folosim tot așa aiurea cum foloseam până acum. Asta va fi probabil cu scandal, dar asta e. (...) Nu înseamnă nici că am terminat cu retrocedările de terenuri, ci înseamnă că avem această posibilitate, pentru că acum terenurile care sunt la dispoziția Comisiei de Fond Funciar, așa zisele rezerve, sunt intabulate și va fi mult mai ușor să știm unde sunt. O să mai dureze încă doi ani până ajungem la capăt, dar eu zic că o să putem să finalizăm”, a mai declarat Dombora Lehel. 

La evenimentul care a marcat încheierea proiectului s-au distribuit simbolic reprezentanților unor instituții o serie de astfel de documente: două CF-uri la Consiliul Județean, 98 către Sistemul de Gospodărire a Apelor din cadrul Apelor Române, 24 la Direcția Silvică a județului Covasna și alte 18 către CNAIR. 

Comuna Reci are o suprafață de 5.570 de hectare, ceea ce înseamnă 0,15% din totalul județului Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.