SANATATE 24 februarie 2021

Se deschide un nou centru de vaccinare anti-COVID în orașul Covasna

de Daniela Luca | 3554 vizualizări

De vineri, aici se vor administra doze AstraZeneca

Încă un centru de vaccinare anti-COVID va deveni operațional în județul Covasna. Este vorba despre o unitate care va fi deschisă de vineri, 26 februarie, în incinta Casei Orășenești de Cultură din orașul Covasna. În primă fază, aici vor fi administrate doar vaccinuri AstraZeneca, spun coordonatorii centrului, care precizează totodată că interesul este destul de mare în rândul populației. 

La Covasna, vaccinarea pentru etapa a II-a a început la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza”, însă de vineri va fi deschis un centru în oraș, anunță autoritățile locale. 

„Ne-a preocupat foarte mult pregătirea pentru operaționalizarea centrului de vaccinare în orașul Covasna și aici mă refer la cel din exterior, nu la cel de la Spitalul de Cardiologie. Colegii mei care s-au ocupat cu această problemă și-au dat aportul, astfel încât se pare că din ziua de vineri deja se deschide platforma și pentru centrul din Covasna și ne apucăm de treabă și aici. Centrul este amenajat în holul Casei de Cultură. Deja ne-am pregătit cu toate cele, materiale sanitare, dezinfectanți, mobilier aferent, frigider și chiar aștept cu mare interes să văd care va fi rezultatul concret. Asta se va arăta în timp, desigur”, ne-a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Toate locurile pentru prima zi de vaccinare au fost ocupate 

Deși cererea pentru AstraZeneca este mult scăzută față de Pfizer și Moderna la nivel de județ, coordonatorul centrului, Thiesz János, ne-a spus că deocamdată lumea este destul de interesată de imunizare împotriva virusului SARS-COV-2 cu acest vaccin.  Conform acestuia, fluxul este pregătit pentru maximum 60 de persoane pe zi. 

„Avem amenajată o locație la Casa de Cultură din Covasna, la adresa 1 Decembrie 1918 nr.10, unde se va desfășura vaccinarea. Deja și acest centru de vaccinare a ajuns pe platformă. Deci noi de vineri începem activitatea. Deși abia acum două zile e pe platformă, deja ziua de vineri este plină. Vor fi vaccinate 60 de persoane zilnic, între 18 și 55 de ani, având în vedere că o să se administreze vaccinul AstraZeneca. Nu se știe dacă mai încolo vom avea și alte feluri de vaccin. Am vorbit cu primarii din jurul localității, din Zagon, Zăbala, Comandău, Brateș, să știe și să vorbească cu medicii de familie ca să programeze pacienții. Programarea se poate face inclusiv prin medicul de familie, pentru cei care suferă se boli cronice. Se mai poate face direct pe platforma ROVACCINARE sau la acel număr unic la nivel național 0214144425”, ne-a spus Thiesz János. 

Nu se știe deocamdată dacă vor fi livrate și doze de la alți producători 

Coordonatorul a precizat că centrul de vaccinare va fi deschis zilnic, între orele 8:00 și 20:00. Totodată, acesta spune că în rândul celor care doresc să se imunizeze sunt și persoane care au peste 55 de ani, iar din acest motiv ar fi util ca pe viitor la noul centru de vaccinare să fie livrate și doze de la alți producători.  

„Sunt și foarte multe persoane care doresc să se vaccineze, dar au peste 55 de ani. Ar fi bine să mai avem un flux prin care să primim Moderna sau Pfizer, ca să ne putem desfășura activitatea, pentru că sunt foarte mulți doritori și printre persoanele care au peste 55 de ani și ar dori că facă aici vaccinul, în Covasna, nu în altă parte. Am informat și medicii de familie din Covasna despre această posibilitate. Începem vineri și eu sper să existe doritori și să ne putem continua activitatea și în lunile care urmează”, a mai spus Thiesz János. 

Conform acestuia, la noul centru vor lucra șase persoane - doi medici, două asistente și doi registratori. Coordonatorul pe partea medicală va fi medicul cardiolog dr. Belu György Sânziana. 

De ce a fost nevoie de un centru nou de vaccinare 

Centrul de vaccinare de la Casa Orășenească de Cultură are și rolul de separare a acestei activități de Spitalul de Cardiologie, unitatea medicală care s-a implicat până acum în lupta împotriva noului coronavirus, spun autoritățile locale. Acest lucru este oportun mai ales pentru că la Spitalul de Cardiologie se va iniția un program de recuperare post-COVID. 

