STIREA ZILEI 18 februarie 2020

Centrul de Transfuzii Sanguine Covasna face donarea mai accesibilă

de Daniela Luca | 1768 vizualizări

În acest an vor fi organizate mai multe campanii de colectă mobilă

Covăsnenii care nu pot să ajungă la Sfântu Gheorghe pentru a dona sânge la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, vor avea șansa să facă acest lucru mai aproape de casă. Asta pentru că instituția are în plan să organizeze câte două campanii de colectă mobilă în diverse localități covăsnene, printre care Întorsura Buzăului și Covasna, dar și în județul Brașov, la Bod sau Victoria. Din experiența anilor trecuți, în cadrul unor astfel de activități se colectează cantități semnificative de sânge, iar acest lucru este mai mult decât binevenit, spun specialiștii,  în condițiile în care cererea este în creștere. 

Colectele „în deplasare” vor fi tot mai dese, spune directorul Centrului De Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin. Astfel, planul ar fi ca astfel de acțiuni să se organizeze de două ori pe lună. Anul trecut, campaniile de colectă mobilă au avut rezultate impresionante, spune dr. Andy Rosin, care punctează totodată că acestea ajută nu doar la majorarea rezervei naționale de sânge, dar și la formarea unei baze de date importante cu donatori, extrem de necesară în domeniul transfuziei sanguine.

„Avem un plan de campanie de colectă mobilă la Întorsura Buzăului, la Bod în județul Brașov, în orașul Victoria, tot în județul Brașov, la Covasna. Noi ne propunem să facem două colecte mobile pe lună, constant, până la sfârșitul anului. Acesta este ritmul pe care ni l-am propus. Colegii din Brașov colaborează cu noi pentru că ei au mașină, dar nu au șofer și legea spune că numai șoferul instituției are dreptul să conducă autovehiculul instituției. Noi de descurcăm puțin mai ușor și de aceea colaborăm cu ei și mergem și în locuri în care ei nu pot să meargă. Sunt zone îndepărtate din județ, Baraolt, Brețcu, chiar Covasna, Întorsura să nu mai vorbim, în care oamenii ezită să facă 40-60 de kilometri, plătind și transportul, pentru că e o lacună legislativă, ca să doneze sânge. Dacă mergem noi, oamenii vin”, ne-a explicat dr. Andy Rosin. 

Și mai multe colecte de sânge la Întorsura Buzăului în 2020

Colectele de sânge de la Întorsura Buzăului au fost, cel puțin în ultima vreme, veritabile reușite, potrivit reprezentanților CTS Covasna. Cea mai recentă astfel de campanie încheiată cu succes a avut loc în luna decembrie a anului trecut. Totodată, specialiștii Centrului atenționează donatorii despre nevoia sau chiar obligația donatorului de a mânca înainte de această procedură. 

„La Întorsura Buzăului ultimele colecte, adică toate colectele de anul trecut, au fost un succes și le-am făcut destul de des. Așa că anul acesta colectele la Întorsura vor fi una după alta. E o problemă că vin prea mulți și nu îi putem lua pe toți pentru că se face ora prânzului, oamenii nu mănâncă și leșină. Atunci preferăm să sistăm donarea. Ne e foarte greu să-i lămurim că trebuie să mănânce înainte de donare. Interesul meu este în primul rând să nu afectez donatorul și atunci preferăm să sistăm și să repetăm într-un termen foarte scurt”, a spus directorul CTS Covasna. 

Campaniile de la Szimpla, deocamdată sub semnul întrebării 

Tot în decembrie a avut loc și cea de-a șasea ediție a campaniei de donare de sânge de la Szimpla, în cadrul căreia s-a reușit colectarea a peste șapte litri de sânge. Cu toate că au donat 16 persoane, numărul este totuși prea mic pentru ca echipa de specialiști să se deplaseze la cafeneaua din centrul municipiului. 

