STIREA ZILEI 14 aprilie 2020

Activitatea taximetriștilor din Sfântu Gheorghe a scăzut cu 80%

de Daniela Luca | 2233 vizualizări

Clienții care vor circula cu taxiul noaptea vor plăti mai mult

Impactul economic al crizei generate de noul coronavirus se resimte în mai multe sectoare economice, printre care și cel al transportului de persoane. Șoferii de taxi din Sfântu Gheorghe spun că activitatea a scăzut drastic. Sunt și taximetriști care se tem să mai iasă în trafic și aleg să stea în case până viața va reveni la normal. 

Coronavirusul a paralizat aproape orice mișcare în oraș. Dacă înainte de apariția primelor cazuri confirmate la Sfântu Gheorghe erau și zile în care era destul de greu să găsești un taxi liber, mai ales la orele de vârf, acum șoferii așteaptă cu zecile de minute sau chiar și cu orele, până apare un client.   

Președintele Asociației Taximetriștilor din Sfântu Gheorghe, Győr Árpád, ne-a spus că o parte din taximetriști, mai ales cei în vârstă, au ales să stea acasă și au renunțat, temporar, să își mai desfășoare activitatea. 

„În prezent e foarte, foarte slab. Până acum aveam în jur de 700-800 de comenzi numai prin dispecerat și acum avem zilnic în jur de 100-120 cu totul. Activitatea a scăzut cu 80%. Eu nu cred totuși că taximetriștii vor abandona. Acum e greu pentru toată lumea și pentru noi la fel. Eu de peste 20 de zile nu mai lucrez. Stau acasă. Sunt alții care stau încă pe front și bravo lor că au curajul să stea afară și să ducă clienții. Sperăm că peste o lună, o lună jumate, scăpăm de criza asta și după aceea să intrăm într-un program normal. Sunt foarte mulți care au peste 65 de ani, cum sunt și eu și care nu mai ies. Ne e frică să ieșim afară, dar zilnic între 15-20 de taximetriști sunt afară numai de la mine, de la Euro Taxi”, ne-a explicat Győr Árpád. 

„Lumea nici nu prea mai are bani să circule cu taxiul”

Pentru că taximetriștii aleg să stea în punctele în care pot găsi mai mulți clienți, unele stații de taxi sunt goale, cum ar fi cea de lângă Biblioteca Județeană. Unul dintre șoferii de taxi din Sfântu Gheorghe ne-a spus de asemenea că numărul comenzilor a scăzut foarte mult, iar în a doua parte a zilei rareori mai găsește câte un pasager.   

„Avem foarte puțini clienți. Cam 10 sau 15 cel mult pe zi, de persoană.  În prima jumătate a zilei mai e ceva mișcare pentru că oamenii merg la muncă, dar după masă e gol. Stăm degeaba. Lumea nici nu prea mai are bani să circule cu taxiul. E greu, avem copii acasă. Mulți dintre colegii noștri au rămas acasă pentru că se tem pentru sănătatea lor. Pe unii nu i-am mai văzut de aproape o lună. Noi mai ieșim că nu avem încotro. Vă dați seama cum e să fii obișnuit ani de zile să ieși în fiecare dimineață la muncă, iar acum unii dintre ei stau acasă ca niște câini încuiați în cușcă. S-a schimbat totul radical”, ne-a spus un șofer de taxi din Sfântu Gheorghe. 

Acesta a precizat că mașinile se dezinfectează la fiecare trei ore cu soluție primită de la firma pentru care lucrează.

Ce măsuri de precauție au luat șoferii de taxi 

Un alt taximetrist, la fel de mâhnit și dezamăgit de situație, ne-a spus că la ei nu funcționează nici dispeceratul. La solicitările clienților răspund direct șoferii de taxi. Pentru a limita contactul, pasagerii sunt rugați să stea pe bancheta din spate.

