STIREA ZILEI 26 mai 2013

Conflict pe malul lacului de la Pădureni

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 6527 vizualizări

Pescarii și petrecăreții, dar și Primăria și administratorii lacului îşi dispută drepturile de folosinţă a apei

Dacă este vreme bună, zeci de turiști merg la Pădureni la sfârșitul săptămânii pentru distracție. Unii merg la un grătar și nu ezită să se scalde în lac, alții merg la pescuit și sunt deranjați de faptul că din cauza celor care intră în apă, peștele nu mai prinde. Astfel nu o dată se ivesc conflicte între pescari și cei care vor o bălăceală pe cinste. Conflicte sunt și între Asociația „Natura Sălbatică”, cea care administrează lacul, și Primăria Moacșa.

„Lacul este pentru pescuit”

Președintele Asociației „Natura Sălbatică”, Șelariu Gyula, spune că lacul de la Pădureni este proprietatea Apelor Române, iar ei au încheiat un contract de concesiune pe o durată de 10 ani, pentru activități de pescuit și acvacultură, așadar alte activități nu își au locul la Pădureni.

„La fiecare sfârșit de săptămână îmi sună permanent telefonul, iar pescarii se plâng că unii se scaldă lângă undițe, alții intră pe lac cu barca, și astfel nu pot pescui. Acești oameni plătesc bilet pentru fiecare zi de pescuit, iar noi în asemenea cazuri suntem nevoiți să chemăm poliția sau jandarmii pentru a face ordine” – spune Șelariu Gyula. Acesta a precizat că asociația pe care o conduce se ocupă permanent cu popularea lacului, aduc pești în fiecare lună pentru a crea un loc cât mai bun pentru pescari. „Costurile noastre se ridică la 6.000 de lei lunar, bani în care nu intră cheltuielile cu popularea lacului. Cheltuielile sunt aceleași și acum, și în timpul iernii. Acum am putea scoate acești bani, dar pescarii aleg alte lacuri tocmai din cauza faptului că aici nu pot pescui liniștiți. La Pădureni se pescuiește pe tot parcursul anului, inclusiv în perioada de prohibiție. În iunie însă se termină perioada de prohibiție, iar mulți vor merge în altă parte” – a declarat Șelariu.

Acte pentru luciul apei și pentru zona de protecție

Cei de la „Natura Sălbatică” nu sunt de acord cu amenajarea unei plaje, așa cum a declarat primarul din Moacșa. „Nu plătim chiria împreună cu Primăria, așadar nu sunt de acord cu amplasamente pentru turiști. Aceștia, mulți din Brașov, vin cu mașina, intră lângă apă, se îmbată și își fac de cap. Se scaldă, au furat inclusiv gardul caselor de vacanță din jur și le-au dat foc. O posibilă soluție ar fi îngrădirea întregului lac, însă asta înseamnă o sumă imensă de bani, bani pe care nu îi avem. Vom încerca totuși să obținem suma necesară printr-un proiect” – spune Șelariu Gyula, adăugând că vor pune un panou la intrarea la lac prin care îi înștiințează pe cei prezenți că lacul este pentru pescuit și acvacultură, iar scăldatul este interzis. Șelariu a spus că a încercat și o altă soluție, aceea de a închide pescuitul în lunile în care oamenii vin la scăldat. A propus conducerii Apelor Române să introducă în contract faptul că timp de două luni nu există activitate de pescuit la lac și să nu ceară chirie pe aceste luni, însă aceștia nu au fost de acord cu acest lucru. În plus, Șelariu nu este de acord nici cu zona de agrement pe care un om de afaceri vrea să o facă pe mai bine de un hectar în imediata vecinătate a lacului. Este vorba despre 1,2 hectare de teren date în chirie unui investitor, care va amenaja pe acea parte o adevărată bază de agrement. Șelariu susține că investitorul nu are toate autorizațiile necesare și nu crede că așa ceva ar crea o oază a turismului la Pădureni.

Documente are și primarul de la Moacșa

Primarul comunei Moacșa, Bács Benke László, nu este deloc străin de pretențiile celor de la Asociație și începe prin a ne spune că Șelariu Gyula i-a fost contracandidat la Primărie în alegerile din 2012, iar de aici până la tot felul de șicane nu a mai fost decât un pas. Tot un fel de șicanare vede primarul și în chestiunea cu lacul, pentru că, susține el, i-a propus de mult timp lui Șelariu să ajungă la un compromis, iar acesta din urmă nici n-a vrut să audă.

