STIREA ZILEI 6 mai 2019

9 lecții (re)învățate de la Zilele Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2822 vizualizări

Cu ce învățăminte am rămas după ediția cu numărul 28

Balaurul și ale sale vizite surpriză au făcut ca anul acesta intrarea în atmosfera de la Zilele Sfântu Gheorghe să fie cu totul aparte. Legenda înfrângerii balaurului a fost readusă în acest fel în atenția participanților la evenimentul ajuns în 2019 la ediția a 28-a și, în același timp, a fost reiterat și adevăratul scop al sărbătorii. Astfel, am învățat, sau după caz, ne-am reamintit că evenimentul înseamnă triumful binelui asupra răului, înseamnă renașterea, înseamnă venirea primăverii după iarna friguroasă. Sigur că nu doar acestea sunt lecțiile pe care le învățăm în preajma Zilelor orașului, pentru că fiecare experiență ne aduce noi învățăminte, dacă știm să fim atenți la ce se petrece în jurul nostru. Așa că anul acesta ne-am folosit de prilej și am căutat și alte semnificații sau concluzii ale sărbătorii, venite din lecțiile (re)învățate la Zilele Sfântu Gheorghe.

1. Banii sunt făcuți ca să fie cheltuiți.

Pentru noi a fost foarte clar anul acesta că Zilele Sfântu Gheorghe este locul unde banii se „topesc” exact ca ceara de la lumânare: rapid și fără prea mult efort. Mâncare și băutură care îmbie la tot pasul, mirosuri care mai de care mai ispititoare, culori de-ți fură privirea, jocuri, joculețe, produse, distracții. Toate acestea costă bani. Și, să ne-nțelegem, nu tocmai puțini. Pentru un burger, un pahar de bere sau un suc, o clătită, un fresh de fructe și o tură cu mașinuțele de copii scapi ușor de 100 de lei. Și încă nici nu am ajuns la Târgu Meșteșugarilor, unde la fiecare metru musai să găsești ceva de care ai sau vei avea nevoie vreodată.

2. Trăiește clipa, nu te crampona de programele stabilite.

Programul respectat cu strictețe nu a fost un atribut al Zilelor Sfântu Gheorghe 2019.  Cu toate că îndrăgim această mare sărbătoare, nu putem să închidem ochii în fața neconcordanțelor frecvente din acest punct de vedere. De exemplu, Retro Parada Primăverii, introdusă în premieră în programul zilelor orașului anul acesta, le-a făcut surprize neplăcute celor care ar fi vrut să asiste la parada „bijuteriilor” cu 4 roți către Tușnad Băi, prezentată ca având loc la ora 17:00. Puțin după ora 16:00, în parcarea de la Sepsi Arena, unde a avut loc evenimentul, literalmente bătea vântul. Mai mult, în rândul populației se zvonea chiar și că în centrul orașului, la scena principală și cea de la SzimPlatz, au fost evenimente care au început mai devreme decât fusese programat, printre care și unele programe de muzică populară sau chiar concertul Guess Who. Nici evenimentele sau activitățile anulate nu au fost puține sau neimportante, ca de exemplu 1 Mai la Șugaș Băi și Parcul de distracții de la Arena Sepsi.

3. Întotdeauna e momentul potrivit pentru a încerca lucruri noi.

Grădina Muzeului este cel mai bun exemplu al unui loc care te poate lua prin surprindere, dacă nu ai fost niciodată. Atmosfera creată acolo amintește de un festival micuț, cu de toate. Ambianța cu o notă boemă a fost completată perfect de trupele care au urcat pe scena grădinii. Printre acestea s-a numărat și Orchestra Patak din Ungaria, a cărei solistă cu vocea sa impresionantă, acompaniată de instrumente cu sunete parcă rupte din basme magice, a reușit să ne convingă să nu mai ratăm niciodată evenimentele de la Grădina Muzeului. Totodată, Curtea vinurilor amplasată chiar acolo, la Muzeul Național Secuiesc, ne-a pus o în față o gamă variată produse, vinuri din diverse colțuri ale lumii, dar și diverse brânzeturi artizanale.

Și dacă tot ne-am oprit la mâncare și băutură, noutatea care merită adusă în discuție este SimPlatz – Street Food Corner, din Piața Sfântul Gheorghe. Faptul că festivalul ne-a adus acum șansa de a încerca și alte mâncăruri, în afară de cârnați, fripturi, mămăligă și mici, deci ceva nou, ne-a mângâiat nu doar papilele gustative, ci și interesul pentru sărbătoarea orașului. Varietatea de beri artizanale a fost un alt punct forte și o altă categorie de experiențe musai de încercat.

4. Fiecare comerciant are o poveste care merită ascultată.

Adesea îți poți schimba părerea despre un anumit lucru după ce afli povestea din spatele acestuia. De exemplu, dacă stai de vorbă cu un specialist în vinuri despre tehnologia de producție, despre etapele prin care trece licoarea până ajunge în paharul tău, începi să simți noi nuanțe ale gustului. Te simți conectat cu acea poveste și devii una cu ea. Iar Zilele Sfântu Gheorghe nu duce lipsă de astfel de povești și experiențe, mai ales dacă treci cu timp și interes prin Târgul Meșteșugarilor.

