STIREA ZILEI 24 iunie 2020

Cine este eleva de 10 din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 4933 vizualizări

Rezultatele inițiale la Evaluarea Națională arată că generația 2020 a luat în serios școala online, dar și că județul Covasna „marchează” din nou o medie perfectă după 5 ani 

Au trecut 5 ani de când, în rândul elevilor din județul Covasna, se numărau și cei care obțineau medie perfectă, de 10, la Evaluarea Națională. Anul acesta, cea care a reușit performanța, potrivit rezultatelor inițiale, afișate în 22 iunie, este Bianca Diana Andaraş de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. 

Pandemia de coronavirus a dat ceva bătăi de cap și emoții sistemului educațional din România, dar pentru județul Covasna, școala online pare să fi funcționat chiar bine, dacă ne uităm după rezultatele obținute la Evaluarea Națională de generația din 2020 a absolvenților de gimnaziu. 

Înainte de contestații, media județeană a celor care au luat note peste 5 s-a ridicat la 73,3 procente, cu 5% mai mult decât cea înregistrată în 2019. În general, și la română și la matematică au fost mai multe note peste 5 decât anul trecut. 

Prima medie de 10 după 5 ani 

O surpriză plăcută este și faptul că, după 5 ani, un elev obține atât la română, cât și la matematică note de 10, adică o medie perfectă. Cea care a obținut aceste rezultate este Bianca Diana Andaraş, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. 

Pentru că nu era în oraș, am reușit să o contactăm telefonic pe tânăra care ne-a mărturisit, printre altele, că primul examen important din viața ei a fost unul mediu ca dificultate, dar și că s-a pregătit temeinic și responsabil pentru acesta. 

Nu m-am așteptat la punctajul maxim, dar speram să fie bine. (...) După ce s-au închis școlile, am făcut ore online cu profesorii. Am reușit să învăț și să repet cum poate că nu aș fi reușit în timpul școlii. (...) Nu am niciun secret, doar mi-am făcut propriul stil de a învăța și am exersat cât de mult am putut. Nu am făcut meditații, dar datorită implicării profesorilor și sfaturilor lor am reușit să mă pregătesc. Mi-am sintetizat materia și am repetat mereu și am făcut teste multe”, ne-a spus marți Bianca Andaraş. 

Cu toate că a reușit să se organizeze în așa fel încât să pună preț atât pe pregătirea individuală, cât și pe cea de la orele online, Bianca spune că ar fi preferat să poată să își petreacă ultimul semestru din școala gimnazială alături de colegii ei.  

Cea mai mare temere a ei a fost legată de stresul examenului, de faptul că nu s-ar putea concentra sau că va uita din materia învățată, dar rezultatul final a arătat că totul a trecut cu foarte bine, cu nu bine. 

„O sfătuiam să mai facă pauze, să mănânce, să se odihnească”

În același timp, mama Biancăi, Anișoara Andaraş, spune că cel mai bun sfat pe care i l-a putut oferi fiicei sale a fost să aibă grijă de ea. 

Ea fiind elevă conștiincioasă, eu o sfătuiam doar să mai facă pauze, să mănânce, să se odihnească suficient, dar totodată să continue să își facă partea ei, fiindcă va avea și rezultate. Am susținut-o în tot ce a făcut. (...) Este munca ei, chiar și-a făcut partea și sunt mândră de ea, că e conștiincioasă și nu a trebuit niciodată să îi spun eu să învețe. A știut care e partea ei de făcut și făcut-o”, ne-a spus Anișoara Andaraş. 

În același timp, aceasta spune că școala online și noile reguli au pus unele dificultăți, însă, cel puțin deocamdată, poate spune că totul a trecut cu bine. 

A fost o perioadă grea, mai ales că ei din martie sunt acasă, dar toți ne-am străduit și fiecare a încercat  să se adapteze la situația care s-a ivit. Așa, împreună, cu toții, am reușit să mergem mai departe, chiar dacă nu e ușor”, a mărturisit mama elevei de 10. 

Anul acesta, pentru prima dată, Ministerul Educației și Cercetării a prezentat notele la Evaluarea Națională în format anonimizat. Respectiv fiecare elev a avut un cod personal cu care a putut să își vadă nota, fără ca alții să știe neapărat cum s-a descurcat la examene. 

