Noul prefect de Covasna ar vrea mai multă transparență și pace socială
Iulian Todor a depus luni jurământul de învestire în funcție
Guvernul României și-a învestit luni în funcție noul reprezentant din teritoriu. Într-o ceremonie la care au luat parte șefii instituțiilor din județ, angajați ai prefecturii, în frunte cu subprefectul Necolae Radocea, Iulian Todor a depus jurământul și a preluat conducerea Instituției Prefectului Județului Covasna.
Ceremonia a avut loc în sala mare de ședințe, împărțită de Prefectură și Consiliul Județean. Învestirea s-a derulat în prezența, virtuală, a ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a coordonat festivitatea printr-o videoconferință și care, în final, i-a asigurat pe noii prefecți din țară de toată susținerea sa.
Alături de prefect au stat și parlamentarii Partidului Mișcarea Populară, senatorul Gheorghe Baciu și deputatul Alexandru Teacă, care l-au și propus prin nominalizare pe Iulian Todor pentru această funcție.
Respect, egalitate, nediscriminare și pace socială
După jurământ, prefectul a luat cuvântul și s-a adresat celor prezenți, vorbind despre faptul că își dorește să conducă instituția cu demnitate și respect, în favoarea unei bune conviețuiri între majoritate și minoritate, respectiv că va munci pentru a pune în aplicare programul de guvernare asumat de Guvernul Orban.
„Nu sunt străin de problemele majore cu care ne confruntăm astăzi, atât la nivelul județului, cât și la nivelul autorităților locale și vreau să vă asigur că fără întârziere mă voi informa despre stadiul realizării tuturor lucrărilor aflate în curs sau în așteptare în toate domeniile de activitate. (...) Trăim într-un mediu multicultural cu atât de multe exemple de valori, culturale și spirituale, care trebuie să găsească în permanență sprijin la instituțiile abilitate pentru afirmare și dezvoltare. Demnitatea și respectul reciproc sunt atitudini care fac cinste tuturor acelora care au reușit și reușesc să treacă peste orice barieră de ordin politic, pentru buna conviețuire într-un mediu multietnic și multicultural. Nu în ultimul rând, majoritatea trebuie să găsească întotdeauna înțelegere și respect pentru minoritate la toate nivelurile de organizare teritorială sau socială, cu asigurarea drepturilor cetățenilor la dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și religioase, conform principiului de egalitate și nediscriminare cu ceilalți cetățeni români. (...) Voi acționa cu prioritate pentru menținerea climatului de pace socială și a unei colaborări permanente pe toate nivelurile instituționale pentru prevenirea conflictelor sociale ”, a spus, în cuvântul său, imediat după preluarea funcției de prefect, Iulian Todor.
Noul prefect, specialist în finanțe
Noul prefect este specialist în finanțe, după cum s-a prezentat în fața invitaților prezenți la ceremonia de învestire.
Iulian Todor și-a început activitatea de funcționar public în 1990, în cadrul instituțiilor descentralizate de la nivelul județului Covasna ale Ministerului Finanțelor, respectiv ANAF, unde a avut atribuții de inspecție fiscală pentru întregul teritoriu al județului.
Câțiva ani mai târziu a devenit funcționar public de conducere, fiind șeful Administrației Finanțelor Publice din orașul Întorsura Buzăului între anii 1995 – 2000 și 2006 – 2011, iar din 2011 până recent a fost șeful Serviciului pentru îndrumarea și verificarea activității trezoreriilor locale din cadrul Trezoreriei județului Covasna.
„Îmi doresc să pot face față cu succes acestei funcții. Sunt adeptul politicilor guvernamentale pe care suntem puși să le ducem la îndeplinire în momentul de față și asta m-a determinat să accept această funcție. O să încerc să fac totul pentru respectarea Constituției și Legilor țării și punerea în aplicare a programului de guvernare al Guvernului Orban”, ne-a mai spus, după învestirea în funcție, prefectul Todor.
În ceea ce privește obiectivele pe care și le-a propus, prefectul Iulian Todor a spus că în primul rând vrea să cunoască instituția în profunzime și „în colaborare cu personalul despre care am înțeles că este de-o calitate deosebită o să încerc să găsesc și să aduc soluțiile și noutățile pe care le-am cunoscut în domeniul meu de activitate și sper că ar fi binevenite și aici. (...) Nu vreau să dau un traseu bine stabilit, cu toate că în mintea mea e creionat. Sunt adeptul noului, îmi doresc să fim transparenți în totalitate și aș dori ca toată lumea să aibă acces la Instituția Prefectului din toate punctele de vedere. Suntem aici în sprijinul locuitorilor județului Covasna”, a mai declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, prefectul Iulian Todor.
