STIREA ZILEI 27 februarie 2023

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre ediția aniversară a Zilelor Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2864 vizualizări

Au rămas mai puțin de două luni până la ediția aniversară, cea cu numărul 30, a Zilelor Sfântu Gheorghe. Sărbătoarea va fi deschisă pe 23 aprilie cu spectacolul „Requiem” de Giuseppe Verdi, la Arena Sepsi, iar biletele pentru toate spectacolele vor fi puse în vânzare la începutul lunii martie, anunță organizatorii. Conform acestora, ediția din acest an va fi una nostalgică, de retrospectivă, iar în atenția publicului vor fi readuse cele mai îndrăgite programe de la edițiile trecute. Iată câteva detalii pe care trebuie să le știi dacă vrei să fii la zi cu cele mai noi informații despre Zilele Sfântu Gheorghe. 

1. În cadrul ediției jubiliare revine tombola Zilele Sfântu Gheorghe

Sărbătoarea din acest an va fi una nostalgică, având în vedere că evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul 30. 

„Am început să ne gândim la concept și cam cum să structurăm evenimentul de anul acesta încă din toamna anului trecut și am ajuns la concluzia, fiind vorba despre o ediție jubiliară, că ar trebui să avem și un aspect retrospectiv și nostalgic al evenimentului. Ne-am uitat care au fost acele evenimente legate de Zilele Sfântu Gheorghe care au fost importante pentru public, ce am putea să aducem înapoi în prezent din edițiile trecute, chiar dacă acestea n-au fost organizate ca și evenimentele la ediția precedentă”, a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă, coordonatorul programelor de la Zilele Sfântu Gheorghe, Knop Ildikó.

Ea a anunțat că anul acesta revine tombola Zilele Sfântu Gheorghe, iar premiile vor fi oferite de antreprenorii locali. 

„Dorim să facem tombola Sfântu Gheorghe așa cum era odinioară, când erau expuse premiile în vitrine, să aibă publicul posibilitatea să vadă ce poate câștiga. E un program drăguț și nostalgic unde o să apelăm și la antreprenori locali pentru a le da prilejul să ofere premii locuitorilor orașului”, a mai punctat Knop Ildikó.

2. Concertul de deschidere – spectacolul „Requiem” de Giuseppe Verdi

Săptămâna culturală va fi mai scurtă, însă acest lucru va fi compensat prin intensitatea evenimentelor și prin calitatea acestora, a explicat Knop Ildikó. Șirul de programe începe pe 23 aprilie cu spectacolul „Requiem” de Giuseppe Verdi. Peste 150 de artişti locali şi invitaţi vor prezenta în Arena Sepsi producţia locală pornită de la o idee din Sfântu Gheorghe, transmit organizatorii. Artiștilor li se vor alătura și elevi de la Liceul de Arte „Plugor Sándor”. 

Tot în cadrul săptămânii culturale, pe 26 aprilie, va avea loc, tot la Arena Sepsi, spectacolul de circ contemporan „My Land” al trupei Recirquel din Budapesta, care are în componenţă dansatori-acrobaţi din Ucraina. Recirquel, înființată în urmă cu peste 10 ani de regizorul-coregraf Vági Bence, este una dintre cele mai importante companii de circ contemporan din lume.

Detalii despre programele din cadrul săptămânii culturale vor fi prezentate mai târziu. 

3. The Motans vine totuși la Sfântu Gheorghe 

În weekendul de festival vor urca pe Scena Principală artiști care ar fi concertat în 2020 dacă nu se anula evenimentul, din cauza pandemiei. Este vorba despre trupa The Motans, dar şi Ossian din Ungaria sau Waldeck din Austria.

4. Concerte de jazz și blues în Parcul memorial ’56

Scena Comunității rămâne și în acest an în Parcul memorial ’56. Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe oferă posibilitatea şcolilor, grădiniţelor și diverselor grupuri de tineret să prezinte un program artistic pe Scena Comunității, între 28 și 30 aprilie. Evenimentele vor avea loc în timpul zilei, iar seara spectatorii se vor putea bucura de concerte de jazz și blues în aceeași locație. 