Patronii localului ne-au spus că își doresc în continuare să contribuie în acest fel la creșterea cantității de sânge donat, însă din cauza că nu cunosc din timp numărul celor care vor veni să doneze, organizarea devine mai dificilă.  

„Există nevoie acută acum, cum a fost și ieri și cum va fi și mâine”

Pe de altă parte, reprezentanții CTS Covasna spun că, din diverse motive, numărul de donatori nu este în creștere, iar nevoia este din ce în ce mai mare. Din acest motiv, oamenii ar trebui să lase scuzele la o parte și să fie tot mai conștienți de faptul că acest gest umanitar ar putea salva câteva vieți. 

„Întotdeauna este o situație mai deosebită. Nu s-a întâmplat vreodată să nu fie o situație deosebită. În momentul în care nu va mai fi nevoie de sânge în România, pe cuvântul meu să am să fiu primul care iese în pensie. Cum încă nu s-a întâmplat nicăieri în lume, nici la noi nu se întâmplă. Există nevoie acută acum, cum a fost și ieri și cum va fi și mâine. Numărul de donatori nu crește, nu pentru că nu ar vrea oamenii. Populația îmbătrânește, oamenii nu mai pot dona, tinerii merg la muncă în Occident. Nu e o chestie de rea voință, e o chestie de demografie. În același timp, medicina progresează, apar noi proceduri care toate necesită transfuzie și ceea ce se considera mortal ieri, astăzi se tratează, dar e nevoie de sânge și omul se vindecă. Deci cererea crește, oferta scade”, a mai spus dr. Andy Rosin.

Covăsnenii donează mai des pentru cineva apropiat 

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine a precizat și faptul că cel mai des oamenii vin să doneze sânge mânați de dorința de a ajuta astfel o persoană apropiată, iar această mentalitate ar trebui schimbată pentru ca lucrurile să meargă într-o direcție mai bună. 

„Donările de oportunitate din păcate sunt cele mai frecvente. Astea se numesc donări de substituție. Asta e un mare păcat pentru că nu reușesc să înțeleagă că bunica cuiva care are nevoie nu primește sângele celui care a mers să doneze pentru ea și oricum nu primește doar punga aia de sânge, primește alte trei sau patru. (...) Dacă noi donăm numai când avem nevoie directă, sistemul colapsează. (...) E vorba de solidaritatea socială, de spirit civic”, a mai adăugat directorul CTS Covasna. 

Astfel, printre principalele motive care ar trebui să îi motiveze pe oameni să meargă să doneze se numără nu doar faptul că acest lucru le validează starea de sănătate, dar și ideea că astfel fac un gest umanitar pentru cei aflați în suferință. 

În ceea ce privește graficul campaniilor de colectă mobilă, pe 17 martie va avea loc un astfel de eveniment la Bod, județul Brașov. Totodată, la sfârșitul lunii martie, la Sfântu Gheorghe, se va putea dona sânge la Grădinița cu Program Prelungit „Benedek Elek”, cu ocazia Zilei Porților Deschise. Astfel, și în acest an cei mici, cu ajutorul părinților și bunicilor, vor învăța ce înseamnă responsabilitatea și bucuria de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie. Data și locul celorlalte campanii vor fi anunțate în perioada următoare. 

Condiții de donare

Este util de știut că donarea poate fi făcută de persoanele care au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani şi o greutate minimă de 55 de kilograme în cazul femeilor şi 60 de kilograme în cazul bărbaţilor. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament pentru boli cronice, să nu fi avut vreo infecţie în ultimele zece zile şi nici intervenţii chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni. Mai mult, aceştia trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare şi în dimineaţa donării, dar să evite grăsimile şi alcoolul. 

Programul cu publicul al Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, este de luni până vineri între orele 8:00 – 12:00. De asemenea, se mai poate dona la oricare Centru de Transfuzii din țară, indiferent de domiciliul donatorului.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.