STIREA ZILEI 10 decembrie 2018

50 de Ani de Liceu, cu emoții la… Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 3318 vizualizări

Liceul întorsurean a dat lumii, în primul său semicentenar, peste 4.300 de absolvenți și 220 de cadre didactice

Celebrul cântec „Ani de Liceu” al Stelei Enache răsună la volum mare în sufletele pline de amintiri ale celor care sâmbătă, 8 decembrie, au dat curs invitației Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, de a sărbători împreună împlinirea a 50 de ani de când orașul covăsnean are învățământ liceal. N-au fost „emoții la română”, nici cele „când la mate dai de greu”, ci mai degrabă au fost valuri de sentimente pozitive, date de reîntâlnirea cu trecutul, cu prietenii, cu profesorii, sau, în cuvinte mai puține, cu marea familie a liceenilor întorsureni.

La evenimentul „100+ absolvenți ai liceului întorsurean” au spus „prezent” aproximativ 250 de persoane, reprezentanți ai generațiilor care și-au încheiat studiile liceale la Întorsura Buzăului, dar și actuali sau foști profesori. Au fost liceeni din aproape fiecare generație absolventă, începând din anul 1972 și finalizând cu cea mai recentă, 2017. Toți frumoși peste-poate, emoționați până la lacrimi, năpădiți de amintiri, înăbușiți de bucuria reîntâlnirii cu oameni dragi cu care poate nu s-au mai văzut de zeci de ani.

Startul evenimentului a fost dat în curtea actualei școli generale „Mihai Sadoveanu”, dar nu întâmplător, ci pentru că aici au avut săli de clasă primele generații de liceeni întorsureni. „Acolo era clasa mea”, spuneau, vizibil încântați și emoționați, liceenii de ieri, bunicii de azi.

Pe vocea Stelei Enache, pentru că nu degeaba am amintit-o anterior, grupul, care creștea cu fiecare minut ce trecea, și-a continuat călătoria în lumea fascinantă a amintirilor cu următorul punct de vizitare: actualul liceu tehnologic „Nicolae Bălcescu”, un alt punct important pentru învățământul liceal întorsurean, atât în trecut, cât și în prezent.

Panourile cu generațiile de absolvenți, expuse pe pereții școlilor, erau efectiv sorbite din priviri de liceenii care își căutau fotografia din tinerețea mai mult sau mai puțin îndepărtată.

Programul evenimentului a continuat cu o activitate de extremă emoție: vizita grupului la casa primei directoare a liceului, Mariana Bobeș, cea care și-a dedicat decenii întregi din viață ca să pună fundația sistemului de învățământ liceal din zona Buzaielor. La cei peste 90 de ani ai săi, doamna Bobeș, căci așa o știe toată comunitatea, i-a întâmpinat bucuroasă și cu ochii scăldați în lacrimi pe absolvenții care i-au cântat, din tot sufletul, „Mulți ani trăiască!”.

De aici, drumul liceenilor întorsureni a fost reluat, pentru scurt timp, către liceul teoretic „Mircea Eliade”, care a găzduit cea mai mare parte a evenimentului. Momentul reîntâlnirii cu profesori ce nu au mai fost văzuți de ani buni a fost marcat cu lacrimi de bucurie și cu îmbrățișări calde.

Peste 4.300 de absolvenți și 220 de cadre didactice

Discursurile care au fost rostite în cadrul evenimentului au fost caracterizate de emoții, de sinceritate, de râsete, amintiri și mulțumiri, în special către cadrele didactice care au reușit să inspire miile de absolvenți, ajunși astfel oameni de vază în aproape oricare context i-a dus viața, de la muncitori harnici, la vânzători cinstiți, profesori devotați, judecători drepți, polițiști corecți și așa mai departe, dar mai presus de toate, oameni educați, de calitate.   

Ziua de astăzi o dedicăm amintirilor și recunoștinței. 50 de ani pot părea puțini, comparativ cu istoria școlii românești, dar suficienți pentru crearea unor amintiri profunde, de împărtășit oricând, oricui: propriilor copii, prietenilor, sau nepoților. Astăzi spunem fiecare: „și eu am fost profesor al liceului întorsurean, și eu am fost elev al liceului întorsurean!”.

