STIREA ZILEI 8 decembrie 2021

ANALIZĂ OCV: Sfântu Gheorghe, campionul covăsnenilor la proiecte depuse spre finanțare prin PNI

de Iulia Drăghici - Taraș | 1504 vizualizări

Dobârlău, Sita Buzăului și Sânzieni au cerut de asemenea sume importante de la Guvern; mai modeste sunt Primăriile Brețcu, Estelnic, Arcuș și Bățani

Când vine vorba despre proiectele depuse spre finanțare prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, de departe cea mai activă autoritate locală din județul Covasna este Sfântu Gheorghe, conform unei analize realizate de Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro. Autoritățile din reședința de județ au depus nu mai puțin de 47 de proiecte, care însumează investiții de peste 167 de milioane de lei. Și comuna Dobârlău a cerut peste 162,4 de milioane de lei de la Guvern, prin cele 7 proiecte depuse. De cealaltă parte, Brețcu a cerut 4,7 milioane de lei pentru un proiect care prevede modernizarea străzilor din reședința de comună.  

Topul primăriilor din județ după valoarea solicitată prin proiectele depuse spre finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este condus de Sfântu Gheorghe atât la numărul de proiecte depuse, cât și la valoarea solicitată. 

UAT Municipiul Sfântu Gheorghe a depus 47 de Cereri de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, coordonat și derulat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației. 

Obiectivele de investiții vizate prin cererile de finanțare depuse constă în realizarea de investiții noi, respectiv, în modernizarea și reabilitarea categoriei de investiții drumuri publice pe teritoriul administrativ al municipiului Sfântu Gheorghe, construirea a două sensuri giratorii pe DN 13E, precum și a podului peste râul Olt și a variantei ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe care va decongestiona traficul pe axa Nord-Sud către comuna llieni unde se va racorda aproape de capătul străzii Jókai Mór. 

Valoarea totală a cererilor de finanțare depuse de către UAT Municipiul Sfântu Gheorghe este de peste 167 de milioane lei cu TVA”, se arată în răspunsul formulat la solicitarea transmisă de Observatorul de Covasna. 

Pentru că se cunoaște deja faptul că nu toate aceste proiecte vor putea fi și finanțate, având în vedere că bugetul programului este de 50 de miliarde de lei, iar suma totală a cererilor de finanțare depuse la nivel național este de 137,59 de miliarde de lei, am cerut autorităților locale să ne spună și care ar fi prioritățile privind aceste proiecte depuse, respectiv spre ce și-ar dori mai degrabă să îndrepte Guvernul banii, și așa puțini. 

Lista completă a cererilor de finanțare depuse reprezintă parte integrantă a obiectivelor de dezvoltare bine stabilite, însă, în cazul în care trebuie definită o listă a priorităților, aceasta include următoarele: drumul ocolitor al municipiului Sfântu Gheorghe dinspre Nord către Sud, modernizarea drumurilor publice în satele Chilieni și Coșeni, cât și modernizarea sistemului rutier în zona urbană marginalizată al cartierului Orkő”, ne-a informat primăria Sfântu Gheorghe. 

Dobârlău – 162,4 milioane de lei

Că se vrea dezvoltare se vede și la Dobârlău, care nu s-a sfiit să ceară Guvernului 162,4 milioane de lei pentru 7 proiecte care se doresc a fi implementate în comună. 

Autoritățile de aici ar vrea ca prin fondurile Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” să realizeze următoarele obiective: alimentarea cu apă și canalizare menajeră în Lunca Mărcușului, modernizare drumuri în satul Valea Dobârlăului, modernizare drumuri în satul Lunca Mărcușului, modernizare drumuri în satul Mărcuș și satul Dobârlău, poduri și punți pietonale peste Pârâul Dobârlăiaș și afluenții săi, alimentare cu apă, canalizare menajeră și stație de epurare în satul Valea Dobârlăului și extindere rețea de canalizare în satul Dobârlău.  

Cât privește lista de priorități, „toate sunt necesare, importante, urgente și la fel de prioritare în vederea dezvoltării unitare a comunei Dobârlău”, ne-au transmis autoritățile de aici. 

Despre Sita Buzăului și Sânzieni am mai scris în paginile ziarului nostru, într-un articol în care am precizat că cea dintâi a depus 6 proiecte prin care se solicită finanțare de peste 138 de milioane de lei, iar cea de-a doua a înscris 7 cereri de finanțare însumate la 113,6 milioane de lei. 

Autorități locale care au cerut peste 50 de milioane de lei 

Sume importante, de peste 50 de milioane de lei, au cerut și primăriile: Baraolt (72,2 milioane de lei), Barcani (68 de milioane de lei), Zăbala (67,2 milioane de lei), Cernat (53,6 milioane de lei), Ghelința (51,1 milioane de lei) și Ozun (50,5 milioane de lei). 

Primării care au cerut sub 10 milioane de lei 

Printre unitățile administrativ teritoriale din județ care au depus proiecte cu solicitări de finanțare de sub 10 milioane de lei se numără Brețcu (4,7 milioane de lei), Estelnic (6,8 milioane de lei), Arcuș (6,9 milioane de lei) și Bățani (7,6 milioane de lei). 

Cele mai active primării din perspectiva numărului de proiecte depuse

Pe lângă Sfântu Gheorghe, care nu poate fi egalată la numărul de proiecte depuse (reamintim, 47), în topul unităților administrativ-teritoriale, la această categorie se mai găsesc: Târgu Secuiesc (9), Dobârlău, Sânzieni, Zăbala și Zagon, cu câte 7, Sita Buzăului (6), Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului și Vâlcele, cu câte 5. 

Vârghiș, Poian, Moacșa, Micfalău, Mereni, Ilieni, Estelnic, Brețcu, Brateș, Bățani și Arcuș au depus câte o cerere de finanțare.  

Restul Primăriilor au depus între două și patru proiecte. 

Excepție sunt Primăriile Boroșneu Mare, Catalina, Lemnia și Ojdula, care până la ora redactării materialului nu au răspuns solicitării noastre, trimisă în data de 15 noiembrie. 

Deocamdată nu se știe dacă și care dintre aceste cereri vor fi și finanțate, având în vedere că Ministerul Dezvoltării a anunțat că deși bugetul programului este de 50 de miliarde de lei, suma totală a cererilor de finanțare depuse la nivel național este de 137,59 de miliarde de lei. 

Eu am învățat că în această țară ca fiecare propoziție să înceapă cu „dacă”. Dacă nu depinde de mine, nu pot să iau ca certitudine. Deci acest program este unul important. Ați văzut toate criticile, că este un program de 50 de miliarde de lei și s-au depus proiecte de aproape 300%. Înseamnă că necesități de modernizare a acestei țări sunt, dar nu de 50 de miliarde, ci probabil de 500 de miliarde, la nivelul autorităților locale și județene”, a spus, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Aceste 3.147 de unități administrativ teritoriale au depus 7.545 de proiecte. 

Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, luna trecută, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. 

Programul național de investiții „Anghel Saligny” este coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Acesta se derulează în perioada 2021—2028. 

Termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.