STIREA ZILEI 13 august 2013

Accesul interzis bicicliștilor!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 851 vizualizări

Piata Mihai Viteazul interzis biciclisti august 2013 - 4

Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, mărul discordiei dintre autorități și sportivi

Până luni mai mulți bicicliști, skateri și iubitori ai rolelor s-au distrat și s-au antrenat în Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. Primăria a montat însă un indicator prin care interzice acest lucru, ceea ce i-a nemulțumit pe sportivi. Localnicii din blocurile apropiate spun însă că măsura este binevenită.

„Bicicliștii nu distrug betonul”

Unul dintre sportivii care folosește piața pentru a se antrena este campionul la trial Orbán-Barra Gábor. Acesta spune că nu este intimidat de indicatorul respectiv și se va antrena aici în continuare. „Așa ceva cred că numai la Sfântu Gheorghe există, eu nu am văzut un asemenea indicator nicăieri. Nu mă pot pronunța în ceea ce îi privește pe cei care se dau cu skateboardul sau cu rolele, dar bicicliștii nu distrug betonul. Iar dacă îl distrug, acela nu mai este beton. Mi se pare aberant să nu putem folosi nici Piața, ajungem ca nicăieri să nu mai fim primiți” – ne-a declarat Orbán-Barra Gábor. Acesta a precizat că nu i se pare normal nici faptul că în parcul central este interzis accesul bicicliștilor, pe când cei cu rolele sau skaterii pot merge nestingheriți. „Bicicleta are frână, pe când rolele sau skateboardurile nu au. Așadar acestea pot fi mai periculoase pentru trecători. Pe de altă parte în alte locuri parcurile sunt create și pentru bicicliști, numai la noi e pe dos” – afirmă sportivul.

Primăria vede altfel lucrurile

Administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Kozma Csaba, spune că amplasarea panoului prin care se interzice accesul bicicliștilor, skaterilor și altor categorii sportive în Piață are un motiv clar: întreținerea acesteia și siguranța celor care aleg să se plimbe sau să se relaxeze aici.

„Piața nu a fost refăcută și amenajată în scopul satisfacerii nevoilor sportivilor. Piața este îmbrăcată în diverse tipuri de piatră, care sunt sensibile inclusiv din cauza solului cu apă, astfel că ceea ce s-a realizat s-ar deteriora, plus că nu ar mai fi în siguranță oamenii care se plimbă sau trec pe acolo. Există un inel din piatră – pavaj cărămiziu, acela este pentru cărucioarele copiilor sau ale persoanelor cu handicap locomotor, nicidecum pentru demonstrațiile bicicliștilor. Oricum s-au făcut deja distrugeri de către sportivi, tocmai de aceea am interzis accesul lor acolo”, ne-a declarat Czimbalmos Csaba.

„Eu înțeleg că unii ar dori să folosească spațiul pentru a se da cu biciclete sau role, dar trebuie să înțeleagă și ei că aici s-au investit mulți bani și nu putem distruge ceea ce s-a făcut, mai ales că sunt oricum probleme”, a mai spus Czimbalmos.

Pe de altă parte, administratorul public nu a știut să ne spună care ar fi soluția pentru practicanții acestor sporturi, unde s-ar putea întâlni și antrena ei, deoarece Primăria nu a identificat încă o locație în acest sens.

Localnicii sunt mai liniștiți

Cei care stau în blocurile din jurul pieței, precum și trecătorii, spun că măsura Primăriei este bună pentru că le era frică de „bicicliștii zburători”. O pensionară ne-a povestit că de multe ori tinerii cădeau și se loveau, ba mai mult, erau la un pas de a răni și trecătorii. „Eu îi înțeleg că sunt tineri și teribiliști, dar gândiți-vă că se pot întâmpla accidente. Pe acolo circulă bătrâni sau mame cu copii mici, care nu se pot feri. Cred că este periculos, iar dacă părinții acestor copii le dau voie să sară cu bicicletele, să o facă, dar nu aici, ci într-un loc amenajat pentru acest lucru” – ne-a declarat pensionara.

Fântâna arteziană deocamdată nu există

În aceste zile calde fântânile arteziene din orașe sunt oaze de răcoare. Ar putea fi la fel și la Sfântu Gheorghe, dar fântâna montată în Piaţa Mihai Viteazul a funcționat doar la probe, în rest nu. Czimbalmos Csaba a declarat că au întâmpinat probleme tehnice și de ordin financiar cu aceasta: pe de-o parte nu s-a acceptat total calitatea lucrării – ca și în privința întregii Piețe în ansamblu, plus că la valoarea fântânii au apărut cheltuieli neprevăzute – unele legate de elementele de iluminat.

Lucrări subcontractate și făcute de mântuială

Lucrările de reabilitare a Pieței Mihai Viteazul au fost demarate în urmă cu câțiva ani, iar aici s-a contribuit inclusiv cu fonduri guvernamentale și de la Fondul de Mediu. Evaluate la aproximativ 5 milioane de lei, lucrările au fost câștigate de o firmă din București, care se pare că le-a subcontractat apoi. Iar de aici a pornit nenorocirea, deoarece multe lucrări nu s-au realizat la standardele potrivite, firmele subcontractate nelucrând mereu cu specialiști. Și așa se face că unele elemente din refacerea Pieței nu corespund calitativ – dale și placaje care se mișcă, mobilier urban nu prea bine montat sau vegetație care nu a rezistat pentru că fie n-a fost bine aleasă, fie n-a fost bine plantată – iar acestea sunt doar câteva dintre nereguli.

„Ne-am întâlnit cu executantul la fața locului, chiar săptămâna trecută, și i-am expus nemulțumirile noastre. Partea bună e că nici măcar nu a ripostat, a recunoscut greșelile și a admis că trebuie să le corecteze. Ceea ce ne îngrijorează însă e legat de toată lucrarea, deoarece dacă la nici trei luni de la finalizare au apărut deja probleme, ne punem întrebarea ce se va întâmpla în câțiva ani, oare cât din lucrare e foarte bine executat...?”, a mai spus Czimbalmos Csaba, menționând că există o perioadă de garanție de câțiva ani și după recepționarea lucrării.

Autoritățile locale nu au semnat deocamdată recepția lucrării, solicitând firmelor executante refacerea punctelor sensibile. Lucrările ar trebui revizuite cât mai repede, pentru ca recepția să poată fi realizată totuși în acest an.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.