Covasna, cea mai ridicată prezență la vot de Europarlamentare din ultimii 10 ani
Aproape 43% dintre covăsnenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, față de 36% câți au fost în 2009
Alegerile Europarlamentare și referendumul pentru justiție de duminică, 26 mai, au scos din case peste 78.000 de covăsneni. Aproape 43% dintre persoanele cu drept de vot și-au exprimat preferințele pentru Europarlamentare. Cvorumul pentru referendum, de 30%, a fost atins aici după ora 18:00, în vreme ce la nivel național acest lucru se întâmpla în jurul orei 17:15. În final, 41,24% dintre cei prezenți la urne în județ au votat și la referendum. În ceea ce privește alegerile Europarlamentare, se pare că județul Covasna înregistrează cea mai ridicată prezență la vot din ultimii 10 ani.
Chiar dacă inițial, județul Covasna a condus, până după ora 10:00, clasamentul codașelor din România, ulterior lumea s-a mai mobilizat. Dacă la referendum covăsnenii s-au clasat undeva la mijloc în ceea ce privește prezența la vot, la europarlamentare județul a încheiat ziua pe locul 6 de la coadă.
Orice s-ar spune însă, este clar că duminica aceasta nu a fost ca oricare alta nici în județ, nici în țară și nici în străinătate. S-a întâmplat ceva și acest lucru s-a simțit nu doar în secțiile de vot, ci chiar și în cozile de la magazine, în parcuri și uneori chiar și în discuțiile din familie.
„Am avut foarte multă lume. De când lucrez eu în secții, adică de foarte mulți ani, așa ceva nu am mai văzut. Nu am avut nicio clipă sala goală. Tot timpul avem oameni care votează”, spunea, surprinsă, dar nicidecum supărată, una dintre lucrătoarele unei secții de votare din Sfântu Gheorghe, în timp ce prelucra datele de pe un buletin.
Oamenii care au ieșit la vot au făcut-o poate mai conștient ca niciodată și aproape toți cu care am reușit să vorbim ne-au spus că speră într-o schimbare.
„Am votat azi cu gândul că vom schimba ceva și m-a bucurat să citesc știri despre cozile la secții. M-a motivat faptul că știu: dacă nu aleg eu, vor alege alții în locul meu”, ne-a spus Arnold, un tânăr din Sfântu Gheorghe.
„Am votat pentru că mi-am dorit ca în Parlamentul European să ne reprezinte oameni capabili, oameni care știu să ne reprezinte și să arate că România este o țară care merită. Și la referendum am votat pentru că vreau ca cei care sunt corupți să fie pedepsiți”, ne-a spus un alt covăsnean care duminică s-a prezentat, încă de dimineață la urne.
O discuție, surprinsă într-un parc, tot din reședința de județ, între o doamnă în floarea vârstei și o cunoștință de-a sa, ceva mai în etate, a scos în evidență o altă viziune a scrutinului. „Ar trebui să vorbim și noi cu administratorul să îi spună primarului să ne pună și nouă, în fața blocului, o bancă, dacă tot sunt alegerile ăstea”, a spus doamna, zâmbind, către bătrânelul care aproba voios din cap.
Până la finalul zilei, autoritățile au putut răsufla ușurate și să spună că scrutinul s-a derulat fără incidente la nivel de județ.
Covăsnenii au votat și în străinătate pentru o schimbare în bine
La cozile formate la cele 441 de secții de votare din străinătate au stat și covăsneni plecați peste hotare pentru un trai mai bun. Pentru ei nu a contat că sunt nevoiți să își petreacă duminica prinși în cozi kilometrice, pentru că erau nerăbdători să contribuie, prin votul lor, la o schimbare, care să îi poată face să se întoarcă acasă.
Peste 337.000 de persoane și-au exprimat votul la scrutinul din 26 mai în secțiile amenajate în străinătate până la ora 21:00, ora României. Cozile la care au avut de așteptat au fost impresionante, iar la rând, sau printre cei care au votat, s-au regăsit și covăsneni nevoiți să plece la muncă peste hotare pentru că și-au dorit un trai mai bun.
