STIREA ZILEI 2 februarie 2022

Când și unul e prea mult: câți copii din județul Covasna au fost abandonați în 2021

de Iulia Drăghici - Taraș | 1067 vizualizări

Numărul bebelușilor abandonați de părinți în spitale, neglijați ori în situația de a fi părăsiți de părinți a rămas constant comparativ cu anul 2020, dar este în scădere față de anii precedenți, arată datele autorităților din județul Covasna. În 2021 s-au înregistrat 18 cazuri în care copiii au fost lăsați din brațele calde ale celor care le-au dat viață pe mâna statului. 

Un raport al Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, prezentat joi în cadrul ședinței de Consiliul Județean, arată că în 2021 au fost abandonați în spitalele din județ, neglijați sau în situația de a fi părăsiți de părinți 18 copii, același număr ca în 2020, în scădere față de 2019, când au fost 23. 

Dintre copiii abandonați în 2021, cinci au fost reintegrați în familiile naturale, 10 au ajuns la asistenți maternali și trei în centre de plasament (doi la Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități Baraolt, unul la Centrul de primire în regim de urgență „Prinț și cerșetor” Sfântu Gheorghe). 

Raportul DGASPC mai arată și că „din punctul de vedere al mediului de proveniență al copiilor părăsiți/cu risc de părăsire, cazurile se categorizează pe 6 cazuri în mediul urban și 12 de cazuri în mediul rural. Cele mai afectate zone ale județului din punct de vedere al fenomenului părăsirii: zona Sf. Gheorghe 11 cazuri, zona Covasna 3 cazuri, zona Târgu Secuiesc 3 cazuri”. 

Dacă în anii precedenți aveam și 70-80 de copii părăsiți în spitale, în 2020, 2021 am avut numai 18 copii părăsiți în spitale, din care 10 au intrat în sistemul de protecția copilului. (...) Dacă ne uităm la situația copiilor părăsiți în spitale, se observă o scădere continuă a numărului acestor copii. (...) Considerăm că această scădere, semnificativă, a numărului copiilor părăsiți în spitale se datorează unor proiecte de prevenire a abandonului, pe care le implementăm de mai mulți ani în colaborare cu fundația SERA și bineînțeles cu sprijinul Consiliului Județean”, a spus directoarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Mária în cea mai recentă ședință de Consiliu Județean, unde a prezentat datele din raport. 

Cel mai mare număr de copii abandonați în spitale a fost înregistrat în 2005, când 122 de nou-născuți au fost lăsați de cei care le-au dat viață în grija autorităților. Din 2006 a început un declin. Atunci au fost 71 de bebeluși părăsiți. 10 ani mai târziu, în 2016, numărul era aproape la jumătate, adică 41. 

Procentul de reintegrare în familiile naturale a stagnat 

Raportul DGASPC Covasna arată și că procentul de reintegrare a copiilor în familiile naturale a stagnat sau a crescut foarte puțin în ultimii ani. 

Mai mulți ani la rând s-a menținut procentajul de 50 % în ceea ce privește reintegrările copiilor părăsiți în familiile lor naturale. În anul 2016 nu s-a reușit obținerea acestui procentaj: din totalul de 41 de cazuri doar 11 copii au fost reintegrați, ceea ce înseamnă aprox. 27%. În anul 2017 din totalul de 33 de copii, 20 au fost reintegrați în familia biologică/lărgită, ceea ce înseamnă un procentaj de 60 %. În anul 2018 din totalul de 24 de copii 10 au fost reintegrați în familia naturală, adică 41,6 %. În anul 2019 din totalul de 23 de copii 7 au fost reintegrați în familie, adică 30,4 %. S-a constatat fluctuația acestor date. În anul 2020 din totalul de 18 de copii 4 au fost reintegrați în familie, adică 22,22 %. În anul 2021 din totalul de 18 copii 5 au fost reintegrați în familie, adică 27,77 %”, mai arată raportul DGASPC. 

Este de precizat și că pandemia a afectat și această ramură, în sensul că în 2020-2021 nu s-a reușit organizarea tuturor întâlnirilor între reprezentanții instituțiilor implicate în soluționarea cazurilor copiilor părăsiți în spitale. Înainte de COVID, conform unui protocol de colaborare încheiat la nivelul județului Covasna între instituțiile responsabile pentru soluționarea cazurilor copiilor părăsiți în spitale, trimestrial se organizau întâlniri de lucru pentru discutarea problemelor ivite, a metodelor de colaborare eficientă și a modalităților de intervenție. 

În prezent, în grija autorităților din județul Covasna sunt 900 de copii. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.