STIREA ZILEI 1 iulie 2022

Covăsnenii din spatele diMANSIONS, festivalul verii de la Brașov

de Iulia Drăghici - Taraș | 2088 vizualizări

Festivalul diMANSIONS, care a avut loc în 24 – 26 iunie la Brașov, încă produce... ecou. Găsim și acum subiecte de discutat pe tema evenimentului și ne bucură nespus acest lucru. De exemplu, acum vrem să scoatem în evidență un aspect esențial din perspectiva organizării. Poate nu sunt mulți cei care știu, dar majoritatea voluntarilor de la festival au fost tineri din Sfântu Gheorghe, de la Asociația de Tineret „Ecou”. Am stat de vorbă cu câțiva dintre aceștia și am aflat că și pentru ei evenimentul a fost o experiență de neuitat. 

Este important de precizat încă de la început că în spatele succesului acestui eveniment sunt mulți ani de experiențe asemănătoare. Coordonatorii voluntarilor diMANSIONS, Andi Artimenco, Bogdan Todoran și Lorand Caia, dar nu numai, au participat și la alte activități similare organizate printre alții chiar și de Comparty (principalul organizator al diMANSIONS), în Sfântu Gheorghe, județul Covasna și în afara lui. De exemplu, pe când erau liceeni la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, ei au fost prezenți și au sprijinit organizarea spectacolului OCV15, când Goran Bregović, dar și Carla׳s Dreams au concertat pe stadionul din Simeria, pentru a marca împlinirea a 15 ani de la înființarea ziarului „Observatorul de Covasna” (deținut de aceeași firmă Comparty). Nu au lipsit nici de la Olteni, în 2019, când a avut loc prima ediție diMANSIONS Hit Music Festival, dar nici anul trecut, când, în ciuda restricțiilor pandemice, festivalul s-a mutat la Brașov și a căpătat o nouă... dimensiune, cea de Fun Garden. 

Între timp, pentru că a dovedit seriozitate și implicare, actualul reprezentant Ecou, Andrei Artimenco, a devenit angajatul firmei Comparty din Sfântu Gheorghe. 

Ceilalți doi coordonatori ai voluntarilor, Bogdan Todoran și Lorand Caia, sunt studenți în străinătate, Irlanda, respectiv Olanda, chiar în domeniul organizării de evenimente. 

Ceea ce este foarte interesant este că în momentul de față în echipa festivalului sunt trei, patru oameni cu care am început în 2018, ca voluntari ai evenimentului OCV15, aniversarea de 15 ani a Observatorului de Covasna. Sunt tineri care la momentul respectiv erau unii dintre voluntarii de acolo. Astăzi ei sunt coordonatori la rândul lor pentru o echipă de peste 100 de voluntari, unii din Brașov, dar marea lor majoritate din Sfântu Gheorghe. Cred că am reușit să creăm un spirit fantastic și cumva toți copiii aceștia au primele lor experiențe legate de satisfacție profesională, de implicare într-un proiect mare, de responsabilitate și văd un rezultat concret al muncii lor. Ceea este incredibil este că, de la an la an, lupta pentru a face parte din echipa festivalului este mult mai mare”, a declarat directorul diMANSIONS, proprietarul firmei Comparty, Daniel Santa. 

„Ne place foarte mult ce facem și credem că asta se vede”

Că adună experiență multă și bună după fiecare eveniment se vede și se simte și la nivelul festivalului, pentru că e mai bun cu fiecare an ce trece, dar cei care citesc acest articol trebuie să afle și faptul că în spate sunt și multe sacrificii. 

Ediția de anul acesta a festivalului a fost de departe mult mai reușită decât cea din anul anterior. Atât pentru faptul că nu am mai avut restricțiile impuse de pandemie, dar și pentru că am reușit să livrăm un festival în toată regula și pe care l-am simțit că a prins încet-încet forma și rădăcinile necesare pentru a putea să continuăm povestea asta frumoasă. Bineînțeles, a fost o săptămână întreagă cu nopți nedormite, muncă și stres, dar făcând parte din echipa aceasta minunată am reușit mereu să dăm puțină energie de la unul la celălalt și să ducem toate lucrurile la bun sfârșit. 

Am învățat multe și vom învăța în fiecare ediție câte ceva, dar cred că cea mai importantă lecție care merită menționată este, pentru mine, Bogdan și Lorand, că diMANSIONS Fun Garden înseamnă mult mai mult decât un alt festival de muzică, înseamnă un proiect ambițios pe care am reușit să îl punem pe picioare alături de întreaga echipă de organizare și care va crește foarte frumos de la ediție la ediție. Ne place foarte mult ce facem și credem că asta se vede”, ne-a împărtășit Andi Artimenco. 

Experiența diMANSIONS Fun Garden 2022 a adus, pentru fiecare dintre noi, atât un consum inexplicabil de energie, cât și o satisfacție și o fericire interioară imensă. Acest festival a arătat că Brașovul poate fi și el pe harta festivalurilor din România, și că poate fi cel mai civilizat și prietenos festival. Un festival pentru toată lumea, unde fiecare membru din familie se poate bucura de un weekend special”, a transmis și Bogdan Todoran. 