Despre acest pas, Anișoara Andaraş spune că a fost puțin neobișnuit, dar că, în definitiv, este de înțeles. 

În primă fază ni s-a părut ciudat, că nu ne deranja nici dacă s-ar fi afișat ca până acum. Dar până la urmă, având în vedere că trebuie să respectăm confidențialitatea datelor, ne conformăm. Mereu suntem în schimbare, mereu apar lucruri noi, mereu trebuie să ne adaptăm”, a spus aceasta. 

Viitorul, între Brașov și Covasna 

Cât despre planurile de viitor, ce este sigur este faptul că Bianca va merge pe filiera Mate-Info.  

Mai departe aș dori să merg la liceu la un profil de matematică-informatică intensiv”, ne-a spus Bianca. 

Totuși, nu s-a decis dacă va urma cursurile vreunui liceu din județul Covasna sau din Brașov. Și asta pentru că familia acesteia plănuiește să se mute din Sfântu Gheorghe în Brașov, după cum ne-a mărturisit Anișoara, mama Biancăi. Iar acesta este principalul motiv pentru care stă în balanță decizia dacă tânăra va continua studiile aici sau într-un liceu din județul vecin. 

„Responsabilitate și implicare”

Tot despre responsabilitate și implicare vorbesc și reprezentanții Colegiului Național „Mihai Viteazul” când se referă la școala online la care au fost nevoiți să se adapteze și se declară mulțumiți de rezultatele eforturilor comune depuse.

În ceea ce privește rezultatele elevilor care au susținut în această sesiune examenele din cadrul EN VIII nu putem decât să ne declarăm mulțumirea. Suntem mulțumiți deoarece aceste rezultate reflectă efortul comun al tuturor celor implicați – elevi, cadre didactice și părinți. Aceste rezultate sunt și mai importante pentru noi mai ales dacă ținem cont de condițiile în care ne-am desfășurat activitatea în al doilea semestru din acest an școlar. Atât colegii noștri care predau disciplinele de examen, cât și elevii, dar și părinții au înțeles că singura soluție este să ne adaptăm la predarea și învățarea online și acest aspect în condițiile în care predarea online a reprezentat o noutate pentru noi toți.

Ne bucurăm în același timp și cu faptul că cea mai mare medie – 10  - aparține elevei Bianca Andaraș de la Colegiul nostru. Această notă maximală ne demonstrează că este o elevă de excepție și poziționează unitatea noastră de învățământ pe primul loc în județul nostru.

Dorim pe această cale să îi felicităm pe toți absolvenții noștri, pe părinți, dar și pe colegii noștri care au dat dovadă de responsabilitate și implicare în acest context cu totul special. Le dorim tuturor succes la admitere și sperăm să ne vedem în toamnă, la deschiderea noului an școlar, în condiții de normalitate”, a transmis conducerea CNMV.

Bianca este cea care a reușit performanța de a obține note de 10 la ambele materii din primul examen important din viața ei. 

În aceeași măsură, de apreciat sunt toți colegii ei care au dat dovadă că, în ciuda nesiguranțelor date de pandemie, s-au străduit să ia note cât mai bune.  

Statistica pe județul Covasna arată că la proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 1.179 de candidați (66,01%), iar 6 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 1.202 candidați (67,49 %) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 9 candidați au obținut nota 10 (zece).

La limba și literatura maternă, 1.167 candidați (din 1.300 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5 (89,77%), 4 candidați fiind notați cu nota 10 (zece). 

Chiar dacă poate nu mereu notele sunt cele mai importante în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui tânăr, ci sunt și multe valori demne de luat în calcul, prin acest articol, și prin altele, ne dorim să încurajăm elevii care muncesc și se străduiesc să se autodepășească, chiar și într-un sistem educațional imperfect. Trebuie să recunoaștem că nu e puțin lucru să obții notele maxime într-un examen important. Iar acest lucru merită aplaudat cu toată responsabilitatea. 

Felicitări tuturor și mult succes pe mai departe!

Sursă foto: arhivă personală

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.