STIREA ZILEI 3 aprilie 2019

Controversa Lacului din Valea Crișului scoate la iveală tensiuni mai vechi

de Daniela Luca | 2978 vizualizări

Perspectiva fostului edil al comunei aduce noi detalii

Situația juridică a lacului amenajat în craterul fostei mine de lignit de suprafață de la Valea Crișului și a terenurilor aferente pare să fie mai complicată decât am relatat în articolul precedent. Fostul primar al comunei Valea Crișului, Silviu Ioachim a dorit să-și exprime punctul de vedere despre controversatul lac și astfel aduce în fața opiniei publice noi detalii.

Articolul „Paradisul acvatic de la Valea Crișului, infern pentru autoritățile locale”, publicat în ziarul Observatorul de Covasna pe 19 martie, a.c., aducea la cunoștință faptul că actuala conducere, în frunte cu primarul Kissgyörgy Sándor, se confruntă cu probleme în ceea ce privește lacul din comună. Acesta nu aparține juridic de cele două comune pe teritoriul cărora se află, Arcuș și Valea Crișului, iar responsabil de încurcătura creată ar fi fostul primar, Silviu Ioachim, conform opiniei actualei conduceri, care afirmă că acest impediment nu le permite să își pună în practică planul, o baza sportivă internațională pe teritoriul lacului.

„Băieții care au știut atunci să ia măsuri, au intervenit și m-au înlăturat de la primăria Valea Crișului”

Fostul primar, Silviu Ioachim, care a condus comuna până în 2012, a cerut un drept la replică și a adus la cunoștință noi detalii despre situația creată. Acesta afirmă că acuzațiile actualei conduceri ar fi false și că de fapt, în spate ar exista niște interese de ordin financiar.  

„Lucrul pentru care mă zbat și nu am nicio temere sau reținere, tocmai de asta fac aceste demersuri, este că actualul primar din 2012 și până astăzi mă atacă și dezinformează opinia publică și  pentru faptul că eu am semnat un act, acel act a fost hotărâtor la obținerea atestării certificatului de proprietate al SNC-ului. Este un lucru fals pe care vreau să îl demontez prin organele abilitate, prin DNA, să arăt că în spatele acestor demersuri care s-au făcut ca încă lacul să nu ajungă în proprietatea celor două comune sunt alte interese ale „băieților deștepți” din județul Covasna. Și „băieții deștepți” din județul Covasna, dacă eventual se ajunge ca DNA-ul să se sesizeze, o să le spun exact cu subiect și predicat și cine sunt băieții deștepți care stau în spatele acestor mari investiții, că vorbim despre o investiție din banii bugetului de stat de o valoare foarte mare, și anume valoarea investiției plătite pentru această ecologizare este 164.225.231,93 de lei”, ne-a declarat Silviu Ioachim, adăugând totodată că „În calitate de primar până în 2012 am fost foarte vocal vizavi de acest lac, unde visul meu, într-adevăr acela a fost ca în momentul în care lucrările se vor termina și se vor recepționa, să devină Valea Crișului o comună cunoscută în turismul județean și la nivel național. Proiectul și viziunea mea era să fac un Aqua parc. Fiind prea vocal și prea hotărât să îmi execut acest vis, să zic așa, băieții care au știut atunci să ia măsuri, au intervenit și m-au înlăturat de la primăria Valea Crișului”.

„În mare cărțile sunt aruncate”

Silviu Ioachim consideră că ar fi responsabilitatea actualului primar să clarifice această situație, pentru că recepția lucrării s-a făcut în 2014, an în care primar al comunei era Kissgyörgy Sándor.

„Cum poate el să devină așa de vocal că ar face el nu știu ce în 2019, când avea toate pârghiile prin care să clarifice situația și să facă ceva. Din 2014 trebuia să pună punctul pe i dacă dorea să facă ceva, să anuleze aceste certificate. El în 2014 când a văzut că ceva nu este în regulă cu predarea acestor terenuri către comunitățile locale, el atunci trebuia să meargă la toți cei care trebuiau să rezolve această treabă. În mare cărțile sunt aruncate pentru că au ieșit din termenul când puteau ei să conteste acest proces-verbal”, a completat Silviu Ioachim.

Două soluții conturate de fostul edil

Cu toate acestea, fostul primar crede că lacul și terenurile aparținătoare ar putea deveni proprietate a celor două comune pentru că încă nu sunt intabulate și a conturat două posibile opțiuni.

