ACTUALITATE 14 februarie 2020

Bani mai puțini pentru județul Covasna în 2020

de Iulia Drăghici - Taraș | 2226 vizualizări

Consiliul Județean Covasna a aprobat joi, 13 februarie, bugetul pe anul 2020. Acesta se ridică la 313 milioane de lei, sumă mai mică decât cea de anul trecut. Prioritățile asumate de aleșii județeni se referă la modernizarea localităților județului, prin „creșterea potențialului localităților mici de atragere și păstrare a populației„ și „măsuri pentru reatragerea tineretului în mediul rural”, au transmis liderii CJ în ședința de joi. 

Chiar dacă luna trecută se vorbea despre un buget de aproximativ 227 de milioane de lei al județului Covasna, suma totală aprobată joi a fost 313.231.000 de lei, adică aproximativ 65 de milioane de euro. 

Modernizarea localităților din județul Covasna este primordială pentru Consiliul Județean Covasna, indiferent ce buget am avut și vom avea. Toate aceste proiecte care sunt în buget sunt prioritare”, ne-a declarat, după ședința de joi în care s-a votat bugetul, vicepreședintele CJ, Henning László. 

Investiții și dezvoltare 

La investiții și dezvoltare, în capul listei stă reabilitarea și modernizarea DJ 121A Întorsura Buzăului -Valea Mare - Boroșneu Mic - Boroșneu Mare-DN 13E, pentru care se alocă 15 milioane de lei din bugetul CJ. 

O altă investiție majoră este „Reabilitare drum județean Covasna – Brașov, de la DN 12 la DN 13 prin Malnaș Băi, Baraolt, Augustin și Măieruș - Tronson (Covasna de la DN 12 prin Malnaș Băi, Baraolt până la limită județ), pentru care s-au alocat aproape 14 milioane de lei. 

Proiectul de „Reabilitare drum județean „Covasna-Harghita” - Tronson DJ 131 de la intersecția cu DJ 122 până la limita județ Harghita” a primit 3 milioane de lei. 

Extinderea Unității de Primire Urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe beneficiază de încă 2,36 de milioane de lei. 

Dar pentru spital s-au alocat bani și pentru „Reparații Capitale și modernizarea clădirii Spitalului Corp Vechi, precum și proiectarea unei extinderi la acest corp de clădire pentru asigurarea serviciilor de spitalizare de zi și reabilitare” - 16,8 milioane de lei, „Construire Clădire Centru Stroke şi Imagistică prin Rezonanţă Magnetică (IRM) - 4,575 de milioane de lei, „Clădire Boli Pneumologice” la  Spitalul Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf " faza PT + DTAC – 220.000 de lei, „Reglementări urbanistice privind investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf" Sf.Gheorghe - faza PUZ (Heliport) – 106.000 de lei sau aparatură medicală - 362.000 de lei. 

Peste 4,6 milioane de lei merg și înspre „Reabilitarea Ansamblului Muzeului Național Secuiesc - Sfântu Gheorghe”. 

Alte lucrări prevăd construirea de poduri și podețe, dar nu numai. 

Toate aceste proiecte sunt finanțate fie prin proiecte europene, fie prin cele guvernamentale, iar sumele amintite reprezintă, în general, cota-parte a județului Covasna. 

Pe listă mai figurează: construirea a trei case de tip familial, extindere, modernizare Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe (pentru care s-ar putea obține o finanțare europeană), reabilitare castel Mikó de la Olteni, reconstruirea complexului de clădiri de la Malnaș Băi, continuarea lucrărilor la Galeria de Arte și altele. 

Liderii CJ au punctat și că vor începe demersurile pentru construirea unui drum expres nou, de la Sfântu Gheorghe până la Brașov, mai ales în contextul construirii aeroportului Brașov. 

Un milion de lei pentru culte 

Construirea, reabilitarea și echiparea imobilelor aflate în proprietatea cultelor religioase beneficiază și anul acesta de un buget de un milion de lei. 

Tot un milion de lei au primit și proiectele culturale și serviciile de asistență socială, iar pentru cele de tineret s-a pregătit un buget de 150.000 de lei. 

Sportul va primi în 2020 peste 2,27 de milioane de lei. 

Măsuri pentru îmbunătățirea calității vieții în cadrul comunității locale

Pe lângă investițiile amintite anterior, CJ a anunțat că va continua și anul acesta finanțarea programelor adresate autorităților locale, cu depunere de proiecte pentru modernizarea grădinițelor, școlilor din mediu rural, modernizarea cabinetelor medicale rurale, a căminelor culturale din mediul rural, construirea de baze sportive sau reabilitarea și modernizarea bibliotecilor rurale. 

Indiferent de bugetul pe care teoretic îl avem în fiecare an, noi ne-am făcut o prognoză până în 2030 referitor la programul de modernizare al localităților din județul Covasna, cu acele proiecte pe care le promovează Consiliul Județean. Vom merge înainte cu acest program. Țelul nostru este de a crește potențialul localităților mici de atragere și păstrare a populației, respectiv adoptarea de măsuri pentru reatragerea tinerilor în mediul rural”, a spus Henning László. 

Și programul Primul Ghiozdan, pentru care s-au alocat 160.000 de lei, va continua în 2020, dar și Masă-Caldă (812.000 de lei) sau Cornul și Laptele (peste 4 milioane de lei). 

Buget mai mic 

Bugetul pe anul 2020 al CJ Covasna este mai mic decât cel din 2019, când a fost de 346,5 milioane de lei, dar mai mare decât în 2018, când în vistieria județului a fost 270 de milioane de lei. 

Diferența față de anul trecut vine de la problema finanțării Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, spun reprezentanții CJ. 

La Protecția Copilului, în 2018, au fost probleme în toată țara având în vedere că nu s-au putut acoperi sumele. De ce? A existat o lege din 2016, care specifica faptul că 90% din aceste sume se dau de la bugetul de stat și restul de 10% din bugetele Consiliilor Județene. În 2019 a fost o derogare de la această lege și Consiliile Județene au primit toate sumele, deci totalul pentru DGASPC s-a dat din bugetul Consiliului Județean. Anul acesta s-a revenit la versiunea din 2018, în care 90% se dă de la bugetul de stat, iar 10% din bugetul județean”, a explicat Henning László. Acesta a precizat și că bugetul total care ar acoperi necesitățile DGASPC Covasna ar fi de 30 de milioane de lei, din care s-au aprobat doar 7,7 milioane de la Guvern, astfel că CJ a alocat 16 milioane din bugetul propriu pentru a putea acoperi funcționarea DGASPC până în iulie 2020. 

Tot vicepreședintele CJ a spus că din totalul bugetului de funcționare al Consiliului Județean Covasna, peste 42 de procente sunt alocate către DGASPC – instituție subordonată. 

Bugetul s-a votat în absența președintelui CJ, Tamás Sándor, care a fost plecat într-o delegație. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.