STIREA ZILEI 28 octombrie 2020

COVID și sălile de fitness: prea multă prevenție?

de Daniela Luca | 3404 vizualizări

Autoritățile spun că pe primul loc este siguranța, în timp ce alte voci consideră că măsura nu este justificată  

A trecut mai mult de o săptămână de când Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a adoptat, printre alte măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de răspândire a virusului SARS-CoV-2, suspendarea activității în sălile de sport și fitness pentru toate localitățile din scenariul roșu. Printre acestea se află și Sfântu Gheorghe, iar proprietarii s-au trezit în situația în care au pus lacăt pe ușile sălilor pentru a doua oară în acest an. Ei consideră că măsura nu este justificată, mai ales în condițiile în care în alte orașe cu incidență și mai mare nu s-au impus astfel de reguli. Reprezentanții unei săli de fitness din Sfântu Gheorghe au creat și o petiție în acest sens pe care au semnat-o până acum peste 600 de persoane. 

Conform Hotărârii CJSU nr. 50, adoptată luni, 19 octombrie, s-a suspendat activitatea în sălile de sport și fitness, pe o perioadă de 14 zile, cu excepția activităților desfășurate de sportivi profesioniști, legitimați în cadrul cluburilor sportive. 

Această măsură i-a luat prin surprindere nu doar pe proprietarii sălilor din Sfântu Gheorghe, ci și pe angajații și clienții care spun că nu se așteptau să se repete situația din martie. 

„Am fost șocată, după toate măsurile impuse și respectate, să te trezești de la o zi la alta că iarăși te închid, iar în alte zone roșii aceste măsuri n-au fost luate. Nu știm ce să facem nici cu angajații, că am înțeles că fiind hotărâre locală nici în șomaj tehnic nu pot să îi trimit. Deci practic rămân fără loc de muncă. Au fost respectate o grămadă de măsuri de siguranță și igiena și nu s-a întâmplat  nici un caz în care să fi contactat cineva virusul de la sălile de fitness”, ne-a spus Muntyán-Nagy Krisztina, coproprietara Arena Gym.

O petiție semnată de reprezentanții acestei săli de fitness a fost creată în mediul online și a adunat până acum peste 600 de semnături. Printre motivele pentru care au cerut redeschiderea se numără  faptul că în condițiile în care în sălile de fitness se respectă condițiile de igienă, acestea nu reprezintă un pericol de infectare mai mare decât într-un supermarket sau în mijloacele de transport în comun. 

În același timp, în textul petiției se specifică faptul că sportul întărește sistemul imunitar. Un alt argument pentru care decizia este condamnată este legat de faptul că în alte zone cu o incidență similară sau chiar mai mare nu s-au luat astfel de măsuri.  

Muntyán-Nagy Krisztina ne-a spus că va fi depusă și o solicitare la Prefectură prin care vor să afle motivele care stau la baza hotărârii nr. 50 a CJSU Covasna. 

Altă sală, aceleași întrebări fără răspuns 

Revoltați sunt și cei de la sala de fitness Dr. Fit, deschisă cu doar cinci săptămâni în urmă. Mișcarea este acum mai importantă decât oricând, spun reprezentanții clubului. 

„Această decizie adusă pe plan local, chiar dacă servește la „stoparea” răspândirii a SARS-CoV-2, mi se pare una nedreaptă din mai multe motive. Acest virus, după cum știm, atacă mult mai rapid metabolismul slăbit, iar prin mișcare și alimentație întărim sănătatea noastră, deci avem nevoie, poate, și mai mare de sport, ca până acum. Mișcarea ajută la sănătatea organismului. Iar în perioada rece a anului, nu ne rămân decât sălile de fitness. Dintre toate zonele declarate roșii doar la Sfântu Gheorghe s-au închis sălile, astfel s-a luat dreptul acestor membri ale cluburilor de a se antrena și a se menține sănătoși. Această hotărâre afectează, desigur, atât membrii clubului Dr. Fit cât și clubul în sine. După cinci săptămâni de activitate, această închidere de 14 zile nu este în beneficiul nimănui. Am investit în măsuri de protecție, am adus produse dezinfectante speciale din USA și tot nu se ține cont. Consider că utilizarea sălilor de fitness cu respectarea tuturor condițiilor de igienă și dezinfectare nu reprezintă nicidecum pericol mai mare decât un magazin, mall sau mijloc de transport”, ne-a spus antrenoarea de fitness și managerul clubului Dr. Fit, Kovács Beatrix Noemi.  

Aceasta a adăugat că speră ca factorii de decizie să revizuiască hotărârea și să le permită continuarea activității. 

Pasionații de sport din Sfântu Gheorghe se deplasează la sălile din orașele alăturate 

Managerii sălilor spun că cei care fac sport regulat nu s-au lăsat nici acum de rutina pe care o urmau și se deplasează în alte zone roșii în care sălile sunt deschise, iar astfel posibilitatea răspândirii virusului este și mai mare. 

„Specialiștii spun că pentru a combate virusul trebuie să ne mișcăm, să fim activi, pentru că sportul întărește sistemul imunitar. Prin această decizie este deja restrâns acest drept de a ne antrena. Acum fiecare încearcă să găsească o metodă. Unul se antrenează în fundul curții, alții în sufragerie, însă cei care vor să facă sport și fac sport de performanță, pentru să sunt și bicicliști, culturiști la sală, adică nu numai sportivi de echipă există, aceștia se duc în Brașov sau la Prejmer. S-a deschis acum trei zile o sală la Prejmer, la 15 kilometri de Sfântu Gheorghe, unde se duc clienții a patru săli din orașul nostru. Și săptămâna trecută s-a deschis și sala de la mall-ul nou din Brașov. Adică noi închidem și alții deschid. Când a fost luată această decizie la noi, a fost unică în țară, pentru că după aceea s-au mai închis și în Timiș. Nu este o decizie unitară. Astfel, banii de la întreprinzătorii locali ajung la cei din jur, pentru că tot cod roșu au și ei, dar sălile sunt deschise. Cei pentru care antrenamentele sunt un stil de viață, ei nu se opresc. Ei caută alternative în alte orașe. Noi vrem să prevenim virusul, dar trimitem oamenii în zone care au incidență mai mare”, ne-a spus Zoli, client fidel al unei săli de sport din reședința de județ. 