„Prima variantă ar fi cum a arătat actualul primar, voința politică, care ar fi foarte de actualitate, în sensul că UDMR-ul și PSD-ul acum în județul Covasna sunt cei care taie și spânzură, zis așa mai direct. Dacă se face un lobby politic cu respectarea legii, încă nu este târziu ca acest lac să ajungă înapoi la cele două comunități”, a spus Silviu Ioachim.

A doua variantă și cea mai sigură, din punctul lui de vedere, ar fi ca organele abilitate să se sesizeze și să facă lumină.

„Cea mai concretă posibilitate prin care acest lac și terenurile aferente ar putea ajunge înapoi la cele două comunități ar fi  ca DNA-ul să facă o anchetă, să vadă clar modul cum s-a ajuns la emiterea acelor certificate de atestare a terenurilor care s-au dat de Ministerul Economiei SNC-ului. (...) Tot ce s-a făcut, s-a făcut numai prin jonglerii. De asta cer sprijinul DNA, să vadă de unde au plecat aceste jonglerii și să oprească toate demersurile până când, într-adevăr, nu intabulează SNC-ul, aceste terenuri ”, a completat fostul primar al comunei Valea Crișului.

Demers către Instituția Prefectului

Acesta a mai adăugat că în anul 2016 a revenit la primăria Valea Crișului în calitate de consilier local și că a făcut demersuri la diverse instituții pentru clarificarea situației juridice a lacului, printre care și Instituția Prefectului.

„Nu știu în detaliu problema și n-am ce să vă spun. De ce nu a sesizat dumnealui DNA-ul dacă are cunoștințe despre fapte penale. Eu nu am cunoștințe despre așa ceva. Nu știu cu privire la ce ne-a sesizat, când ne-a sesizat. Știu că e o problemă juridică acolo cu societatea aceea de la Ploiești care e în lichidare, dar nu știu în concret care e situația. Acum nu pot să spun nimic, pentru că aș spune lucruri pe care nu mă bazez. Eu știu că la toate sesizările pe care ni le-a formulat, a primit răspuns legal și întemeiat. Nu știu ce încearcă domnia sa să arunce mâța în curea altuia. Deci eu chiar nu știu despre ce e vorba”, ne-a spus referitor la această situație, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Planuri de dezvoltare turistică a zonei

Dacă această încurcătură nu ar fi existat, afirma Kissgyörgy Sándor în articolul anterior, astăzi erau puse bazele complexului sportiv și că s-ar fi folosit de fonduri europene pentru a demara proiectul.

„Vrem să facem o bază sportivă pentru tineri, pentru sporturi nautice. Ar putea atrage investitori în turism. Dacă reușim să facem în așa fel încât cariera și terenul să intre în posesia noastră, am putea atrage mulți investitori în turism. Nu există alt loc asemănător în județul Covasna pentru sporturi nautice”, a spus edilul în articolul publicat pe 19 martie.   

Pentru dezlegarea ițelor acestei situații, care s-a dovedit a fi foarte complicată, edilul actual spunea că ar avea nevoie de susținere politică și că speră totuși ca atât timp cât el este în fruntea comunei, lacul amenajat în craterul fostei mine de lignit să intre în proprietatea localității.   

Lacul de la Valea Crișului s-a format din pânza freatică existentă în adâncuri, după ce pe acest loc, înainte de 1989, a funcționat o carieră de exploatare a lignitului. După Revoluție, însă, s-a renunțat la exploatări din cauza calității inferioare a lignitului obținut, iar ulterior au început lucrările de ecologizare a zonei.

Terenurile care au fost expropriate prin decretele prezidențiale au fost terenuri de stat, date în administrarea, în primă fază a E.M. Căpeni, iar ulterior terenul a fost dat în administrarea Societății Naționale a Cărbunelui, aflată în prezent în insolvență.

Nu se știe cât va dura până se vor clarifica lucrurile în ceea ce privește „„Paradisul acvatic” de la Valea Crișului și nici cine își va asuma responsabilitatea de a pune în ordine neclaritățile adunate de-a lungul anilor. Cert este că la cum se întrevăd lucrurile, mai este cale lungă până locuitorii celor două comune, dar și alți covăsneni se vor putea bucura de avantajele pe care le-ar putea oferi atracția turistică.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 3 aprilie 2019
Niste politruci! Nu ne spune nimeni (dacă stie careva) care erau pasii de urmat pentru intrarea in posesie a terenului/ lacului și care dintre acestia nu au fost respectati și de către cine. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.