Pentru Lorand Caia, „cea mai importantă lecție învățată din povestea diMANSIONS 2022 este că mereu este loc de îmbunătățiri și de a face totul mai bine, lucru pe care îl vom lua în considerare pentru următoarele ediții”. 

Una dintre cele mai bune școli de voluntariat este la Sfântu Gheorghe 

Coordonatorii voluntarilor spun că efortul de a lucra cu o echipă de circa 100 de adolescenți este orice, numai simplu nu. 

Am avut aproximativ 100 de voluntari, iar provocările au fost foarte mari, mai ales pentru faptul că am lucrat cu tineri la prima experiență în desfășurarea unui eveniment. Din fericire, însă, am avut alături de noi și voluntari care au fost și în echipa ediției anterioare și care, într-un fel sau altul, și-au asumat mai multe responsabilități. Mai mult de atât, au fost un sprijin pentru cei noi. Mici probleme pe ici-colo au fost, dar în final totul s-a încheiat cu bine, cu zâmbete și voie bună”, spune Andi Artimenco, subliniind totodată că are doar cuvinte de mulțumire pentru tinerii din Sfântu Gheorghe care s-au implicat în acest eveniment, „arătând încă o dată că una dintre cele mai bune școli de voluntariat se află la noi în oraș”. 

Printre multiplele provocări care vin cu acest tip de muncă, adică de coordonare a voluntarilor, este că de multe ori la evenimente vin tineri noi, cu abilități și temperamente diferite. 

Este o echipă mare, formată din tineri, care se schimbă de la an la an. Cea mai mare provocare este să cunoști voluntarii, să ajungi să-ți dai seama ce își dorește fiecare dintre ei și unde se potrivește cel mai bine în cadrul evenimentului. Am avut o deosebită plăcere să lucrez, din nou, cu prietenii și colegii mei, Lorand Caia și Andrei Artimenco, în coordonarea echipei de voluntari. Chiar dacă anul trecut, fiecare dintre noi și-a urmat propriul drum în părți diferite ale Europei, iată că diMANSIONS ne-a unit și am creat un weekend semnificativ în calendarul evenimentelor din România. Ținem să le mulțumim pentru efortul depus atât tuturor voluntarilor, cât și echipei de coordonatori formată din: Alida Balhui, Elena Bratosin, Darius Cernea, Alexandra Damian, Andreea Iorescu și Antonia Tîrșoagă. 

Întotdeauna am susținut faptul că Sfântu Gheorghe are o comunitate foarte unită, o comunitate care poate realiza lucruri mărețe datorită spiritului civic și al celui colectiv de care dă dovadă. În următorii ani, sperăm să extindem comunitatea și să descoperim persoane noi, dornice să se implice în organizarea unui festival, atât din Sfântu Gheorghe, cât și din Brașov”, a punctat și Bogdan Todoran. 

Încă din edițiile precedente ne-am dat seama că această formulă este cea câștigătoare. Fiecare dintre noi are propriile calități și ne-am dat seama că împreună lucrăm excelent. Desigur, am avut și atribuții individuale, însă majoritatea task-urilor și deciziilor au fost luate în comun.

Lucrând cu un grup atât de mare de voluntari, provocările sunt numeroase, stresul este mare, și este nevoie de flexibilitate și capacitatea de a te adapta din mers la modificările care intervin pe parcursul festivalului. Însă, privind retrospectiv, satisfacțiile au compensat pe deplin tot efortul depus. 

A fost un sentiment plăcut să văd din nou un grup de voluntari veniți din orașul natal, care au colaborat pentru realizarea unui proiect atât de amplu, și pe această cale doresc să le mulțumesc pentru prezența și implicarea lor! Sperăm ca în viitor să avem tineri la fel de devotați și talentați”, a completat și Lorand Caia. 

„Am mai duce încă patru ediții imediat una după cealaltă”

Ca să fie un pic și mai clar cum a funcționat totul, anul acesta echipa de voluntari a fost împărțită pe mai multe departamente: Logistică, Bilete și Acreditare, Token și InfoPoint, Acces, Meet&Greet și Backstage. Fiecare a avut parte de experiențe unice pe bucățica lui de gestionat. 

Unul dintre voluntari, Elena Bratosin, spune că își va aminti diMANSIONS 2022 ca un weekend plin de încărcătură emoțională de neimaginat, „fiind prima dată când am coordonat un departament în cadrul unui eveniment atât de mare, dar tot sprijinul pe care l-am primit din partea echipei de organizare a făcut ca experiența asta să fie de neuitat, mai puțin stresantă și cu siguranță o experiență pe care aș vrea să o repet și în 2023”. 

