ACTUALITATE 1 iulie 2021

Canalizarea din satul Zoltan, deversată câteva zile în Râul Olt

de Iulia Drăghici - Taraș | 2487 vizualizări

Autoritățile vorbesc de un incident izolat, cauzat de o defecțiune la o pompă și de ploile abundente 

Timp de câteva zile, săptămâna trecută, o parte din dejecțiile din canalizarea din satul Zoltan, care în mod normal ar fi trebuit să ajungă în stația de epurare de la Ghidfalău, au ajuns în Râul Olt. Problema principală a pornit, potrivit Gărzii de Mediu, de la un capăt de mop care a ajuns în canalizare și a înfundat-o. Pe de altă parte, operatorul regional Gospodărie Comunală, administratorul rețelei, informează că de vină ar fi în principal ploile abundente.  

Din spusele unui sătean, situația a fost observată în 20 iunie a.c.. De atunci, timp de câteva zile, surplusul din canalizarea care adună dejecțiile din satul Zoltan s-a revărsat în Râul Olt, lăsând în urmă și un miros insuportabil, resimțit în special de locuitorii străzii din zona unde s-a și produs defecțiunea. 

Máthé István, care este și consilier local la Ghidfalău, ne-a spus că a făcut trei sesizări la dispeceratul Gospodăriei Comunale, însă și la patru zile de la constatarea problemei, când l-am contactat noi, situația nu se rezolvase, iar apa menajeră se scurgea tot în Olt. 

Eu am sesizat în 20 iunie pentru că începuse să miroasă foarte tare. Am început să caut motivul și am observat că în partea de jos a satului, în direcția canalizării, care ar trebui să ajungă până la pod, unde există un decantor unde se adună și printr-o pompă se transmite către Ghidfalău, ar fi probleme. Eu cred că pompa respectivă nu funcționează și din cauza asta, în partea de jos a satului s-a găurit o groapă de canalizare de unde iese apă. După ce iese de acolo intră direct în Olt. Am verificat acum și iese foarte tare și acum”, ne-a spus joia trecută, în 24 iunie, Máthé István. 

Tot acesta ne-a spus că în tot acest interval, de două, trei zile, de la prima sesizare, au fost la fața locului lucrători de la Operatorul Regional Gospodărie Comunală, însă nu au reușit să dea de capăt problemei, pentru că mirosul pestilențial și scurgerile erau încă prezente. 

Oltul e infectat destul de tare din cauza asta. Mirosul e insuportabil. (...) Problema e că nu la cei care folosesc această canalizare se resimte, pentru că acolo casele sunt la un nivel mai înalt, (...) ci apa iese în partea de jos a satului”, ne-a mai spus joia trecută Máthé István, care a precizat că pe străduța unde e semnalată problema, nu este nicio locuință racordată la sistemul public de canalizare.  

Ce spune administratorul rețelei 

Între timp, pompa stricată a fost trimisă la finele săptămânii trecute la reparat și s-a intervenit cu vidanja pentru a goli canalizarea.  

Se pare că și din cauza ploilor abundente am avut o problemă cu una din pompele de apă uzată. Nu putea pur și simplu să facă față. Într-adevăr au fost niște deversări în Olt, dar cu apă pluvială cu tot. Noi am intervenit atunci și cu o vidanjă să minimizăm problema. După aceea, din câte știu eu, nu au mai fost probleme ulterior”, ne-a spus directorul de la Gospodărie Comunală, Kozsokár Attila. 

Control al Gărzii de Mediu 

Pe fir a intrat și Garda de Mediu Covasna, care de asemenea a fost sesizată. Nu s-au impus însă măsuri, spun reprezentanții instituției, pentru că problema deversării s-a rezolvat până vineri, când au mers comisarii de mediu să verifice. 

Sesizarea a intrat la noi pe data de 24 (n.red. iunie). Asta a fost joia trecută. Noi am mers vineri dimineață. Nu mai curgea. Era o defecțiune la stația de pompare a canalizării menajere situată pe malul Oltului, care duce apa până la stația de epurare din Ghidfalău. Cineva a aruncat un mop. Din cauza asta s-a ars pompa. Din cauza defecțiunii acesteia a fost situația asta”, ne-a spus Jakab Rozalia de la Garda de Mediu Covasna. 

Nu a fost sancționat operatorul regional pentru că la data controlului, deversarea nu mai avea loc, iar surplusul canalizării a fost, între timp, vidanjat de operator. „Pompa a fost demontată pentru a fi dusă la reparat și până se pune pompa în funcțiune se vidanjează”, a mai spus Jakab Rozalia. 

Totuși, i s-a pus în vedere operatorului regional să acționeze pentru a preveni orice deversări accidentale, iar acesta și-ar fi asumat că va vidanja ori de câte ori va fi nevoie până se remediază defecțiunea. 

Tot reprezentatul Gărzii de Mediu a precizat că persoanele care sunt martore la astfel de incidente trebuie să contacteze în primul rând dispeceratul operatorului. Lucru care, potrivit spuselor martorului, s-a întâmplat, însă reacția acestora nu ar fi fost cea mai promptă. 

Legat de înfundarea canalizărilor, directorul Gospodăriei Comunale spune că au mai făcut apel la cetățeni să utilizeze rețelele cu băgare de seamă pentru că au întâmpinat destul de des situații similare, de pompe arse din cauza canalizării înfundate cu diverse obiecte. Au găsit în canalizare chiar un sac întreg de portocale, ori saci cu haine, sau tampoane, cutii de medicamente, măști medicale, cârpe și alte materiale care blochează rețelele, strică pompele și apa uzată refulează. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.