STIREA ZILEI 26 februarie 2021

Consiliul Județean Covasna vrea să preia tabăra de agrement de la Pădureni

de Iulia Drăghici - Taraș | 2696 vizualizări

Primul pas oficial a fost făcut joi; ce spune conducerea DJST Covasna, actual administrator, despre inițiativă 

Consiliul Județean Covasna vrea să dețină și să administreze cea mai mare tabăra de agrement din județ, cea de la Pădureni, din localitatea Moacșa, în prezent aflată în subordinea DJST Covasna. În acest sens, consilierii județeni au adoptat, în unanimitate, în ședința ordinară de joi, 25 februarie, hotărârea care arată oficial acordul „pentru solicitarea de trecere a unor imobile situate în comuna Moacșa, județul Covasna, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna în domeniul public al Județului Covasna”. 

Acțiunea face parte dintr-un întreg proces de descentralizare a spus, în acest context, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. 

Este vorba despre un teren de 1,6 hectare și mai multe imobile, înăuntrul centrului de agrement de la Pădureni. Aș vrea să reamintesc că pe pagina 195 din Programul de guvernare scrie foarte clar descentralizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Asta înseamnă, în viziunea noastră, care, desigur, s-a întâlnit cu viziunea Guvernului, descentralizarea instituțiilor în ceea ce înseamnă Direcția de Sport și Tineret, în ceea ce înseamnă cluburile sportive și în ceea ce înseamnă  imobile. Dar legal, formal, juridic, trebuie prima dată să solicităm aceste imobile. (...) Pot să spun din nou că suntem gazde mai bune ale avutului comunității decât cei din București. Și așa va fi și la Pădureni”, a spus Tamás Sándor. 

Acesta a punctat și că planurile autorităților județene este ca acolo să se continue activitatea în domeniul tineretului și sportului, adică și după preluare, atunci când aceasta va avea loc, dacă se vor îndeplini toate formalitățile, va fi tot centru de agrement pentru tineret. 

Cu siguranță vom avea acolo tabără școlară, în primul și în primul rând pentru tineretul din județul Covasna și nu numai și vom continua activitatea specifică”, a punctat președintele CJ, care a spus și că atunci când se va aproba, spațiul va fi în subordinea Școlii de Arte și Meserii, care are un compartiment de tabere. 

Urmează, după solicitările noastre, pe plan național să se treacă la descentralizarea instituțiilor și a imobilelor. După aceea urmează intabularea instituțiilor și imobilelor și reorganizarea activității acestora”, a spus Tamás Sándor, joi, într-o conferință de presă. 

Votat în unanimitate 

Practic, joi, toți consilierii județeni și-au dat acordul pentru aprobarea solicitării de trecere a Centrului de agrement de la Pădureni, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna în domeniul public al Județului Covasna. 

Centrul de agrement este compus din teren intravilan - curți construcții și grădină, 6 căsuțe cu mansardă, casă de piatră – clădire centrală, teren de sport, grup sanitar, toaletă și centrală termică”, se arată în hotărârea adoptată.

Același document mai prevede și că acest demers „are un impact social pozitiv prin dezvoltarea şi susţinerea activităţilor sportive şi de tineret, precum şi întărirea autonomiei structurilor sportive şi asociaţiilor de tineret în organizarea, coordonarea şi dezvoltarea activităţilor la nivel local, astfel deciziile privind activităţile sportive şi de tineret se vor adopta la nivel local contribuindu-se la rezolvarea diferitelor probleme specifice precum şi la efectuarea investiţiilor în aceste domenii cu o mai mare eficienţă.

Imobilele în cauză deservesc interesului public județean, având vedere că sunt și vor fi în continuare utilizate cu destinația de centru de agrement, acesta fiind vizitat, cu precădere, de tinerii, elevii și studenții din județul Covasna, oferind posibilitate de distracție, educație și de cunoaștere a valorilor naturale și culturale din zonă”. 

„Rezultatul poate fi în beneficiul tinerilor”

Reprezentantul DJST Covasna, Marius Tiron, ne-a spus că toată procedura era previzibilă, având în vedere că demersul face parte din Programul de guvernare, dar și că speră ca rezultatul să aducă beneficii tinerilor. 

Este vorba de aprobarea unei solicitări a Președintelui Consiliului Județean Covasna de a iniția o acțiune de trecere a Centrului de Agrement Pădureni din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, în domeniul public al județului Covasna. 

Această solicitare este în concordanță cu Programul de guvernare care prevede descentralizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. 

DJST Covasna este o instituție deconcentrată aflată în subordinea directă a MTS, în consecință liniile directoare sunt părți ale Programului de guvernare în care procesul de împuternicire a autorităților publice locale, respectiv de descentralizare, este o prioritate. 

Consider că această solicitare arată interesul autorităților locale în domeniul de tineret. Consiliul Județean Covasna  care poate susține și investi în infrastructura dedicată tineretului, rezultat care poate fi în beneficiul tinerilor”, ne-a transmis directorul executiv al DJST Covasna, Marius Tiron. 