PMP a obținut trei posturi, printre care și în Covasna
Senatorul PMP Gheorghe Baciu ne-a spus luni că postul de prefect atribuit persoanei nominalizate de partidul pe care îl reprezintă vine ca o răsplată la sprijinul oferit PNL-ului la înlăturarea Guvernului Dăncilă. Pe lângă postul din Covasna, Partidul Mișcarea Populară, condus de fostul președinte Traian Băsescu, va mai avea prefecți nominalizați în Argeș și Maramureș.
„În urma unei negocieri între membrii de partide, la nivel de țară, e vorba de Eugen Tomac și Ludovic Orban, văzând faptul că i-am sprijinit atât la moțiunea de cenzură care viza debarcarea Guvernului Dăncilă, cât și la votul de învestitură în Parlament și văzând că echipa PMP a fost de bună credință, (...) am fost invitați să primim câteva posturi de prefecți de subprefecți și șefi la deconcentrate prin țară și să încercăm să ajutăm din interior la implementarea Programului de Guvernare. Lucru pe care îl și facem. Noi am primit la nivel de țară trei posturi de prefecți, dintre care s-a pus doar unul, astăzi, e vorba de Todor Iulian, urmând ca restul, cei doi din Argeș și Maramureș, să fie numiți într-o perioadă imediat următoare. (...) Sperăm într-o colaborare cât mai bună cu tot Consiliul Prefectural, cu toți șefii de arme ca să fie o treabă bună în județul nostru”, ne-a declarat senatorul Gheorghe Baciu.
Se vor schimbări și la deconcentrate
Pe de altă parte, acesta a spus luni că PMP negociază cu PNL și pentru niște posturi la șefia unor instituții deconcentrate, pentru care a și trimis câteva CV-uri.
„Încă nu putem spune când și unde, dar se intenționează, pentru a nu crea disfuncționalități în bunul mers la nivel de județ ca toată repartizarea, deci porția care revine PMP-ului, 1 la 4, să fie dată nu neapărat în negocieri locale, că s-ar putea să dureze foarte mult, ci pentru operativitate, să se împartă la nivel central”, a explicat Baciu, care a ținut, totuși, să precizeze că la noi în județ situația e mai „altfel” decât în alte județe, că „aproape jumătate dintre deconcentrate sunt conduse de către colegii de la UDMR, cărora nu li se va retrage niciun loc, pentru că și ei au dat voturi Guvernului”, dar și că în discuție sunt puse posturile deținute în prezent de PSD.
„Dar asta este o discuție ulterioară”, a spus senatorul PMP de Covasna. Acesta a ținut să precizeze că în prezent prioritară este stabilirea bugetului pentru anul 2020, pentru care a depus câteva amendamente, care privesc podul feroviar de la Budila, ducerea gazului în zona Întorsurii Buzăului și modernizarea DN13E, dintre Întorsura Buzăului – Barcani – Zagon și Covasna.
UDMR Covasna: „Am „consumat” patru prefecți din opoziție”
Înainte de a stabili cine va ocupa funcția de prefect al județului Covasna, liderul UDMR, Tamás Sándor a afirmat că această poziție ar trebui ocupată de o persoană care vorbește nu doar română, ci și maghiară și care își dorește o colaborare corectă.
„Am prefera un om care înțelege nu numai limba română, ci și limba maghiară, care cunoaște cultura și etnicilor maghiari și cu care se poate colabora corect. (...) Am „consumat” patru prefecți din opoziție, probabil pentru că nu am putut să colaborăm corect. Cu domnul Cucu am avut o colaborare inter-instituțională corectă, cel puțin Consiliul Județean Covasna. Asta pot să afirm. I-am spus-o și dânsului personal. Desigur, pe plan politic am avut divergențe chiar majore, dar inter-instituțional s-a aplecat la probleme și vă spun – cel puțin din partea Consiliului Județean Covasna”, a spus vineri, într-o conferință de presă, președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.
Se clatină și scaunul de subprefect
Revenind la Instituția Prefectului și la schimbările din ultimul timp, s-ar părea că politicul poartă discuții și pentru funcția de subprefect.
„În mod sigur, funcția de subprefect nu este a Partidului Mișcarea Populară, deoarece avem prefect, dar mai mult ca sigur este a Partidului Național Liberal. Pe mine personal m-ar bucura dacă subprefect ar fi Cosmin Boricean, cu gândul că ar face o echipă bună și am putea să ne descurcăm mai bine în conducerea Prefecturii”, ne-a mai declarat senatorul Gheorghe Baciu.
Subprefectul Necolae Radocea, care s-a comportat ca o gazdă bună, a spus în deschiderea prelegerilor de la festivitatea de luni că va exista o colaborare cu noua conducere, astfel încât „administrația județului să aibă continuitatea și performanța pe care le-au avut de-a lungul timpului”.
„Până la urmă, Instituția Prefectului, noi ca și reprezentanți ai Guvernului, suntem în slujba cetățenilor”, a încheiat și ministrul Vela.
De reamintit totuși că funcția de prefect trebuie, conform Constituției, să fie apolitică.