STIREA ZILEI 25 februarie 2021

Cine este Barbie de Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 5620 vizualizări

Povestea fetei de 13 ani, care a luat patru „Da” la Românii au talent 

Probabil că astăzi nu mai sunt mulți covăsneni care nu au auzit măcar de Konnát Barbara Kitty, fata din Sfântu Gheorghe, pe numele ei de scenă Barbi, (dar noi o să scriem „Barbie” - ca la celebrele păpuși), care a „rupt în două” (dacă mi se permite o expresie pe care am mai auzit-o referitor la dans) scena de la celebrul show de televiziune „Românii au talent”, în episodul difuzat vinerea trecută. A plecat acasă cu patru „Da” și acum a devenit, la nivelul orașului, o mică celebritate. Dacă te întâlnești cu ea în afara scenei, vezi un copil frumos, modest și aproape timid. Asta până când începe muzica, moment în care dinăuntrul fetei de doar 13 ani iese la iveală adevărata Barbie, sau Kitty – cum îi mai spun apropiații, o tânără tenace, îndrăzneață, încrezătoare și capabilă de orice.  

Konnát Barbara Kitty are 13 ani și este elevă în clasa a VI-a la Școala Generală „Váradi József” din Sfântu Gheorghe. Talentul ei pentru dans a fost descoperit în urmă cu trei ani de profesoara Molnár Enikő. Tocmai preluase clasa, la rugămințile părinților, și dintre toți copiii, Barbie, care nu avea nici 10 ani, a ieșit în evidență prin pasiunea și mișcările uluitoare. După două astfel de cursuri, Eni s-a întâlnit cu mama Barbarei și i-a spus că fetița ei are talent, abilități înnăscute pentru dans și că ar fi bine să urmeze această cale mai serios, pentru că va avea de câștigat. I-a spus și că acest lucru va însemna un efort suplimentar din partea lor, atât ca timp, dar și ca fonduri, dar și că nu va fi ușor, că e vorba de multă muncă. Nu a durat mult și micuța Barbie și-a început drumul în lumea dansului modern. 

Dar nu oricum. Ci pe măsura talentului ei. Pentru că, după cum ne-a spus profesoara Molnár Enikő, Barbara este singura dansatoare a ei care a intrat direct în grupa de profesioniști, fără să mai fie nevoie să treacă prin etapele de începători, intermediari și avansați. Pentru că la acel nivel se afla fata și ținea pasul fără probleme cu ceilalți dansatori mai mari. Așa cum este pe scenă, este și în particular cu colegii și prietenii ei, după cum ne-a spus Eni: o fată veselă, energică, puternică și dedicată, care ține la glume și nu se dă în lături de la provocări. A demonstrat acest lucru și acceptând invitația de a participa la Românii au talent, care a venit către ea printr-un mesaj pe Facebook de la cineva din echipa de organizare. 

Trebuie spus, ca să o cunoaștem mai bine pe Barbie, micuța noastră celebritate, că a început să danseze în 2018, iar în octombrie 2019 a avut primul ei spectacol solo, într-un concurs de profil. A luat locul 2, din 16 participante la grupa ei de vârstă. De fapt, prima ei apariție pe scenă la un concurs a fost alături de trupa Dancing Dolls a Asociației Love to Dance, de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, unde, la fel, a cucerit podiumul, locul 1, din 2220 de producții, la mondiale. Și așa a continuat să crească. Ulterior, a adăugat în palmares un alt loc 2 la concursul Dance Star, etapa de calificare la mondialele din Croația, din februarie 2020, unde a obținut, potrivit profesoarei sale, cel mai mare punctaj din rândul colegilor ei din Sfântu Gheorghe, puncte care i-au adus o calificare în liga profesioniștilor la etapa mondială.  

Momentul „Românii au talent”

Deși este mândră cu toate aceste rezultate, vinerea trecută a avut loc unul dintre cele mai impresionante momente din viața tinerei dansatoare. După difuzarea emisiunii „Românii au talent”, mai exact după momentul în care Barbie a strălucit pe scenă și a primit aprecieri de la Smiley, Andra, Florin Călinescu și Alexandra Dinu, a venit un val de felicitări, bucurie și mândrie că munca și pasiunea îi sunt apreciate.  

A fost foarte bine. Am muncit foarte mult ca să fiu pe scenă. Am meritat să fiu acolo. Am simțit că ceea ce se întâmplă e cel mai mare lucru pe care l-am trăit”, ne-a spus Konnát Barbara Kitty

Emoțiile cele mai mari i-au venit nu din trac pentru scenă, ci mai degrabă de la bariera lingvistică, pentru că are o frică în a se exprima în limba română, ne-au mărturisit Eni și Barbie. Trebuie să spunem, în acest context, și că interviul pentru acest material a fost realizat cu ajutorul profesoarei Molnár Enikő. Ea ne-a ajutat cu traducerea și, în același timp, ne-a povestit și „din culise”, despre parcursul de până acum, scurt, dar impresionant deja, al micuței dansatoare. 