„Lacul a fost făcut pe vremuri pentru un sistem de irigare care, odată cu venirea Revoluției, nu a mai ajuns să fie pus în funcțiune. Cei de la Asociație au drept de folosință asupra luciului de apă, însă uită că terenul de sub lac este al locuitorilor comunei, al satului. Dacă nu ajungem la un compromis, pescarii riscă să nu mai aibă cum să ajungă la apă, pentru că tot terenul din jurul lacului aparține comunității: o parte direct Primăriei și cea mai mare parte oamenilor, care au cumpărat terenuri și au creat zona de vacanță. Așa că poate vor dori să vină cu elicopterul, să pescuiască direct pe lac”, spune primarul, mai în glumă, mai în serios.

Primarul este însă ferm și crede cu tărie că dreptatea este de partea autorităților locale, de aceea spune că, dacă nu va ajunge la nicio înțelegere cu Asociația, treaba va ajunge în instanță. În plus, primarul aminteșe că în contractul celor de la Asociație cu cei de la Regia Apelor Române nu scrie nicăieri că este interzis scăldatul în apă.

În ceea ce privește zona de agrement, Bács Benke László susține că s-au obținut toate autorizațiile necesare.

„Nimeni nu ar fi îndrăznit să facă ceva ilegal. Iar noi am dat în chirie terenul pentru că, neavând forța financiară de a amenaja, ne-am gândit că e mai bine să facem ceva acolo – pentru comună, pentru locuitori, pentru oaspeții care ne vin. De ce să-i trimitem în alte zone, la Lacul Sfânta Ana, când putem să-i avem aici, să mai aducă un bănuț în zonă…? Vrem să avem și noi un loc de agrement civilizat, cu care să ne mândrim, și nu cred că e nimic rău în asta”, a mai spus primarul comunei Moacșa, menționând că proiectul său, de a readuce la viață zona, este susținut de oamenii locului.

Unii vor distracție

Un grup de tineri din Sfântu Gheorghe merge des la Pădureni. Pentru ei lacul înseamnă o oază de libertate și distracție. „Nu mi se pare corect ca cineva să ne interzică să ne scăldăm aici. Unde să mergem, nicăieri nu avem voie? Intrăm în apă pe propria răspundere, dacă ne îmbolnăvim, nu mergem la nimeni pentru reclamații. Vrem să ne scăldăm în continuare la Pădureni, așa cum o facem de când suntem copii. O posibilă soluție pentru a nu exista conflicte între noi și pescari este să avem fiecare locul separat pe mal. De ce nu se duc pescarii în partea de sus, și noi în partea de jos, de exemplu? Cred că s-ar putea rezolva dacă există bună voință” – ne-a declarat András, un tânăr din Sfântu Gheorghe.

Pescari supărați dar toleranți

Pescarii spun că ei plătesc bilet de intrare și au tot dreptul de a nu fi deranjați, pentru că cei care se scaldă nu plătesc nimic.

„Eu dau 50 de lei acum în perioada de prohibiție. Dacă intră cineva în lac lângă mine, eu nu mai prind nimic, așadar am aruncat banii pe geam. Îmi place la Pădureni pentru că administratorii populează lacul, aduc mii de kg de pește anual, ceea ce este foarte bine. Dacă este loc de pescuit, atunci să ne lase să pescuim liniști, iar doritorii de distracție să meargă în altă parte” – ne-a declarat un pescar din Târgu Secuiesc.

Un alt pescar a venit de la Brașov pentru a se bucura de hobby-ul său și spune că nu i se pare corect ca el să plătească taxa de 50 de lei și să fie deranjat de cei care se scaldă. Bărbatul este totuși tolerant și spune că dacă amatorii de distracții se scaldă la metri buni depărtare de el, nu îl deranjează.

„Să se scalde, dar mai încolo. Lacul e destul de mare, așa că e loc pentru toată lumea, dacă suntem oameni și ne înțelegem”, spune pescarul, originar din Iași și venit cu munca la Brașov. Bărbatul ne-a mai spus că a venit în zona Pădureniului pentru prima oară, însă lacul, împrejurimile și chiar satul, l-au cucerit cu frumusețea și curățenia lor, așa că va reveni, cu siguranță.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
romanov janosP, 11 septembrie 2016
După ce m-am informat detailat Dl.Selariu Gyula nu deține autorizație de a îngrădi lacul în special pe domeniul public ce rezultă din nota trimmisă de Primăria Moacsa,iar în acest an doar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.