5. Poți să scapi de aglomerație dacă mergi în prima zi din weekendul de festival.

Dacă sâmbătă centrul orașului era neîncăpător de nu aveai unde arunca un ac, vineri, situația a fost total diferită din acest punct de vedere. Pe lângă faptul că te puteai plimba în voie și puteai gusta din produse proaspete, nici cozile la standurile cu mâncare nu erau atât de mari. Așadar, dacă nu ai răbdare să aștepți la cozi interminabile și vrei să fugi de mulțumea sufocantă, ziua de vineri, mai ales prima jumătate – pentru cei cu program flexibil, este cea mai potrivită pentru a te bucura de puțină liniște în Târgu Meșteșugarilor și în zona de mâncare.

6. Dialogul interetnic se desfășoară cu naturalețe în rândul tinerilor.

Curtea Tinerilor a ajuns anul acesta cu succes la cea de-a 11-a ediție, al 11-lea an în care învățăm de la cei mai tineri cum trebuie și cum se face cu adevărat dialogul interetnic și ce rezultate pozitive are acesta.

„Până când nu a fost Curtea Tinerilor, Zilele Sfântu Gheorghe erau la fel și pentru tineri și pentru cei mai în vârstă. Erau aceleași concerte, aceleași locuri unde lumea să se distreze. Dar noi voiam să mai aducem ceva numai pentru tineri, unde ei să se simtă bine. (...) Toate deciziile le luăm împreună, asociațiile Harit și Ecou, toată organizarea se face la un loc. Simțim că aici în curte voluntarii români și maghiari sunt prieteni, învață unii de la alții, chiar și limbile română și maghiară. Avem o prietenie aici. Nu simțim ură, numai prietenie”,  ne-a spus, în acest sens, unul dintre organizatorii evenimentului, Alice Colț.

7. Poți să reușești în viață și dacă nu te promovezi într-o limbi străină universală.

De la celebra formație Ricchi e Poveri am învățat că limba maternă trebuie să ne facă să fim mândri, indiferent de circumstanțe, dar și că succesul nu este determinat întotdeauna de numărul de limbi străine pe care le cunoaștem. Ajută, bineînțeles, dar acest atu nu este primordial, ne-au spus-o chiar ei, Angela și Angelo, soliștii formației.

Noi plăcem tocmai pentru că interpretăm în italiană. În ziua de astăzi, piața este mai extinsă. Probabil cântând în engleză poți să te adresezi și altor piețe anglofone. Cred că faptul că ne exprimăm în italiană pentru noi este cel mai bun mod de a ne prezenta muzica. (...) Chiar și pentru tineri ar putea fi valabil acest lucru, atât timp cât dau maximul din ceea ce sunt ei înșiși”, au declarat aceștia sâmbătă, într-o conferință de presă.

8. Celebritatea nu te face mai puțin om.  

Surprinzătoare a fost și întâlnirea cu celebra solistă Tarja Turunen, fosta vocalistă de la Nightwish, care, în ciuda celebrității sale globale, în conferința de presă de duminică, dinaintea concertului de la Zilele Sfântu Gheorghe, s-a dovedit a fi o persoană sociabilă, deschisă la dialog, o femeie puternică, o mamă devotată, un om căruia îi place să râdă cu poftă.

Cel mai dificil aspect care vine odată cu celebritatea este când sunt încuiată în camera de hotel, așteptând momentul acela când în sfârșit pot să ies. Mi-am părăsit și țara natală cu ani în urmă. Unul dintre motive a fost acesta, pentru că la sfârșitul zilei îmi doream să fiu doar un om normal. Dar aveam ștampila aceasta a celebrității pe frunte și asta nu mi-a plăcut, pentru că eu vreau să fiu normală în viața mea de zi cu zi, mai ales acum când am o familie, e cu atât mai important”, ne-a declarat artista de origine finlandeză, Tarja Turunen.

Dar nu cuvintele sale ne-au învățat că celebritatea nu te face mai puțin om, ci disponibilitatea acesteia de a da autografe și de a face fotografii cu orice fan i-a solicitat acest lucru. Episod mai puțin întâlnit la celebrități din România, puse în același sfârșit de săptămână, în același eveniment, în exact aceeași situație.

8. Manelele și micii au puteri nebănuite.

Nu e ca și cum nu știam că în România micii și manelele scot la suprafață comportamente și reacții cel puțin interesante, însă la Zilele Sfântu Gheorghe acestea au însemnat ceva mai mult, fiind și aici, bineînțeles, nelipsite. De fapt, una dintre punctele forte ale micilor este nesațul oamenilor de a sta la coadă pentru o porție de mititei suculenți. De asemenea, e din ce în ce mai clar că asemenea sarmalelor, micii se strecoară tot mai adânc în cultura noastră gastronomică. Nici la manele nu ne dăm înapoi și de ce am face-o, mai ales că Zilele Sfântu Gheorghe înseamnă „petrecere”. Un mic episod din „Puterea Manelelor” s-a dezlănțuit vineri seara la Curtea Tinerilor, când în semifinala Saint George’s Got Talent, tânărul Ion de la Dobârlău a împletit o muzică clasică cu acordurile manelistice, de a ridicat la dans din buric toți tinerii, români și maghiari deopotrivă.

Concluziile sunt multe și din experiențele de weekend puteam să umplem chiar un ziar întreg pentru că nu-i puțin lucru să angrenezi un oraș, ba chiar un județ întreg, într-un eveniment atât de special ca Zilele Sfântu Gheorghe. Ne oprim însă doar la atât, chiar dacă, știm sigur, că cititorii noștri au și alte lecții pe care le învață prin acest eveniment.  

Iulia Drăghici – Taraș

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.