Pe scenă, când a vorbit cu jurații de la Românii au talent, din cască i-a tradus Eni, după cum ne-a spus aceasta. Ca fapt divers, interesant, deși nu s-a văzut la televizor, în culise Pavel Bartoș i-a vorbit fetei în maghiară. 

Am aflat și că momentul „Românii au talent” a fost încă un motiv care i-a arătat micuței Barbara de ce este util să învețe și limba română, dar și orice altă limbă și cât este de important să te poți exprima liber și în afara scenei. 

Pentru fetița asta, dansul pe scenă e ceva natural. Pornește muzica și uită totul. Așa este un dansator care are talent din naștere. Îi trece orice emoție când începe muzica. Dar teama de a vorbi în românește a descurajat-o foarte tare. Și-a pierdut încrederea. (...) Știam că dacă nu reușim să rezolvăm treaba asta, nu o să danseze foarte bine. (...) Ea știe să vorbească, dar îi este teamă să nu greșească. (...) A primit cască în momentul în care a intrat pe scenă și a înțeles când i-am zis că o să o ajut cu traducerea. (...) Atât de frumos a vorbit că nimeni nu a observat că i se traduce în ureche. Pentru că am rezolvat problema de comunicare, a reușit să danseze așa cum a dansat”, ne-a spus Eni. 

De fapt, printre lecțiile învățate odată cu această experiență se numără și cea că în lumea dansatorilor este importantă păstrarea modestiei și a bunului simț, să nu se lase dusă pe val de celebritate și să muncească și mai mult, pentru că de la acest nivel nu are voie să meargă mai jos, ci, dimpotrivă, tot mai sus. 

Kill Bill și codițele norocoase 

Este interesant de spus și că imaginea ei de pe scenă a fost construită pentru acest concurs tocmai pentru a crea spectacol. Nu e întâmplător că a purtat costumul specific filmului „Kill Bill” și nici cele două codițe care i-au format coafura nu au fost lăsate în voia sorții, ci sunt parte din ritualul norocos de care Molnár Enikő nu vrea să se dezică.  

În plus, apariția ei, în costumația galbenă și contrastul dintre fețișoara nevinovată, frumoasă, a unei fetițe cu codițe, și războinica ce sare energic și lovește aerul cu mișcările hotărâte de dans sunt cele care fac din coregrafie un adevărat show. Și despre asta a fost vorba la Românii au talent. 

Poate că mai este interesant să spunem și că Barbie de Sfântu Gheorghe mai are și alte pasiuni decât dansul, adică desenul, TikTok-ul și, în general, telefonul mobil, pe care îl butonează mai mult tot pentru a vizualiza coregrafii.

Vorbind de coregrafii, am aflat și că pentru un dans de un minut și 40 de secunde sunt câte două luni de muncă în spate, cel puțin, timp în care se și fac finisaje, schimbări, diverse ajustări. 

Dansatorii lui Molnár Enikő din Sfântu Gheorghe, de la Asociația Love to Dance, lucrează și acum câte două ore pe săptămână, în două ședințe separate, în preajma concursurilor câte patru sau mai multe, iar când se pregătesc de mondiale, cărora, din cauza pandemiei, au ajuns să le ducă dorul, zilnic. 

În plus, dansul nu înseamnă doar coregrafii, ci și exerciții pentru forță, drept pentru care se poate spune că este sănătate curată. Pentru corp, dar și pentru minte. Și spun asta pentru că am aflat că după fiecare mare eveniment, cum a fost acesta pentru Barbie, Eni stă de vorbă cu elevii ei, ca un psiholog și discută despre viață și le dă sfaturi utile. 

Ca să încheiem acest articol în care v-am povestit puțin despre cine este Barbie de Sfântu Gheorghe, vă mai spunem și că ea visează ca peste câțiva ani să devină coregraf, respectiv un artist care să călătorească peste tot în lume la evenimente de profil. Iar Enikő spune, fără urmă de îndoială în glas, că acest lucru se va întâmpla. „Ea va ajunge foarte sus. Eu nu îi zic mereu, dar ea știe înăuntrul ei”, ne-a spus aceasta. 

Ne-a rămas în minte și un lucru pe care ni l-a împărtășit Barbie: „Dansul m-a făcut mai puternică”. 

Pentru ea, momentul Românii au talent a fost cel mai frumos din cariera de până acum. Nici acum nu s-a oprit din muncă, ba a prins și mai mult curaj, pentru că cel mai probabil „aventura” din lumea televizată a talentelor nu s-a încheiat, având în vedere cei patru „da”. Și chiar dacă nu știe ce va urma, când și dacă va fi o etapă următoare, e sigură de un lucru: e bucuroasă că oamenii îi recunosc talentul și o susțin. 

Îți prevăd un viitor strălucit în ale dansului”, i-a spus și Smiley. 

Și noi credem, cu siguranță, că vom mai auzi de Konnát Barbara Kitty! 

Sursa foto: Molnár Enikő și Românii au talent. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.