„Spitalul Cardiologic are specificul lui și trebuie să își desfășoare activitatea pe care a avut-o și până acum. Sperăm să revină totul la normal și să fie doritori care vin să se trateze în Covasna. Se dorește să se facă și acel program de recuperare post-COVID și atunci e mult mai bine ca acest centru de vaccinare să fie separat. Avem un contract cu Direcția de Sănătate Publică prin care reușim să decontăm cheltuielile pe care o să le avem cu personalul și cheltuielile curente pentru operaționalizarea centrului de vaccinare. Ministerul alocă fonduri și în urma acestui contract pe care l-am încheiat între DSP și noi o să avem posibilitatea, după efectuarea cheltuielilor, să facem decontarea corespunzătoare. Deci am încheiat un contract cu Direcția de Sănătate Publică și la rândul nostru noi am încheiat contracte cu medici, cu asistenți medicali și cu registratori. Ei vor face această activitate în timpul liber”, a adăugat Thiesz János. 

Ce spun locuitorii din orașul Covasna despre nou centrul de vaccinare 

Părerile locuitorilor din oraș și din împrejurimile acestuia în legătură deschiderea unui nou centru de vaccinare sunt împărțite. Unii dintre ei spun că ar fi utilă și o caravană mobilă, astfel încât să aibă acces la imunizare cât mai multe persoane. 

„E oportună crearea acestui centru la Covasna, având în vedere că nu toți au posibilitatea de a se deplasa la distanțe considerabile până la un centru de vaccinare. O idee ar fi o caravană mobilă pentru fiecare localitate în momentul când vom trece la faza a III-a de vaccinare, pe zile sau date fix, dacă din punct de vedere tehnic este posibil. Trebuie vaccinată cât mai multă populație, doritoare de imunizare împotriva COVID-19. Probabil crearea de centre de vaccinare cât mai aproape de populație, va convinge tot mai multă lume să se imunizeze”, ne-a spus un locuitor din comuna alăturată, Zăbala. 

Alții spun că este important să se păstreze toate normele de siguranță la noul centru de vaccinare, iar personalul să fie instruit ca la carte. 

„Când am auzit că se va deschide un centru de vaccinare în orașul nostru am avut o părere destul de bună, însă sper să se respecte regulile de siguranță și să avem oameni profesioniști în ceea ce fac, să li se explice procedurile care se vor parcurge. Este o idee foarte bună că se va deschide. Așa mai multe persoane vor merge de bună voie să se vaccineze și toate vor reveni la normal. Îi susțin pe cei care s-au gândit la binele orașului nostru. Le urez mult succes și să trecem cu bine peste toate”, ne-a spus o femeie din orașul Covasna, Maricica Verdeș Marian.

Există și persoane care spun că deși nu se vor vaccina, susțin eforturile autorităților și a personalului medical. 

„Părerea mea sinceră ar fi că nu cred că vaccinul acesta ar face prea mult bine, pentru că pentru alți viruși au stat ani ca să studieze și să poată face să aibă efect. Eu una nu m-aș vaccina. Nu sunt sigură 100% cu acest vaccin, iar părerea mea este că un centru de vaccinare în orașul Covasna ar putea face oamenii să înțeleagă ce este cu adevărat virusul acesta. Fiind un oraș mic și cu mulți turiști, vaccinul este bun pentru a putea să se vaccineze mai multe persoane, dar cum am spus mai sus, nu sunt 100% sigură că va avea efect acest vaccin, însă încurajez ideea și încurajez faptul că încearcă să se facă ceva în privința aceasta  pentru a scăpa de pandemie și totul să revină la normal”, ne-a spus o tânără din orașul Covasna, Adriana Roxana Andrei. 

Planul județului Covasna privitor la centrele de vaccinare cuprinde șase locații amenajate pentru imunizarea antiCOVID în etapa a II-a. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, în ședința din 10 februarie, astfel: două centre să fie la Sfântu Gheorghe (sediul vechi al Direcţiei de Asistenţă Socială - Str. Daliei, nr. 1 și Ştrandul municipal str. Sporturilor, nr. 6), Târgu Secuiesc (Sala Polivalentă „Kicsid Gábor”, Str. Stadionului), Covasna (Casa Orăşenească de Cultură, str. 1 decembrie 1918, nr.10), Baraolt (Sala de sport, str. Kossuth Lajos, nr.172) și Întorsura Buzăului (Cămin cultural Brădet, nr. 22). La ultimele două activitatea a început de luni, 15 februarie. Și la centrele din Baraolt și Întorsura Buzăului se administrează deocamdată doar doze AstraZeneca. Din lista prezentată anterior, nu este deschis cel de-al doilea centru de la Sfântu Gheorghe. Este important de ştiut că vaccinul AstraZeneca poate fi administrat doar bolnavilor cronici și persoanelor care lucrează în domenii esențiale cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

La nivel național, au fost administrate 1.279.206 doze de vaccin Pfizer, începând din 27 decembrie 2020 până în 23 februarie, Moderna – 77.802 de doze (începând cu 4 februarie) și AstraZeneca 81.424 de doze (începând din 15 februarie). 

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.