„Vrem cu toții o schimbare în bine, iar deocamdată singura unealtă este votul. Un vot masiv al generației de azi va fi sigur o schimbare, poate un record! Am stat o oră și jumătate la coadă, dar a trecut repede văzând atât de multă lume entuziasmată”, ne-a spus Codrin Dobrinaș, unul dintre covăsnenii care și-au exprimat votul departe de casă, la secția din Haga, Olanda.
„E duminică. Aș putea să stau acasă, să merg la mare sau să dorm, că am ajuns acasă la 5:00. În schimb, la 8:30 am venit la vot. Pentru că vreau să merg acasă. Vreau un viitor la noi în țară. Votez pentru un viitor mai bun și fericit, pentru libera exprimare, un sistem de educație românesc mai bun, corectitudine, schimbarea care începe acum, dezvoltarea segmentului de tineret, schimbarea actualei clase politice, combaterea șomajului, o țară mai sigură, locuri de muncă mai bine plătite, pentru corectitudine în Parlament, dar și pentru că vreau să îmi schimb viitorul. Acum știu că nimeni nu o va face în locul meu”, ne-a spus și Alexandru Ștefan, originar din județul Covasna, un tânăr care a așteptat aproape 5 ore să își exprime dreptul la vot în fața unei secții din Antwerpen, Belgia.
Statistici județene și naționale
Biroul Electoral Central a oferit anul acesta statisticile referitoare la scrutin în timp real. Revenind la situația pe județul Covasna, cifrele de la ora 21:00 relevă faptul că secția din județul Covasna cu cea mai scăzută prezență la vot a fost cea cu numărul 103 din Belin Vale. Cealaltă parte a clasamentului arată că cea mai bună prezență la vot a avut-o secția numărul 182 din Căminul Cultural Saciova. Aceasta a fost urmată de secția 142 de la Căminul Cultural Valea Scurtă și apoi de secția 82 de la Școala Gimnazială din Covasna.
Prezența la vot a fost mai ridicată la orașe, mai arată statisticile, însă diferențele nu sunt chiar atât de mari, fiind vorba despre peste 39.000 de votanți în urban și peste 38.000 în rural.
În ceea ce privește profilul votanților, cele mai multe au fost femei, cu vârste între 45 și 64 de ani. Femeile au condus și la împărțirea pe gen, aproape 41.000 de votanți fiind femei și restul, de peste 37.000 bărbați.
Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat la prânz, în jurul orei 12:20, când s-au înregistrat peste 2.700 de voturi în toate cele 214 secții din județ.
Raportat la ultimele Alegeri Europarlamentare, prezența la vot de anul acesta din județul Covasna a depășit-o chiar și pe cea din 2009, când au fost la urne peste 36% dintre alegători, ca să nu mai vorbim de alegerile din 2014, când mai puțin de 30% dintre covăsneni au ieșit să își exprime dreptul la vot.
La nivel național, aproape 9 milioane de persoane au ieșit duminică la vot pentru Europarlamentare, adică aproape 49% din numărul total al votanților. Peste 7,5 milioane de persoane și-au exprimat părerea și la referendumul pentru justiție, adică 41,26% dintre persoanele cu drept de vot.
Cea mai scăzut prezență la vot pentru Europarlamentare, dar și pentru referendum s-a înregistrat în județul Vaslui (34,70%, respectiv 29,40), iar cele mai ridicate în Ilfov (63,94% pentru europarlamentare și 56,65% pentru referendum) și Cluj (61,04% pentru europarlamentare și 56,38% pentru referendum).
Referendumul a trecut primul prag pentru validare, de prezență la vot de minim 30% în jurul orei 17:15 la nivel național. Acesta va fi validat dacă, după numărarea voturilor, 25% dintre acestea sunt valabile.
Până la ora închiderii ediției nu au fost făcute publice rezultatele politice ale scrutinului, nici măcar cele parțiale, însă prima concluzie ar fi că județul Covasna a arătat duminică faptul că s-a mai trezit din amorțeală și că vrea să mai conteze în deciziile care privesc țara și nu numai.