Admiterea la liceu – primul examen al adolescenţei
Aproape 2.000 de elevi din judeţul Covasna se pregătesc de examene
Aproape 2.000 de elevi se pregătesc, cel puţin teoretic, de examenele pentru admiterea la liceu. Cu un specific al zonelor, liceele şi grupurile şcolare ale judeţului vin cu oferte pentru învăţământul teoretic şi cel tehnologic, însă în general toţi copiii s-ar orienta spre cel teoretic, în vreme ce aceasta pare să fie opţiunea pe care o susţin şi părinţii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna a atras însă atenţia, de nenumărate ori, că ar trebui să gândim în perspectivă şi să nu ne dorim cu toţii să devenim „intelectuali” încă din liceu, mai ales că rezultatele la Bac sunt destul de slabe în ultimii ani. IŞJ propunea chiar şi o strategie prin care şcolile şi mediul de afaceri să se consulte, cu participarea autorităţilor locale, pentru a vedea care sunt necesităţile din punct de vedere al meseriilor pe care ar trebui să formăm oameni. Până la elaborarea unei astfel de strategii însă, mai e cale lungă şi, an de an, liceele teoretice sunt cele mai căutate, în vreme ce cele cu profil tehnologic devin opţiuni secundare, în general.
Începe perioada de examene
Cei 1.924 de elevi de clasa a VIII-a care au terminat școala zilele acestea se pregătesc pentru primul examen serios din viața lor. Evaluările naționale încep pe data de 25 iunie cu proba de limba și literatura română. După aceea pe data de 26 iunie urmează proba la Limba și Literatura maternă, iar pe 27 vor da examen la Matematică. Rezultatele vor fi afișate pe data de 29 iunie, iar în aceeași zi se primesc și contestațiile, iar rezultatele finale se vor face publice pe data de 3 iulie. După această dată elevii și părinții pot alege liceul dorit. Opțiunile trebuie alese în perioada 5-9 iulie, pe formularul tipizat fiecare elev putând opta pentru mai multe unități de învățământ, unde se va intra în ordinea notelor. Nota de admitere la liceu va fi formată din media anilor de gimnaziu (50%) și media notelor obținute la examenul de evaluare (50%).
Clase diverse şi pe alese
Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe vine cu ofertă bogată pe linia teoretică şi oferă clase de profil umanist şi real, în funcţie de afinităţile şi priceperea celor care le vor alege. Directoarea Luminiţa Costea ne-a declarat că pentru următorul an şcolar s-au obţinut clase de Matematică-Informatică – bilingv şi intensiv, Ştiinţele naturii, Filologie – bilingv şi intensiv, Ştiinţe socio-umane şi Pedagogic. Fiecare clasă are câte 28 de locuri, în vreme ce la biling sunt câte 14 locuri iar la intensiv tot atâtea. Cei care doresc să intre într-o clasă cu linia de predare bilingvă, ca şi cei care vor să ajungă la Pedagogic, au trebuit să susţină examene de competenţe speciale – pentru limbi străine şi aptitudini. La CNMV au susţinut astfel de examene 126 de elevi care au venit inclusiv din afara Colegiului, semn că şi în acest an concurenţa va fi destul de mare. În jur de 80 de elevi au terminat clasa a VIII-a în acest an la CNMV, însă Luminiţa Costea spune că aici vor veni inclusiv elevi din restul judeţului – posibil şi din afară, deoarece Colegiul are un renume bun, care este în continuare atractiv.
Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” vine cu oferte pentru trei clase a IX-a de liceu – Gastronomie, Comerţ şi Contabilitate, o clasă de seral şi două clase pe postliceal cu durata de doi ani – Cosmetică şi Secretariat.
„Nu ne facem griji că nu vom avea elevi, ne vin şi de peste graniţele judeţului. Avem tradiţie în formarea pe meserii şi cred că încet-încet părinţii şi copiii au înţeles că e important să ai o meserie”, ne-a declarat directoarea Rodica Pârvan. Potrivit paginii de Internet a Grupului Şcolar Puskás Tivadar, aici clasele de liceu oferă calificări pentru tehnicieni şi mecanici auto şi agricoli – însă toate acestea sunt pentru secţia maghiară.
Liceul de Artă „Plugor Sándor” vine, la rândul său, cu oferte de şcolarizare pentru cei care vor să urmeze un profil vocaţional – Arte Plastice şi Muzică.
Științele naturii – pe placul elevilor
Indiferent dacă știu sau nu ce înseamnă de fapt, elevii care tocmai au ieșit din băncile școlilor generale doresc să își continue studiile la clase de științe ale naturii. De altfel, la Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe aceasta a fost clasa cu cele mai mari note de admitere în ultimii ani. Ana a terminat gimnaziul și deși nu știe exact ce va învăța la științele naturii, vrea să intre la această clasă. „Am înțeles că este cea mai bună clasă. Am o prietenă care este acum în clasa a IX-a și mi-a zis că este foarte frumos și să merg și eu aici. Cred că vom avea mai multe ore de biologie și probabil și ore de protecția mediului” – spune eleva.
Pedagogicul – un alt profil căutat
După lungi discuții și tergiversări, Camelia a reușit să fie convinsă de părinți să aleagă profilul pedagogic pentru liceu. Eleva și-ar fi dorit științele naturii, dar pentru că șansele ei de a intra într-o astfel de clasă au fost foarte mici, tânăra va opta pentru pedagogic.
„Până la urmă mama și tata m-au convins să aleg pedagogicul și am aflat că de fapt și acesta este un profil căutat de mulți. Când eram mică îmi plăcea să mă joc de-a doamna învățătoare, dacă îmi va plăcea, poate voi alege cariera de dascăl” – ne-a declarat tânăra. Tatăl ei consideră că profilul pedagogic este cel mai potrivit pentru fiica lui, de aceea a îndemnat-o spre această alegere.
Marius are 14 ani şi spune că, de-ar fi fost după el, ar fi ales să meargă la un grup şcolar, unde să înveţe o meserie. Se gândeşte că, obţinând o astfel de diplomă, îi va fi mai uşor să plece în străinătate. Decizia nu-i aparţine însă în totalitate, aşa că, după ce l-au ascultat, părinţii săi au decis că tânărul va urma un profil teoretic la CNMV.
„Ar fi culmea să-l las să decidă singur la 14 ani. Am făcut destule sacrificii, am investit în acest copil şi, indiferent ce-ar zice oricine, nu vreau să-l văd la muncă prin ţări străine. Vreau să facă un liceu teoretic, să urmeze o facultate... iar apoi, dacă tot va vrea să plece, să o facă. Dar deocamdată vreau să înveţe”, ne-a spus Daniela, mama băiatului, mărturisind că a investit bani inclusiv în meditaţii pentru admitere.
Până la începerea examenelor mai sunt câteva zile, iar cei mici simt din plin presiunea unuia dintre cei mai decisivi paşi din viaţa lor – căci de aici se va vedea ce vor face apoi în viaţă, odată luată o cale fiind tot mai greu apoi să recupereze.