STIREA ZILEI 12 iulie 2022

CCI Covasna: „Întreprinderile nu sunt vaci pe care statul le poate mulge după bunul plac”

de Iulia Drăghici - Taraș | 629 vizualizări

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna critică vehement noile propuneri de modificări ale Codului fiscal, suspuse recent de guvern dezbaterii publice. Edler András-György, președintele instituției, a spus luni, într-o conferință de presă, că, dacă vor fi adoptate, amendamentele vor fi o lovitură majoră pentru economia și populația județului Covasna, prin faptul că vor fi afectate în principal întreprinderile mici, care stau la baza economiei. 

Potrivit CCI Covasna, cele mai multe dintre creșterile de taxe și modificări planificate în noul cod fiscal vor afecta microîntreprinderi, întreprinderi individuale și sectorul turismului, abia scăpat de Covid-19. 

Un bilanț din 2020 arată că, din cele 4.884 de companii care și-au depus bilanțurile în județ, 90,48% sunt microîntreprinderi. Acestea vor fi afectate de o modificare ce prevede că o firmă nu poate fi considerată microîntreprindere dacă nu are cel puțin un angajat. Iar 37% dintre microîntreprinderile din județul Covasna se află în această situație. Acestea ar urma ori să fie forțate să angajeze sub presiune, ori să treacă la impozitarea profiturilor. 

Ambele opțiuni reprezintă o povară administrativă și financiară uriașă pentru aceste întreprinderi mici. Cu alte cuvinte, crește birocrația și se reduce drastic profitabilitatea, ceea ce ar putea amenința însăși existența acestor întreprinderi”, spune Edler András-György, care estimează creșteri de impozite de până la 16 ori pentru aceste firme. 

Modificările vizează și impozitul pe dividende, care este propus să crească de la 5% la 8%. 

Poate că nu pare mult, dar, dacă faceți calculele, creșterea este de 60%! Și nu doar microîntreprinderile vor fi afectate, ci toate întreprinderile. Toată lumea va plăti cu 60% mai mult la impozitul pe dividende. De ce? Pentru că statul are nevoie de bani... Dar ceea ce este important și trist pentru întreprinderile din regiune este faptul că mai ales întreprinderile mici vor resimți puternic impactul financiar al acestei schimbări”, explică președintele CCI Covasna. 

O modificare considerată de-a dreptul aberantă este legată de contribuțiile sociale și angajații care nu lucrează cu normă întreagă. Practic, angajatorul va fi obligat să plătească și pentru un angajat cu o fracțiune de normă contribuțiile de asigurări sociale pe baza salariului minim brut pe economie cu normă întreagă. 

Și activitățile independente vor avea de suferit foarte mult dacă modificările propuse vor intra în vigoare, susține Edler, „deoarece în cazul lor contribuția la asigurările sociale practic se va dubla”. 

Cele mai afectate sectoare de Covid au fost turismul și alimentația publică. Și imediat după ce își trag sufletul, guvernul le mai dă un pumn... Impozitul specific va fi eliminat (fiind înlocuit de impozit pe microîntreprinderi sau impozit pe profit), iar TVA pentru serviciile turistice (cazare) și de alimentație publică/catering va crește de la 5% la 9%”, mai exemplifică președintele CCI Covasna. 

În acest context, Edler András-György a transmis că face apel la Kelemen Hunor și la reprezentanții județului Covasna în Parlament „să elaboreze politici ținând cont de interesele regiunii noastre și să facă tot posibilul pentru a se asigura că afacerile din județul Covasna și din regiune nu ajung într-o situație disperată. Până la urmă, fondurile necesare pentru a menține în viață regiunea noastră nu sunt furnizate de București, ci de antreprenorii de aici”. 

Tot Edler spune și că e imposibil ca afacerile să prospere și economia să înflorească dacă politica fiscală a statului este imprevizibilă. 

Fiecare țară are o politică fiscală și acest lucru este perfect în regulă. Dar această politică fiscală ar trebui să fie previzibilă. Nu poți să conduci o afacere și să te aștepți ca povara fiscală să se dubleze peste noapte. Întreprinderile nu sunt vaci de muls pe care statul le poate mulge după bunul plac doar pentru a-și îngrășa în continuare aparatul de stat supradimensionat și ineficient. Și asta este ceea ce se întâmplă acum... Pe de o parte, statul nu-și poate încasa creanțele, pe de altă parte, a cheltuit prea mult în perioada de Covid (mă întreb dacă cineva va fi tras la răspundere pentru acest lucru...), iar criza energetică provocată de războiul ruso-ucrainean (american?) este și ea privită cu neputință, dar consecințele trebuie finanțate de undeva, așa că au ales întreprinderile ca și cum ar fi un fel de vacă de muls inepuizabilă... Nu au putut să taxeze marile afaceri pentru că aveau un lobby bun, așa că acum îi lovesc pe cei mici cât de tare pot... Întrebarea este: cât timp pot rezista aceste mici afaceri?

Și cel mai trist lucru este că impactul pozitiv al acestor măsuri asupra bugetului este neglijabil, dar în schimb impactul negativ asupra comunităților de mici afaceri din județul Covasna și din regiune este foarte mare, atât în termeni financiari, cât și din cauza noilor măsuri birocratice”, punctează președintele CCI Covasna. 

Potrivit Avocat.net, de la publicarea sa în 2015 și până astăzi, Codul fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, care a înlocuit vechiul Cod fiscal din 2003) a fost modificat prin aproape o sută de acte normative. 

Prin proiectul de OG publicat recent de Ministerul Finanțelor, autoritățile ar vrea să modifice substanțial legislația fiscală începând din 2023. Guvernul propune inclusiv renumerotarea și republicarea Codului fiscal, susține aceeași sursă. 

Sursa foto: CCI Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.