„Și la noi e greu. Nu avem clienți. De la noi mai sunt cam un sfert de mașini pe străzi și cam două sau trei sunt după ora 22:00. Restul șoferilor au plecat în șomaj tehnic. Avem o comandă sau două pe oră cel mult. Dar ce să facem? Muncim cât putem chiar dacă uneori ieșim aproape degeaba. Ca măsură de precauție eu rog clienții să stea în spate. Nici nu poate fi vorba să stea cineva în față. De asemenea, nu mai luăm patru pasageri, trei cel mult. Dezinfectăm și noi frecvent mașina. Nu ne ajung banii de trai. Din ce câștigăm trebuie să dăm mai departe o sumă și rămânem aproape cu nimic”, ne-a spus un alt taximetrist din reședința de județ. 

Un tânăr din Sfântu Gheorghe ne-a spus că obișnuia să apeleze frecvent la serviciile firmelor de taximetrie. În prezent însă, spune că nici dacă ar fi nevoit să se deplaseze în alt capăt al orașului, nu ar risca să se urce într-un taxi. 

„Înainte circulam destul de des cu taxiul. Uneori chiar de câteva ori pe zi. Acum că stau numai în casă, îmi imaginez că nici ei nu prea au din ce trăi. Cred că dacă aș avea de mers undeva, poate chiar și în alt capăt al orașului, nu m-aș risca să urc într-un taxi în perioada asta. Aș alege bicicleta. Dar asta e strict părerea mea. Mi se pare că te riști destul de mult. Totuși, dacă nu ai de ales, cred că trebuie să ai grijă să ai mască și mănuși”, ne-a spus Lakatos Norbert. 

Tarif mai mare pe timp de noapte, la Sfântu Gheorghe 

Totodată, în cea mai recentă ședință a Consiliului Local, a fost aprobat tariful de distanță maximal pe timp de noapte care poate fi aplicat. Astfel, pentru serviciul public de transport în regim de taxi, suma maximă care poate fi plătită pe timp de zi pentru un kilometru este de 2,8 lei, iar tariful pe timp de noapte nu va fi mai mare decât cu 50% din tariful de zi, respectiv 4,2 lei. Această hotărâre a fost luată în urma solicitării venite din partea Asociației Taximetriștilor din Sfântu Gheorghe. 

„Legea permite ca tariful de noapte să fie cu 50% mai mare decât tariful de zi. Deocamdată avem același tarif și ziua și noaptea. Noi ca Asociație am propus și Biroul de Transport a înaintat propunerea către Consiliul Local pentru aprobare. Probabil că ne vor anunța în scris când intră în vigoare”, ne-a mai spus Győr Árpád.

Alți șoferi de taxi ne-au spus că au auzit de faptul că va putea fi aplicat tarif diferențiat, însă acest lucru nu vine în sprijinul lor în prezent, pentru că o mare parte dintre ei nu mai circulă pe timp de noapte. 

Este vorba de câteva zile până ce va fi aplicat tariful diferențiat pe timp de noapte, spune viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Acesta a precizat că, tot la solicitarea șoferilor de taxi, este posibil să fie eliminată sau micșorată taxa pe care aceștia o plătesc pentru locurile de staționare destinate taxiurilor. 

„Mai este o solicitare a dânșilor care o să intre în tematica următoarei ședințe extraordinare, să nu mai plătească pentru locurile acestea delimitate pentru staționarea taximetrelor. Ei plătesc lunar 51 de lei pentru folosirea acestora. Au depus o solicitare că au clienți puțini și să scădem sau să neglijăm în totalitate și vom hotărî în ședință cum se va proceda”, ne-a declarat viceprimarul. 

Conform datelor Compartimentului pentru Autorizarea Serviciilor de Transport Public Local din cadrul Direcției de Urbanism, furnizate la finalul anului trecut, la Sfântu Gheorghe sunt 17 stații de taxi. Acestea dispun de 84 de locuri. De asemenea sunt eliberate 200 de autorizații de taxi, numărul maxim prevăzut de legislația în vigoare. 

În prezent însă, unii  taximetriști au ales să stea acasă, iar cei care au ieșit în trafic spun că își asumă toate riscurile pentru că nu au altă soluție.

De punctat este și că la fel de rare ca taxiurile sunt și șoferii care poartă mască de protecție și mănuși, fapt care ar putea contribui astfel la reticența cetățenilor de a apela la acest serviciu pe timp de pandemie.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.