STIREA ZILEI 15 martie 2013

Ani de liceu... fără bani de navetă

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 662 vizualizări

Sute de liceeni navetişti din judeţ nu şi-au mai primit decontările de anul trecut

Încă de anul trecut elevii care fac naveta la liceele din judeţul Covasna nu au mai văzut niciun ban de navetă, chiar dacă este obligaţia Ministerului Educaţiei să deconteze aceste cheltuieli. Ultimele plăţi făcute în acest sens sunt fie în luna septembrie la unele unităţi de învăţământ, fie în octombrie sau noiembrie la altele, însă este cert că pe decembrie 2012 şi lunile din acest an nu s-a decontat nimic. Situaţia este cu atât mai neplăcută cu cât mulţi elevi provin din familii cu posibilităţi financiare reduse şi au de mers kilometri întregi până la şcoală. Tocmai aceste aspecte au dus la scăderea frecvenţei în unele cazuri şi la discuţii interminabile între directorii de licee şi părinţi, aceştia din urmă neputând înţelege cum un drept asigurat prin lege este pur şi simplu călcat în picioare. Vinovaţii nu vor fi găsiţi însă aici în judeţ, deoarece responsabili de întregul blocaj nu sunt nici directorii şi nici Inspectoratul Școlar Judeţean, banii de navetă venind special şi distinct de la Minister.

La Târgu Secuiesc, elevii au călătorit „pe datorie”

Elevii care fac naveta pentru a merge la una din şcolile din Târgu Secuiesc sunt nevoiţi ca de la 1 martie să rezolve transportul către şcoală şi înapoi acasă aşa cum pot. Timp de câteva luni firma care îi transporta, RO-D, i-a dus oarecum „pe datorie”, dar începând cu această lună acest lucru nu mai este posibil. Liceenii navetişti au probleme şi în alte oraşe ale judeţului. Șeful firmei RO-D, Nagy Ernő, spune că IȘJ Covasna a acumulat o datorie însemnată, în valoare de 1,35 milioane de lei, iar el nu îşi mai permite să ducă elevii pe datorie sau promisiuni, pentru că acestea nu plătesc benzina.

Sute de elevi din această zonă a judeţului se descurcă aşa cum pot. Numărul navetiştilor este impresionant: la Liceul „Bod Peter” sunt 198 de navetişti, la Liceul „Nagy Mózes”, 230, la „Apor Péter” 345, la „Gábor Áron” 220, iar la Liceul Reformat 132. Unii sunt aduşi de părinţi, alţii vin cu „ia-mă nene”, astfel se întâmplă des ca elevii să întârzie la cursuri. Preţul unui abonament lunar de transport în această zonă variază între 200-280 de lei.

Nu sunt bani nici în restul judeţului

Nici elevii Grupului Școlar „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna nu au primit bani de navetă de câteva luni, aici însă părinţii au fost cei care au suportat cheltuielile de transport din prima zi, întrucât nu a existat posibilitatea de a folosi transportul „pe datorie”. Părinţii elevilor navetişti din zona Covasna plătesc costul transportului din propriul buzunar şi speră că într-o zi îşi vor recupera banii.

La Întorsura Buzăului, aproape 200 de elevi fac naveta, iar cei mai mulţi sunt elevi ai Liceului Teoretic Mircea Eliade, în vreme ce restul sunt elevi la Grupul Școlar Nicolae Bălcescu. Nici unii, nici alţii nu şi-au mai primit banii de navetă din noiembrie 2012. Dacă până atunci îşi făceau abonamente, mulţi au renunţat şi vine care cu ce apucă la şcoală.

Contabilul şef Iliuţa Cocârţă ne-a spus că elevii navetişti provin din toată zona Buzaielor, iar Contabilitatea se aglomerează zilnic, cu toţii venind să se intereseze de bani. În vreme ce elevii de la Liceul Teoretic nu au renunţat la şcoală odată cu sistarea plăţii navetei, cei de la Grupul Școlar au început să mai lipsească, chiar dacă nimeni nu a renunţat deocamdată total la şcoală.

Nici la Sfântu Gheorghe situaţia nu e mai bună, ba dimpotrivă. Grupul Școlar Constantin Brâncuşi are aproape 150 de elevi navetişi iar aceştia au primit ultimii bani de navetă în luna septembrie 2012.

„Elevii şi părinţii ne întreabă zilnic despre banii de navetă şi nu avem ce răspunde pentru că nu depinde ne doi. Oamenii fac gălăgie pentru că e dreptul lor, nu sunt bani şi desigur, sumele de navetă reprezintă ceva în bugetul oricărei familii, aşa că nu-i condamn pe oameni”, ne-a declarat directoarea Rodica Pârvan, care susţine că frecvenţa nu a scăzut încă dramatic din cauza lipsei banilor de navetă.

Potrivit acesteia, un părinte a făcut reclamaţie direct la Prefectură, crezând că blocajul banilor este provocat de conducerea şcolii. Rodica Pârvan spune că tot mai mulţi părinţi vin la şcoală pentru a întreba despre aceşti bani însă nu se ştie ce să li se răspundă pentru că nu există niciun semn în acest sens de la Minister.

IȘJ fără buget

Inspectorul şef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma, spune că instituţia deocamdată nu are buget pe acest an. „Nu ştim dacă în bugetul pe anul 2013 sunt sau nu incluse sumele pentru decontarea abonamentelor de transport pentru elevi. IȘJ a trimis către Ministerul Educaţiei situaţia cu datoriile pe care le are, însă nu am primit bani nici în ianuarie, nici în februarie şi nici în martie pentru stingerea acestor datorii” – spune Kresztély Irma. În opinia inspectorului şef, plata acestor datorii nici nu se va face până când Consiliul Judeţean Covasna nu va avea buget pe linie de educaţie.

Keresztély a precizat că întârzierea de şase luni este mare, însă a menţionat că ultimele plăţi pentru decontarea abonamentelor şcolare au fost făcute în decembrie, iar aceşti bani au constituit contravaloarea abonamentelor pe luna octombrie şi parţial pe noiembrie. „Aceste plăţi nu ţin de Inspectorat, noi facem tot ce ne stă în putinţă, luăm situaţiile centralizate de şcoli şi le trimitem mai departe către Ministerul Educaţiei, însă nu se poate face nicio plată până când nu avem buget” – a mai explicat inspectorul şef.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.