STIREA ZILEI 20 aprilie 2021

Băiețelul din Vâlcele a cărui copilărie a început abia la 5 ani

de Daniela Luca | 6807 vizualizări

Oamenii cu suflet mare s-au mobilizat, însă mai este nevoie de ajutor pentru a finaliza construirea casei 

În doar două săptămâni, viața lui Iosif, un băiat de 5 ani din Vâlcele, s-a transformat complet. Copilul crescut doar cu dragostea bunicii, chinuit de soartă, sărac și fără speranțe, este acum pe mâini bune. Părintele din comună, Vasile Antonie Tămaș, a împărtășit povestea micuțului pe rețelele de socializare și a cerut ajutorul oamenilor pentru ca Iosif să se poată bucura de copilăria pe care o merită și de care n-a avut parte până acum, din cauza lipsurilor. Băiatul are deja aproape tot de ce are nevoie: apă curentă în curte, electrocasnice, jucării, îmbrăcăminte și mâncare. A fost dus și la un consult oftalmologic de care avea mare nevoie, iar acum, părintele și-a propus să îi construiască o căsuță, în care să stea doar el și bunica lui. 

„El este Iosif, un înger cu ochii albaștri și părul blond. Are 5 anișori și este foarte sărac. A fost abandonat de ambii părinți și, ca să trăiască, adună cu mânuțele goale urzici alături de bunica lui. Iosif are o problemă la ochiul stâng, în urma unei lovituri primite la 2 anișori. (...) Haideți să ne unim și să îi facem acestui copil care seamănă cu Ion Creangă din Amintiri din copilărie, viața normală și mai lipsită de griji. Trebuie consultat și operat la o clinică de specialitate. Trebuie îmbrăcat, hrănit, iubit. Are nevoie de totul. Nu are nici măcar jucării. Dacă reușim zilele astea să îl ajutăm, putem aștepta Învierea Domnului cu sufletul împăcat”, așa a fost redată povestea lui Iosif, pe o rețea de socializare, în urmă cu două săptămâni, de părintele din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaș.  

Tot ce a urmat după seamănă cu un fragment rupt dintr-un film, ai cărui protagoniști sunt toți cei care au făcut posibilă schimbarea în bine. După postarea apelului de ajutorare, zeci de oameni l-au contactat pe preotul din comună pentru a-i oferi micuțului ajutor, iar unii chiar au venit să îl viziteze personal. Vasile Antonie Tămaș a continuat să scrie pe rețeaua de socializare pașii care au fost făcuți zilnic pentru a aduce fericirea pe chipul copilului care uitase să mai zâmbească. 

În primele zile, bunica lui Iosif a primit un sprijin financiar din care să poată pună pe masă cele necesare și să achite datoriile.

„Darurile au început să curgă și vor curge în continuare. Toate darurile vor ajunge la destinație”, scria Vasile Antonie Tămaș la puțin timp după ce a împărtășit povestea lui Iosif. 

Au urmat și alte ajutoare cu care s-a umplut căsuța modestă în care locuiește copilul – un frigider, un televizor, o mașină de spălat, multe jucării, haine, încălțăminte și mâncare. 

Tot în prima săptămână de la apariția apelului, în curtea în care locuiește Iosif a fost trasă apa – un lux chiar și în zilele noastre pentru mulți copii chinuiți de soartă. Apoi, la câteva zile, o magazie a fost construită de la zero, pentru ca lemnele de foc și celelalte obiecte primite să fie protejate. 

Un alt dar prețios pentru copil – șansa de a vedea bine 

Problema cu care s-a ales micuțul la ochi, după ce a fost lovit, nu mai putea fi amânată. Copilul a fost dus de preot la un consult oftalmologic de specialitate la o clinică din Brașov. 

„În următoarele trei luni, Iosif va purta cei mai performanți ochelari pentru îndreptarea vederii. La controlul din iulie, dacă situația nu se îmbunătățește, va trebui operat”, scria părintele pe pagina de socializare.

De altfel, întreaga poveste a început atunci când preotul a observat că Iosif avea nevoie de ajutorul unui oftalmolog. 

„Eu știu că în acea familie bunica a avut mai mulți copii și nepoți. Familia e răspândită prin lume, prin țară, fiind foarte săraci. L-am remarcat pe băiețelul cel mic și am văzut cât e de frumos și ce problemă are la ochișor și am zis să îl ajut cu acea problemă, însă am văzut că există mai multe necesități, cum ar fi apa curentă care trebuia trasă la casă și am rezolvat-o, o magazie de lemne, electrocasnice, ochelari de specialitate, controale, plata datoriilor și așa mai departe”, ne-a spus Vasile Antonie Tămaș.  

Au început lucrările la o casă în care Iosif să stea doar cu bunica lui 

Săptămâna trecută au început și lucrările la fundația unei case mici, cu două camere, pentru Iosif și bunica lui, unde să poată să stea doar ei doi, neînghesuiți, în căldură și siguranță. Întreaga cantitate de piatră necesară fundației casei lui Iosif a fost adusă la finalul săptămânii trecute. Au urmat apoi materialele necesare fundației laterale: fier, piatră, nisip, iar meșterii s-au apucat de treabă. 

Toate cheltuielile sunt acoperite din donațiile oamenilor, dar ca planul să ajungă la bun sfârșit mai este nevoie de ajutor, spune părintele. 

„Acum se lucrează la fundația casei. Jumătate este gata. Merge destul de repede, dar mai este nevoie de ajutor și de sprijin”, ne-a mai spus preotul din Vâlcele. 

Cei care vor să ajute sunt rugați să ia legătura cu preotul pe WhatsApp, la numărul 0768 901 642 (Revolut) sau să doneze în contul RO32BTRL03301201395543XX deschis la Banca Transilvania pe numele TĂMAŞ VASILE ANTONIE cu mențiunea – „Pentru Iosif”

„Pas cu pas, în ultimele două săptămâni, Iosif și-a revitalizat căsuța mică cu electrocasnice, are apa trasă, magazia de lemne, lemne, ochelarii speciali, datoriile plătite și este fericit. A fost vizitat de multă lume. Acum începe ultimul pas și cel mai greu. Căsuța cu două camere”, scria în cea mai recentă postare, părintele din Vâlcele. 

Fiecare copil merită o copilărie plină de iubire, îngrijire și protecție, astfel încât să se poată dezvolta la întregul potențial. Acest lucru ar trebui să fie valabil pentru toți, însă, din păcate, unii trag biletul nefericit, fără să poarte vreo vină. Vestea bună este că mai există oameni care nu pot trece indiferenți pe lângă astfel de cazuri, oameni care înțeleg că din puținul lor pot schimba soarta unui copil. Nu știm cum va arăta viitorul lui Iosif și dacă el va ajuta la rândul lui alți copii, atunci când va crește, dar știm că acum băiatul este un pic mai fericit și că e pe cale să cunoască bucuria unei copilării adevărate, așa cum ar fi meritat încă din prima zi. 

Sursă foto: Facebook/Vasile Antonie Tămaş

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.