Darius Cernea, alt voluntar responsabil pe un departament, vorbește despre eveniment ca despre un generator de energie, alimentat de bucuria participanților. „Pentru mine, diMANSIONS 2022 a fost o experiență unică din care vreau să fac parte an de an, educativă și în același timp distractivă. Oricât de mare e efortul pe care îl depunem în realizarea festivalului, faptul că totul a ieșit frumos și mulți oameni s-au bucurat de el ne umple cu atât de multă energie, încât am mai duce încă patru ediții imediat una după cealaltă”. 

Fabrică de oameni din zona de organizare

Organizatorul principal al evenimentului, Daniel Santa, spune că tot procesul de lucru în acest domeniu implică responsabilitate și asumare, dar și că este un mod excelent de a educa tânăra generație și de a le demonstra că lucrurile de calitate necesită efort. 

Cred că, la nivel de viziune de viitor, experiența prin care ei trec este extrem de valoroasă pentru că îi pune în contact cu viața reală, cu ceea ce înseamnă să construiești ceva în care fiecare lucru pe care îl faci, cât de mic, înseamnă responsabilitate și poate avea niște efecte foarte importante. De la an la an, evenimentul acesta poate să devină o adevărată fabrică de oameni din zona de organizare”, a punctat Daniel Santa. 

De ce nu se mai organizează festivalul la Olteni? 

Poate că unii dintre cititorii care au parcurs până aici materialul au rămas cu o întrebare foarte bună în minte: de ce, dacă totuși sunt așa de mulți covăsneni implicați în organizare și prima ediție a fost la Olteni, în 2019, diMANSIONS nu are loc în continuare în județul Covasna? 

O spun foarte sincer, că e o mutare organică. Noi am făcut ceea ce am făcut la Olteni cu foarte mult efort. Festivalul nu întâmplător se numește diMANSIONS, ci pentru că a plecat de la „The Land of Mansions”, Ținutul Conacelor, care este Covasna. Pur și simplu, după evenimentul din primul an, noi am simțit că oamenii din zonă ar fi trebuit să dea un semnal că au înțeles efortul nostru și că au înțeles ceea ce noi am vrut să creăm acolo, să îmbrățișeze mai mult ideea și să o susțină. Nu zic că nu am simțit asta deloc, dar am trăit într-o măsură mai mare acest sentiment la Brașov, unde oamenii ne-au spus că „nu e posibil să aveți în Covasna ceva de genul ăsta și să nu se întâmple în Brașov”. Atunci au existat câteva companii și câțiva oameni care efectiv au muncit să tragă evenimentul spre Brașov. Un alt paradox este că, după ce l-am mutat la Brașov, au început să apară câteva companii din Covasna, care ne-au întrebat de ce l-am mutat la Brașov și de ce nu îl mai facem la Olteni. În momentul de față efectiv ne-am simțit mai doriți și mai sprijiniți aici. În plus, și infrastructura pe care o găsim în cartierul Coresi este una aproape imbatabilă”, a explicat organizatorul principal al evenimentului, Daniel Santa. 

La Brașov, diMANSIONS a ajuns la a doua ediție sub noul concept „Fun Garden”. Statisticile celor trei zile de festival, derulat în perioada 24 – 26 iunie, la Coresi Business Campus, arată că la eveniment au participat peste 7.000 de persoane, cu mențiunea foarte importantă, mai ales pentru vremurile pe care le trăim, că este vorba de plătitori de bilete. În organizare au fost implicați 250 de oameni, printre care s-au numărat și cei peste 100 de voluntari. 

Impresionanta scenă diMANSIONS aproape că a fost copleșită de cei 15 artiști de renume care au luat parte la ediția din 2022: EMAA, GRASU XXL, THE MOTANS, MANUEL RIVA, FLY PROJECT, 3 SUD EST, C- BLOCK, ICE MC, LAYZEE aka MR. PRESIDENT, GAȘCA ZURLI, IULIANA BEREGOI, KAOMA, BOSQUITO și GIPSPY KINGS by Diego Baliardo. Publicul s-a lăsat cucerit pe acorduri, versuri și voci atât de cunoscute, încât inevitabil s-a creat o atmosferă încărcată de nostalgie, împletită cu bucuria creării de noi amintiri.

Revenind la experiența voluntariatului, trebuie să amintim și că Asociația de Tineret „Ecou” ne-a obișnuit de-a lungul vremii și cu alte evenimente interesante. De exemplu, Saint George City of Debate, celebrul concurs unde vin tineri din toată țara să cucerească titluri și experiențe în campionatele închinate dezbaterilor. Sau Curtea Tinerilor, unde, în trecut, în parteneriat cu Hárit, românii și maghiarii munceau laolaltă pentru ca și adolescenții de orice etnie să se simtă parte importantă a Zilelor Sfântu Gheorghe. Acum, „Ecou” continuă să se extindă, iar voluntarii să își întindă aripile și să zboare spre culmi cât mai înalte, fără să uite de unde au plecat. 

De subliniat în final este faptul că „Ecou” speră că datorită diMANSIONS va urma o fuziune firească, iar tinerii covăsneni și cei brașoveni vor munci cot la cot la viitoarele ediții ale festivalului! 

Sursa foto: diMANSIONS Hit Music Festival. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.