Ce tablou colorat se poate naște doar cu amintirile din liceu: prima zi de școală într-un septembrie însorit, primii colegi prietenoși, sau, dimpotrivă, răutăcioși, primul test la o disciplină nouă, pentru care tremurai zile întregi, o întâlnire pe ascuns la un colț de coridor, sau la un capăt de alee, o navetă făcută pe jos din cine știe ce colț al zonei Buzaielor, sau cu trenul - din Teliu, Budila, Hărman sau Brașov,   examene de treaptă sau de bacalaureat cu emoții atât de mari încât uitai să mai respiri, și nu în ultimul rând,  o toamnă care părea prea lungă din cauza muncilor agricole la care eram chemați pentru a „servi patriei”. De cultură generală, Industrial, tehnologic, sau teoretic,  liceul întorsurean a reușit să dea lumii adulți de nădejde, oameni responsabili, pentru care munca nu a constituit o povară. Aproximativ 4300 de absolvenți și 220 de cadre didactice”, a spus, în luarea sa de cuvânt, actuala directoare a liceului teoretic „Mircea Eliade”, Maria Bularca.

Liceul, cu clipe de vis și de coșmar retrăite cu aceeași bucurie

Discursurile care au continuat au fost multe, emoționante și frumoase, mărturii încastrate începând de sâmbătă în sufletele pline bucurie ale absolvenților.

Liceul pentru mine, și probabil pentru mulți, a fost locul în care fiecare a început aventura numită „adolescență”. A fost locul unde probabil, și spun probabil, fiecare dintre noi a trăit primele povești de dragoste, locul în care am trăit clipe de neuitat, de vis și de coșmar, pe care ni le amintim cu aceeași plăcere. Liceul a fost locul în care  fuga de la ore ni se părea cel mai grozav lucru, iar o notă mică la teză un capăt de țară. (...)  Liceul a fost locul în care fiecare am scris prefața unui roman, dar nu orice roman, ci romanul nostru, care duce peste ani prestigiul școlii și al dascălilor ce o slujesc”, a spus, în luarea sa de cuvânt, reprezentanta primei generații de absolvenți, Elena Tohănean.

„E o bucurie să fii profesor pentru că este singura meserie unde dacă dai din ce ai rămâne în continuare. Și nu numai că rămâne, ci se îmbogățește”, au fost cuvintele adresate celor prezenți de Dora Stauble, una dintre cele mai îndrăgite cadre didactice din toate timpurile.

Eu am să vă spun astăzi, din sufletul meu, un lucru: aș vrea să vă mulțumesc! Eu am fost un norocos pentru că am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu voi. Întâlnirea cu voi, de când mi-am început cariera, până acum doi ani, a fost în sufletul meu o sărbătoare și bucurie. Dacă am fost exigent, am fost pentru că trebuia să fiu. Dacă astăzi vă mulțumesc este ca o recunoștință a faptului că mi-ați dat posibilitatea să mă întâlnesc cu voi”, a declarat, în fața sutelor de participanți, fostul directorul al liceului, actualul primar al orașului, Leca Băncilă, emoționat cum mai rar a putut fi văzut. Acesta a punctat și faptul că a ales să nu poarte eșarfa de primar, cu însemnele statului, în cadrul evenimentului pentru că a dorit să se adreseze auditoriului în calitate de profesor, nu de primar.

Întâlnirea de sâmbătă a fost de altfel un loc de întâlnire al primarilor, pentru că aproape toți cei din zona Buzaielor sunt absolvenți ai liceului întorsurean. „Trăiesc o bucurie că sunt absolventul acestui liceu, deși atunci, în 1991, când am venit la liceul la Întorsura am fost un pic dezamăgit. (...) Vreau să vă spun că o recunosc cu mândrie de fiecare dată când am ocazia că sunt absolventul liceului întorsurean. (...) Vă mulțumesc foarte mult celor care ați organizat acest eveniment. Este important să ne aducem aminte de istoria instituțiilor, a localităților, de istoria noastră în general, pentru că asta ne dă forță să ducem mai departe misiunea pe care o avem pe acest pământ și anume aceea de a lăsa urme frumoase”, a spus și primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș.

