STIREA ZILEI 2 februarie 2023

Atenție! Cad țurțuri!

de Diana Pantelimon | 1044 vizualizări

Deși modest și cu sfială, iarna și-a intrat în drepturi. Zăpada s-a depus pe clădiri și, pentru că temperaturile nu sunt foarte scăzute, s-a și topit o parte, iar alta a înghețat, formând țurțuri periculoși. Aceștia, prin desprinderea lor, ar putea cauza victime. Deși este de datoria proprietarilor imobilelor să curețe gheața formată de pe acoperișuri, la unele clădiri este imposibil de ajuns pentru a o îndepărta. Nu ne rămâne mare lucru de făcut decât să fim atenți, pentru a preveni un eventual eveniment nefericit. 

După ce a încercat să ia legătura cu mai multe instituții, Adrian Diaconescu din Sfântu Gheorghe a contactat miercuri, 1 februarie a.c., și redacția Observatorul de Covasna pentru a semnala o situație periculoasă. El a atras atenția că în dreptul unei scări de bloc din oraș există un țurțure mare, de aproximativ un metru, ce reprezintă un risc deosebit.

„Nu este prima oară, am făcut sesizări de acest gen și în anii trecuți și scopul meu este să informați, să mediatizați prin mijloacele pe care le aveți, ca oamenii să conștientizeze pericolul și să fie mai atenți, deoarece este un risc real pentru cetățenii care trec prin zonele acestea. Inițial am vrut să vorbesc cu administrația blocului, dar numai joi și marți este deschis (...), atunci am hotărât să sun la Poliția Locală. Dumnealor au zis că vor vorbi cu colegii să ia măsuri de avertizare a locatarilor. E o problemă reală, că nu știi niciodată când se desprinde și mai ales azi, era un țurțur cu un diametru destul de gros și cam de un metru lungime. Era chiar la intrare într-o scară de bloc, pe strada József Bem. Și am văzut și la magazinul Șugaș, am încercat să iau legătura cu administrația, dar nu mi-a răspuns nimeni”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și ziarul Observatorul de Covasna, Adrian Diaconescu.

Am luat legătura cu administratorul public al orașului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Kozma Csaba, pentru a afla dacă se iau măsuri în acest context.

„Dacă avem informații, atunci luăm măsuri. Vom trimite oamenii noștri, probabil Poliția Locală, ca să atenționeze proprietarii de imobile asupra acestor pericole. Această măsură o voi lua acum, imediat. De obicei, aceleași locuri (n.red.: blocurile și zona magazinului Șugaș) sunt cu țurțuri și altă dată. Proprietarii ar trebui să fie vigilenți, dar știți cum este, într-o comunitate, într-un bloc, nimeni nu este răspunzător, chiar dacă toți sunt răspunzători”, a explicat, pentru redacția noastră, Czimbalmos Kozma Csaba. 

O intervenție pe aceeași temă a avut miercuri și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, care s-a prezentat la caz cu o autospecială de salvare de la înălțimi.

„În jurul orei 12:00, pompierii din cadrul Detașamentului Sfântu Gheorghe au intervenit la degajarea țurțurilor de gheață de pe un bloc din zona magazinului Șugaș, țurțuri care pot prezenta un pericol real pentru pietoni”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Alexandru Marian Rechițean.

Locuitorii orașului sunt sfătuiți să nu circule sub acoperişurile acoperite de strat gros de zăpadă şi ţurţuri, deoarece există riscul căderii acestora. Proprietarii de imobile au obligaţia să înlăture ţurţurii şi zăpada de pe acoperişuri. Conform legii, aceștia răspund pentru eventualele accidente produse. În cazul în care procesul de curățare a acoperișurilor poate cauza probleme pentru deținătorii clădirilor, aceștia au posibilitatea să apeleze la ajutorul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna.

Sursa foto: Adrian Diaconescu și Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.