Tot acesta ne-a spus și că din mai, de când a preluat mandatul de director, la Centrul de la Pădureni s-au făcut o serie de investiții, de peste 90.000 de lei, din bugetul MTS. Astfel, acolo s-a înlocuit acoperișul în zona pavilionului central și s-au făcut și o serie de reabilitări interioare. În plus, pe lângă această sumă, s-au mai folosit fonduri pentru achiziționarea de biciclete, mașini de spălat, canapele și altele. 

Este de menționat și faptul că anul trecut, Centrul de Agrement de la Pădureni a fost folosit ca spațiu de carantină a bolnavilor sau suspecților COVID-19.  

Cinci tabere în județ, din care patru în administrarea CJ Covasna

În județul Covasna sunt în total cinci tabere de tineret. Dintre acestea, patru au fost transferate în urmă cu 10 ani în administrarea Consiliul Județean Covasna. 

Cea de la Crasna, Sita Buzăului, a fost predată autorităților locale, dar din cauza unor probleme birocratice, spațiul s-a degradat și zace în paragină. În ceea ce privește tabăra de la Ozunca Băi, și aceasta a fost lăsată în seama autorităților locale din Bățani. Nici de aceasta nu am auzit vești de foarte mult timp. 

Tabăra „Csipkés” de la Zăbala și cea de la Comandău, sunt, asemenea taberei de la Pădureni, funcționale. Primele două, sunt în subordinea Școlii de Arte și Meserii din cadrul CJ. 

Tabăra de la Comandău a fost dată în folosință în octombrie 2019. Spațiul a fost reconstruit de la temelii. Investiția a fost cifrată la 6,2 milioane de lei, din bugetul Consiliului Județean Covasna. A durat aproape 10 ani de la preluare și până la darea în folosință a centrului de agrement, cu condiții aproape de lux, pentru tineret, de 55 de locuri. 

Tabăra de la Pădureni are 210 locuri. 

Descentralizarea, promovată și de ministrul Dezvoltării, la Sfântu Gheorghe 

Intenția descentralizării nu este o noutate, ci a fost anunțată mereu de liderii UDMR, iar exemplul dat cel mai des este cel al Spitalului Județean de Urgență, care tot într-un mandat de ministru al lui Cseke Attila, actualul ministru al Dezvoltării, pe atunci al Sănătății, a fost preluat de Consiliul Județean Covasna. 

În cea mai recentă vizită a sa în județ, de săptămâna trecută, Cseke a anunțat colaborarea cu Ministerul Tineretului și Sportului, în vederea descentralizării în domeniul tineretului și sportului.  

E cunoscut faptul că eu sunt un mare susținător al descentralizării și voi fi, indiferent în ce poziție publică mă voi afla. Am făcut această descentralizare a spitalelor. Cred în forța comunităților locale, indiferent de zona din țară. Întotdeauna, pe mai multe domenii, autoritățile locale, comunitățile locale, oamenii din teritoriu, cunosc mai bine, se pot implica mai bine, pentru că aceste instituții sunt aici, privesc viața lor de zi cu zi, vor să se implice și vor să facă să funcționeze lucrurile mai bine decât de la nivel central. (...) Preconizăm că în această primăvară să putem introduce în parlament proiectul de lege sectorial pe descentralizare pe tineret și sport și care va urmări în principal ca Direcțiile de Tineret și Sport Județene fie descentralizate către Consiliile Județene. Taberele școlare, acolo unde există, respectiv cluburile sportive, cluburile municipale vor fi descentralizare către autoritățile locale”, a spus vinerea trecută, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Solicitări și pentru alte clădiri sau corpuri de clădiri 

Tot în ședința de joi, 25 februarie, a Consiliului Județean Covasna, s-au aprobat hotărâri similare vizând alte două locații. 

Pe de o parte, este vorba despre două corpuri de clădiri în care în prezent își desfășoară activitatea chiar instituția Consiliului Județean, printre care chiar cea în care se află și biroul președintelui CJ, dar care sunt în administrarea Prefecturii. 

Este unic la nivel național. Nu este nici în proprietatea noastră, nici în administrarea noastră. Suntem numai în folosință. Deci această clădire, care este sediul Consiliului Județean Covasna, construită în 1973 este în proprietatea statului, în administrarea Prefecturii și în folosința, conform unui protocol din 1992, a Consiliului Județean Covasna. Nu mi se pare normal. Suntem singurii din țara românească unde este această situație”, a declarat joi președintele CJ. 

Vizat de această descentralizare este și un imobil de pe strada Gábor Áron nr. 1 din Sfântu Gheorghe. Și pentru acesta, Consiliul Județean cere dreptul de proprietate. Este vorba despre o clădire situată în spatele Bibliotecii Județene. Aici au sediul Biroul Județean de Metrologie Legală Covasna și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor Covasna, având două apartamente care se află în domeniul public al statului. 

În prezent un nivel se află în proprietatea autorității județene, dar toaletele, situate la etaj, sunt intabulate ca și proprietate a statului. Este o anomalie care trebuie remediată”, a spus președintele Consiliului Judeţean.  

Tamás Sándor a spus și că există planuri să se facă reabilitări acolo, dar în același timp nu se pune problema să fie mutate instituțiile care își desfășoară acolo activitatea.  

Sigur că și pentru ca aceste demersuri să fie duse mai departe, trebuie să vină acorduri de la București, dar se pare că autoritățile județene nu au emoții că hotărârile vor rămâne doar pe hârtie. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.