Faptul că emoțiile au cuprins întreaga suflare prezentă la eveniment a fost confirmat și reconfirmat de toți cei cu care am stat de vorbă, fie elevi, fie profesori.

Am făcut liceul aici. Sunt în generația 1995. E un eveniment foarte emoționant. Sunt aici foarte mulți oameni care ne-au fost profesori și care ne-au ghidat cariera. Revederea e foarte emoționantă. Mă bucur că au reușit organizatorii să strângă atâta lume”, ne-a spus și actuala directoare a Școlii „Mihai Sadoveanu”, Luminița Bobeș.

A fost foarte frumos, mi-a părut foarte bine că m-am întâlnit cu colegii. Anii de liceu au trecut prea repede. Ne rugam să rămânem repetenți”, ne-a spus, glumind, unul dintre absolvenții generației 1981, Constantin Popica, venit la întâlnirea liceenilor întorsureni tocmai din județul Mureș, unde locuiește în prezent. În cazul acestuia merită să subliniem că dorința de a se reîntâlni cu cei mai frumoși ani și cu prietenii săi a fost atât de puternică, încât a plecat de la Vânători spre Întorsura Buzăului în toiul nopții, la 2:00, schimbând trenuri cu autobuze, doar ca să ia parte la acțiune. Exemplul lui face ca aproape orice scuză găsită de cei care nu au simțit nevoia de a lua parte la sărbătoare să fie de prisos.

„Deasupra orașului Întorsura Buzăului s-a observat un fenomen destul de rar întâlnit”

Cuvântările au fost urmate de festivitatea în care fiecare cadrul didactic ce a trecut pragul liceului întorsurean a fost premiat cu diplomă, dar și de spectacolul artistic, pus în scenă tot de foști și actuali liceeni din Întorsura Buzăului.  

Deasupra orașului Întorsura Buzăului s-a observat un fenomen destul de rar întâlnit: un nor uriaș de energie pozitivă! Aproximativ 250 persoane au zâmbit mai mult ca de obicei, s-au îmbrățișat, s-au fotografiat și au depănat amintiri din anii de liceu. Centrul de tineret din Întorsura Buzăului , cu sprijinul a peste 80 voluntari (profesori, elevi, personal nedidactic și mulți tineri talentați) a oferit întorsurenilor ocazia de a demonstra că reprezintă o comunitate activă care apreciază educația!”, ne-a declarat coordonatorul Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, organizatorul principal al evenimentului, Doina Pătrunjel, la finele acțiunii la care s-a muncit luni întregi.

 „Înălțător! Am simțit emoția absolvenților și a cadrelor didactice încă de la începutul manifestației!  Bucuria revederii, amintirile din liceu au fost atributele celor prezenți ieri. Să asculți elevi și profesori de ieri și de azi- într-un singur loc este minunat! Mulțumire și enormă recunoștință!  Mulțumim tuturor cadrelor didactice prezente, absolvenților liceului întorsurean, mulțumim coordonatorului Centrului de Tineret „Întorsura Buzăului”, doamnei Doina Pătrunjel pentru inițiativă, dar și  voluntarilor  LTME - elevi și cadre didactice. Mulțumim partenerilor noștri Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”!”, ne-a spus directoarea LTME, amfitrioana evenimentului, Maria Bularca, în concluzia evenimentului „100+ absolvenți ai liceului întorsurean”, o activitate închinată, într-un fel, și Anului Centenarului.

Sărbătoarea liceenilor întorsureni a fost pentru mulți dintre participanți o sărbătoare de familie pentru că generații întregi, de la bunici, la părinți sau copii au fost parte, în cei 50 de ani de existență, din sistemul educațional întorsurean. Întâlnirea de sâmbătă a fost, așadar, mai mult decât o revedere, ci chiar o confirmare a importanței și calității învățământului din zona Buzaielor.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.