ACTUALITATE 15 februarie 2023

5 modalități prietenoase cu mediul de a scăpa de hainele pe care nu le mai vrei

de Diana Pantelimon | 1487 vizualizări

Industria modei și a textilelor a devenit, în zilele noastre, cea mai mare sursă de poluare. Poate fi greu de crezut, dar, potrivit unor studii și rapoarte, articolele de îmbrăcăminte textile care sunt aruncate la groapa de gunoi sau incinerate poluează mai mult decât transportul aviatic și maritim la un loc

Se observă o tendință generală de a cumpăra tot mai multe haine, iar dacă cererea este mare, oferta nu se lasă mai prejos. În prezent, se fabrică 80 de miliarde de articole vestimentare anual. Dar numai în SUA se aruncă 11,3 milioane de tone de haine pe an, ceea ce, după un calcul al celor de la bloomberg.com, înseamnă 2.150 de piese vestimentare pe secundă. 

Suntem tentați să cumpărăm tot ce ne place, dar într-un timp destul de scurt acele haine ajung la groapa de gunoi. Se spune că, dacă nu ai purtat ceva timp de șase luni, e timpul să faci o curățenie în garderobă. Ce putem face pentru a reduce risipa? Sau ce facem cu hainele care nu ne mai sunt de folos? Ți-am pregătit câteva idei.

1. Cumpără mai chibzuit

În primul rând, înainte de a cumpăra un articol vestimentar, să ne gândim de două ori. Avem cu adevărat nevoie de acel lucru?

„Eu niciodată nu cumpăr haine de care nu am nevoie. Mereu îmi pun întrebarea «este acest articol chiar necesar pentru mine, aș putea trăi fără el?». Stilul de viață minimalist este „my way” în ceea ce privește hainele. Cu cât mai puțin, cu atât mai bine”, ne-a dezvăluit Forró Farkas Tünde, bijutier în Sfântu Gheorghe și fost proprietar de magazin cu haine „second hand” (SH), adică la a doua mână.

2. Repară și recondiționează

În loc să arunci un tricou vechi sau un pantalon rupt, încearcă să coși, să recondiționezi, poate chiar să lipești un plasture textil, și astfel să ascunzi un defect care te determină să scapi de acel articol vestimentar. Chiar dacă nu mai e de purtat în public, în confortul casei tale nu te va vedea nimeni. Un plus de strălucire îi poți da pictând diferite modele. Dacă ai copii, pune-le imaginația la treabă. Vei fi surprins!

„Încerc să repar hainele cu mici defecte, mai degrabă decât să le arunc. Uneori din două haine fac una (converted fashion) sau le combin cumva. Hainele care sunt deterioriate grav le folosesc prin casă pentru curățenie”, ne-a mai spus Tünde.

3. Donează către oameni sărmani

Din păcate, oamenii nevoiași care primesc cu bucurie haine purtate sunt foarte mulți. În satul Hetea, comuna Vâlcele, trăiesc aproximativ 700 de oameni sărmani, în cel mai „sărac cătun din țară”, potrivit preotului Vasile Antonie Tămaș. Acesta ne-a transmis că primesc ajutoarele la biserică, oricând și oricât, deoarece este mare nevoie. 

Totodată, în cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe, sute de suflete se bucură de orice ajutor primit.

„Dacă ai copii, situația se complică puțin, din cauză că aceștia cresc repede, iar hainele se schimbă extrem de frecvent. În cazul acesta prefer să dau hăinuțele mai departe pentru prieteni sau să le donez, de exemplu comunității sărace din cartierul Őrkő”, ne-a explicat Tünde.

4. Containerele de colectare a textilelor

În câteva orașe din țară s-au montat containere de colectare a textilelor. În județul Covasna avem 26 astfel de containere, 16 în Sfântu Gheorghe, 4 în Târgu Secuiesc, 4 în Covasna și câte unul în Întorsura Buzăului și în Sita Buzăului. Săptămânal, acestea sunt golite de către o firmă din Satu Mare, care are ca obiect de activitate colectarea, sortarea, reciclarea şi comercializarea materialelor textile uzate. Articolele vestimentare care se pot refolosi ajung la oameni sărmani, iar cele care nu mai sunt într-o stare bună se toacă și se reciclează.

5. Magazinele second-hand, la tot pasul prin Sfântu Gheorghe

Hainele din magazinele noastre second-hand (SH) sunt majoritatea de calitate și, pe deasupra, și ieftine. Sunt, de cele mai multe ori, produse de firmă, aduse din Germania și Austria. Dacă alegi hainele SH în detrimentul celor noi, portofelul îți mulțumește și încurajezi astfel și reducerea poluării, deoarece depozite întregi de haine SH vor ajunge, într-un final, la gunoi.

„În primul rând, nu cumpăr haine noi deloc. Prefer să cumpăr din magazine second hand, deci la mine articolele „fast fashion” ies în totalitate din context”, a adăugat Tünde.

La nivel național, aproximativ 3% din deșeurile menajere sunt formate din textile și se estimează că mai mult de 1 milion de tone de textile sunt trimise la groapa de gunoi în fiecare an, potrivit containeretextile.ro.

Pentru a conștientiza marea problemă cu care omenirea se confruntă, pe plan local, în Sfântu Gheorghe, a avut loc în noiembrie anul trecut un târg de schimb de haine. Acesta a fost organizat de Biroul pentru Tineret al Primăriei Sfântu Gheorghe, în cadrul Programului effAct. Cei interesați au putut face schimb de haine, iar cele rămase au fost donate.

Să avem grijă de planeta noastră prin a încerca să reducem poluarea, de orice tip ar fi ea. Fiecare mic pas contează și face diferența.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.