Un alt tânăr din Sfântu Gheorghe spune că nu i se pare că în sălile de sport probabilitatea de a te îmbolnăvi poate fi mai mare decât în alte locuri mai aglomerate, cum ar fi magazinele sau transportul în comun. El speră să revină cât mai repede în locul care pentru el reprezenta cea mai bună metodă de relaxare după orele online. 

„Având în vedere că numărul cazurilor de coronavirus au depășit 3 la mie în Sfântu Gheorghe toți ne așteptăm la noi restricții însă niciunul dintre noi nu s-ar fi așteptat ca sălile de fitness din orașul nostru să se închidă. Pentru că de fiecare dată când intram în sălile de fitness fiecare client respecta toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, consider că suspendarea activității sălilor de fitness nu este cea mai bună alegere. Pentru mulți dintre noi sportul este un stil de viață, sportul este foarte important pentru fiecare dintre noi”, ne-a spus Raul Adrian Din. 

Prefectura Covasna: propunerea a venit de la DSP

Reprezentanții Prefecturii Covasna, și implicit ai CJSU și ai Guvernului în teritoriu, au precizat că hotărârea închiderii sălilor de sport și fitness a fost luată în urma propunerii venite din partea Direcției de Sănătate Publică. În ceea ce privește petiția, aceștia spun că ultimul cuvânt va fi tot al DSP-ului. 

„Este o Hotărâre de Guvern pe care am fost obligați să o adoptăm și este obligatorie în fiecare localitate cu o incidență a cazurilor de peste 3 la mie. Și noi sperăm ca aceste săli să poată fi deschise cât de curând, dar este o Hotărâre de Guvern pe care a trebuit să o adoptăm, iar în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în speță cu domnul primar, am avut consultări pe tema aceasta. Iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în urma analizării propunerilor venite de la DSP, pentru că orice hotărâre de acest tip se face doar la propunerea Direcției de Sănătate Publică, a aplicat această măsură. A fost recomandarea Direcției de Sănătate Publică și, conform legii, s-a pus în aplicare. O petiție este un instrument democratic, este bine că se face. Va trebuit să intre din nou în analiza Direcției de Sănătate Publică și să vedem, în funcție de incidența cazurilor și a situației următoare, să se ia o decizie în această privință. Să sperăm că va dura cât mai puțin până aceste săli se vor redeschide, dar este pusă înainte de toate sănătatea cetățenilor”, ne-a spus subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean. 

Este o măsură de prevenție, conform DSP Covasna 

Directorul DSP Covasna, Ágoston László spune că decizia este luată în conformitate cu legea în vigoare și că rolul acesteia a fost în primul rând prevenirea răspândirii virusului. 

„S-a adoptat măsura pentru că așa prevede legislația. Așa s-a hotărât în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Este un risc. Aici e vorba de prevenție. La urma urmei nici în restaurante de exemplu nu se știe dacă au fost focare, dar asta e o măsură de prevenție. Pe baza legislației în vigoare măsura a venit de la DSP, dar legislația e stabilită la nivel național. Încercăm să reducem riscul, ca măsură de prevenție. Jocurile astea sunt de regulă full contact, deci handbalul, fotbalul, baschetul sunt sporturi de contact. Eventual, teoretic, la tenis s-ar putea, dar nici la nivel național nu s-a dat vreo măsură specială pentru tenis, pentru că acolo sunt doi sau patru oameni, dar la distanță destul de mare, dar așa e prevăzut”, ne-a declarat directorul executiv al DSP Covasna, Ágoston László. 

Numărul cazurilor de coronavirus crește de la o zi la alta, iar din acest motiv, s-ar putea să urmeze o serie de măsuri noi de restricții, nicidecum de relaxare, spune primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

„A fost o discuție săptămâna trecută, luni, la Prefectură, o discuție informală pentru că formal eu nu sunt membru al CJSU, unde au fost prezenți și cei de la DSP și cei de la spital și așa mai departe, unde s-a pus această problemă la care dacă e să revenim, eu nu exclud nicio revenire, dar din nefericire, eu văd că cifrele în continuare cresc. Dacă ar începe cifrele să scadă, deci dacă tendința care deocamdată este tot în direcția de creștere, ar începe să scadă, chiar dacă nu am ajunge sub 3 la sută, eu aș fi dispus să deschidem aceste discuții și să relaxăm măsurile, dacă se poate spune așa. Atât timp cât tendința este de creștere, mi-e teamă că vor veni noi restricții și nu relaxare restricțiilor. Dacă hotărârea comună a celor doi miniștri spune acest lucru, atunci eu pot să am păreri, pot să spun orice, dar este o legislație pe care noi trebuie să o respectăm”, a punctat Antal Árpád. 

Potrivit DSP Covasna, la nivelul județului Covasna incidența cumulată a cazurilor de infectare, fără focare, pentru ultimele 14 zile este de 1,91 la mia de locuitori. 

Datele DSP Covasna de duminică, 25 octombrie, furnizate redacției Observatorul de Covasna, arată că rata de îmbolnăvire cu noul coronavirus la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe este de 4,43 la mia de locuitori.  

Sursă foto: Observatorul de Covasna, profimediaimages.ro

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.