5. Curtea Tinerilor se transformă în The Base 

Viceprimarul Vargha Fruzsina a anunţat câteva detalii despre programele pentru tineret, care anul acesta vor avea loc sub denumirea de The Base (Baza Tinerilor). Evenimentele vor fi organizate de o echipă nouă, între 28 și 30 aprilie, de la 10:00, până la miezul nopții, în curtea fostei Fabrici de Ţigarete. 

„Ne vom concentra asupra valorilor locale, asupra tinerilor, dar vom avea activități și pentru familii și vom organiza și niște discursuri care vor fi dedicate nu numai pentru o generație, dar și pentru întreaga comunitate, cum a fost și anul trecut, când am avut mai multe discursuri despre politică globală, despre sănătatea mintală și așa mai departe care sunt interesante și pentru tineri, dar nu numai. (...) Vrem să aducem educația și distracția la un loc, ca și anul trecut, ca să putem discuta în plan mai larg despre diferite probleme și putem asculta și muzică de la trupele locale”, a precizat Vargha Fruzsina. 

6. Valorile locale, promovate și în acest an sub denumirea de «Made in Sepsi» 

Fie că e vorba de muzică, artă plastică sau artele spectacolului, la ediția de anul acesta se va pune accent pe talentele locale, spun organizatorii. 

„Vrem să oferim un prilej pentru artiștii locali să își prezinte activitatea creativă publicului din Sfântu Gheorghe, în mai multe domenii, nu doar în muzică, ci și în artele spectacolului, în artă plastică. Dorim să întărim în continuare componenta de «Made in Sepsi», pe care am inițiat-o anul trecut sub acest nume”, a punctat Knop Ildikó. 

7. Orașul copiilor revine 

Programul lipsă de anul trecut, orașul copiilor, se va organiza anul acesta în Parcul Elisabeta, iar cei mici vor avea ocazia să se relaxeze, să se joace și să participe la programele de divertisment. 

8. Dacă vrei să te înscrii la Târgul Meşteşugarilor, mai ai aproape o lună la dispoziție 

Unul dintre cele mai mari târguri din regiune, Târgului Meşteşugarilor de la Zilele Sfântu Gheorghe, se organizează anul acesta între 28 și 30 aprilie. Toți meșteșugarii, artizanii și artiștii populari care doresc să participe la Târgul din acest an sunt invitați să se înscrie până pe 26 martie. 

9. Biletele pentru spectacole vor fi puse în vânzare la începutul lunii martie

La ediția de anul trecut, peste 4.000 de bilete scoase în vânzare la cele două concerte care au deschis săptămâna culturală, susținute de Budapest Gypsy Symphony Orchestra, s-au epuizat într-un timp foarte scurt. Cei care vor să prindă loc la programele din acest an, așadar, trebuie să fie atenți la momentul în care se va anunța începerea vânzărilor de bilete. Mai multe informaţii actualizate se vor găsi pe site-ul www.zilelesfantugheorghe.ro sau pe paginile de Facebook, Instagram şi TikTok ale evenimentului. 

10. Zilele Sfântu Gheorghe se vor încheia cu un uriaş foc de artificii 

Sărbătoarea din 2022 nu s-a încheiat ca în alți ani, cu foc de artificii, iar momentul de final a fost înlocuit cu un spectacol cu foc. Anul acesta se pare că se va reveni la spectacolul cu focuri de artificii, un moment care s-a dovedit de fiecare dată a fi așteptat cu nerăbdare de mii de participanți.

Foto: Zilele Sfântu Gheorghe/Facebook

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Rad , 28 februarie 2023
sa stiu cind plec din oras
Adi Alex, 27 februarie 2023
Care este locația ,,Parcului memorial '56”? Prin ce hotărâre a CL s-a decis acest lucru?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.