STIREA ZILEI 4 septembrie 2019

Centru pentru copiii cu dizabilități, la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 4230 vizualizări

Vor fi create și cinci noi locuri de muncă 

Până la sfârșitul anului, la Întorsura Buzăului se va deschide primul Centru de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități din zonă. Lucrările sunt aproape finalizate, mai rămâne doar ca cele cinci posturi nou-înființate printr-o hotărâre adoptată vinerea trecută de Consiliul Județean Covasna să fie scoase la concurs de către DGASPC și ulterior ocupate. Sediul centrului va fi la Spitalul orășenesc Întorsura Buzăului, în apropierea cabinetelor medicilor de familie. 

Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități de la Întorsura Buzăului este construit printr-o colaborare între Fundația SERA, Consiliul Județean Covasna și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, încheiată la începutul anului curent. 

De fapt, SERA a suportat cheltuielile de reabilitare și dotare a clădirii puse la dispoziție de către Consiliul Local din Întorsura Buzăului. 

„Lucrările sunt terminate 99% și dotarea s-a făcut parțial. Mai sunt anumite lucruri care trebuie aduse și se impunea introducerea în organigramă ca să putem scoate la concurs posturile care au fost aprobate și care sunt necesare pentru funcționarea centrului. Beneficiarii vor fi din Întorsura și din zona Întorsurii, copii cu dizabilități. Se vor oferi anumite terapii, de către kinetoterapeut, psiholog, psihopedagog, asistent social și va fi și un coordonator al centrului”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul DGASPC Covasna, Vass Mária. 

Tot directoarea DGASPC ne-a precizat că se impunea construirea unui astfel de centru în zona Întorsurii Buzăului  pentru că în momentul de față sunt câțiva copii care sunt aduși la Centrul de la Chilieni sau din Sfântu Gheorghe pentru a beneficia de aceste servicii de recuperare. 

Deschiderea oficială a centrului s-ar putea face până la finalul anului, ne-a mai spus aceasta. 

Eu zic că până la sfârșitul anului vom putea da drumul activităților. Dacă s-a aprobat noua organigramă de la 1 septembrie, va trebui să scoatem la concurs posturile, ca personalul care va fi angajat acolo să înceapă să amenajeze totul, să facem o pregătire, poate vor veni la Sfântu să vadă cum funcționează Centrul de aici și după aceea îi vom da drumul. Până la sfârșitul anului sigur îl vom da în funcțiune. Va fi foarte bine pentru familii și pentru copiii din zonă pentru că, oricum, e destul de greu să ajungă la Sfântu Gheorghe sau Chilieni. În momentul de față, cam 5, 6 copii vin de două ori pe săptămână. Va fi un centru mai mic decât cel din Sfântu Gheorghe pentru că la numărul copiilor din zonă și din Întorsura nu se impunea înființarea unui centru foarte mare”, ne-a mai spus Vass Mária. 

DGASPC estimează și că centrul va avea aproximativ 30 de beneficiari pe lună. 

„Depinde de fiecare, după ce se va întocmi planul de recuperare, la câte terapii va participa. Poate vor fi copii care vor participa numai la kinetoterapie, alții atât la kineto, cât și la psiholog sau maseur și așa mai departe”, a spus directoarea DGASPC. 

Primarul Leca Băncilă a vorbit despre acest centru ca despre o necesitate a comunității, în condițiile în care și în zonă sunt copii care au nevoie de tratamente de specialitate. 

Mi-a plăcut că locația este acolo aproape de spital, unde sunt și alți medici de specialitate. Așa că am putea oferi, cu puțină grijă, niște servicii de calitate. În plus, se mai creează și cinci locuri de muncă”, ne-a spus edilul. 

Modificarea organigramei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, prin înființarea a încă cinci posturi, unul de conducere și patru de execuție pentru a pune în mișcare Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități din Întorsura Buzăului s-a aprobat în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean. 

„În ultimii ani alocăm cât mai multă atenție și după posibilități și bani pentru a dezvolta serviciile Direcției de Protecție a Copiilor”, a spus și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, luni, într-o conferință de presă. 

La Întorsura Buzăului se va construi și o Casă familială, cu sprijinul aceleiași Fundații SERA, unde vor fi aduși copii din Centrul de plasament de la Olteni. 

La finele lunii iunie, DGASPC deschidea la Sfântu Gheorghe cel mai mare Centru de Recuperare pentru Copilul cu Handicap din județul Covasna. Investiția, cifrată în final la 400.000 de euro, a fost suportată tot de Fundația SERA, cu sprijin de la Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe. Aici, spațiul modern amenajat, deservește lunar aproximativ 50 de copii cu handicap, care beneficiază de activități pentru dezvoltarea motricității, kinetoterapie, masaj, hidromasaj, activități de dezvoltare cognitivă, activități de dezvoltare a comunicării, a autonomiei personale sau terapie prin muzică și dans.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.