SPORT 12 februarie 2021

Viitorul înotului covăsnean, pus la grea încercare

de Iulia Drăghici - Taraș | 4135 vizualizări

Bazinul de înot rămâne închis, iar sportivii, antrenorii și părinții se tem ​că în perioada următoare performanța în acest sport va dispărea dacă nu se iau măsuri  

Bazinul de înot din Sfântu Gheorghe rămâne închis, în ciuda unui apel către autorități, făcut printr-o petiție semnată de peste 200 de cetățeni, printre care și sportivi de performanță și antrenori. Ei deplâng situația acestui sport în județul Covasna și se tem că în câteva luni, nu va mai exista nici performanță, așa puțină câtă era, dar nici sportivi. Sunt părinți ai înotătorilor cu șase ani de muncă în spate care fac calcule și sunt îngroziți de momentul în care vor fi nevoiți să le spună copiilor că nu își mai permit să îi ducă la antrenamente în Brașov. Sunt sportivi care privesc cu o oarecare invidie la competitorii lor din alte orașe, care au bazine mai aproape de casă și simt cum cu fiecare zi fără antrenament rămân tot mai spate, chiar dacă există pasiune și se depune efort pentru a-și depăși limitele. Iar antrenorii sunt la fel de deznădăjduiți, pentru că nu mai văd nici ei cum ar putea să le mai ridice moralul înotătorilor, când viitorul este atât de incert. Autoritățile fac, în schimb, calcule de cost, admit că există această carență, spun că urmează modernizări, dar cer și înțelegere de la cei afectați. 

Barabás András are 17 ani, aproape 18 și de șapte ani practică înotul. De câțiva ani s-a remarcat cu o serie de performanțe, printre care și locul 8 la nivel național la juniori. Visul său este să ajungă la o universitate din Statele Unite. Are această șansă, de a beneficia de bursă ( școlarizare, cazare și masă) pentru sportivii de performanță, doar dacă se încadrează sau depășește anumite standarde specifice acestui sport. Adică să fie cel mai bun dintre cei buni. Potențial este berechet, dar limitarea sau lipsa antrenamentelor încep să își spună cuvântul.  

Am pierdut foarte mult pentru că înotul nu este un sport în care pot să mă antrenez oricum și oricât. Fără apă nu e același lucru. Când eram în pandemie și a fost închis totul, a fost închis pentru toată lumea. Acum văd că toți competitorii mei se antrenează, iar eu, din octombrie, nu am mai putut aici, în Sfântu. Este foarte trist. Am pierdut foarte, foarte mult. Eu trebuia să fac măcar nouă antrenamente pe săptămână. În Brașov fac doar trei. (...) Practic acest sport de șapte ani. Imediat fac 18 ani și trebuie să mă gândesc foarte serios la ce vreau să fac. Visul meu este să ajung la facultate în America, iar ca să fac asta, trebuie să mențin un timp, ca să mă accepte. Iar așa, este foarte greu”, a spus joi, pentru Observatorul de Covasna, înotătorul Barabás András, care trebuie să își împartă timpul de școală, cu cel de pe drum și cu antrenamentele. 

Dar chiar și așa, nu toți înotătorii din Sfântu Gheorghe au norocul lui András, adică să aibă părinți care să își permită să îi asigure transportul la Brașov și costurile antrenamentelor acolo. 

De exemplu, Vancsa Attila, a cărui fiică în vârstă de 11 ani practică înotul de aproape șase ani, spune că a avut discuții în familie chiar să lase Sfântu Gheorghe în urmă și cu tot efortul, să se mute la Brașov, ca să îi ofere copilului său șansa de a lupta pentru visul de a deveni înotătoare. Spune că este foarte dezamăgit că la Sfântu Gheorghe nu se mai deschide bazinul de înot, dar mai ales de faptul că nimeni nu le spune oamenilor interesați cât va mai dura situația, ca să își poată face calculele. 

Măcar să ne dea ceva termene, să ne facem o idee dacă mai continuăm, dacă mai are rost. Trebuie să fac calcule să văd cât mai rezist financiar. Mai îndur un an sau mai bine mă las acum că nu are rost? (...) Suntem foarte dezamăgiți”, ne-a spus părintele. 

Vancsa Attila a precizat și că, dacă într-adevăr autoritățile chiar țin la tinerii sportivi, ar trebui să se gândească la o posibilitate de a le asigura burse sau transport la bazinele din orașele învecinate, dacă perspective de redeschidere a bazinului din Sfântu Gheorghe nu sunt. 

Aceeași stare, de frustrare, dezamăgire, deznădăjduire o trăiește și antrenorul de înot Ciprian Grosu. Își amintește cu drag de sportivi precum Tompa György Kadosa ( locul 3 la o cupă europeană) și Raluca Artene (care a făcut parte din lotul național), dar și de alții, care au dus numele municipiului Sfântu Gheorghe și implicit al României pe podiumuri naționale și internaționale, în sute de competiții în zeci de țări. După zeci de ani de muncă au început să apară rezultatele. Or, acum, faptul că bazinul din Sfântu Gheorghe stă închis nu face decât să ducă spre paragină un sport care începuse să strălucească și la noi. 

 „Trebuie să avem grijă de acești copii. Trebuie să îi protejăm pe tinerii care vin din urmă și prezintă perspective pentru înotul covăsnean. Mă bucuram că există continuitate. Acum nu pot decât să sper că aceste lucruri nu vor fi uitate și să se țină cont de noi. (...) Sper să deschidă bazinul, chiar și pentru câteva luni, pentru că din vară ar putea exista posibilitatea de a ne desfășura antrenamentele la ștrand”, a declarat antrenorul de la Asociația Club Sportiv Ciprian. 

Ciprian Grosu spune și că fără îndoială este nevoie de o consultare publică, de un dialog al autorităților cu antrenorii, cu părinții interesați, pentru a găsi soluții pentru sprijinirea tinerilor care au investit deja ani buni din viața lor în visuri care par să fie din ce în ce mai îndepărtate. 

Frustrarea părinților și sportivilor, după cum ne-au spus câțiva dintre aceștia și după cum se arată și în textul petiției lansate online, a crescut și pe măsură ce din partea responsabililor de acest sector au primit fel de fel de semnale amăgitoare că s-ar putea deschide bazinul: să mai aștepte până scade numărul de infectări sub 3/1000, apoi sub 1/1000, ba să înceapă școala și tot așa. 

Bazinul nu se deschide 

Edilul-șef la municipiului Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád a spus însă joi, destul de clar, într-o conferință de presă, că bazinul de înot nu se va deschide curând. 

Bazinul nostru este un bazin cu o eficiență energetică foarte scăzută. Practic, costurile de întreținere ale acestui bazin sunt foarte, foarte mari. Fiecare cetățean care intră în bazin și plătește un bilet trebuie să se gândească că primăria mai pune, pe lângă acel cost, o sumă care poate fi de câteva ori mai mare decât suma pe care persoana o plătește când intră acolo. Deci noi în acest moment avem două probleme: pe de o parte avem un proiect pe fonduri norvegiene câștigat pentru modernizarea piscinei, ceea ce va începe în perioada următoare, iar pe de altă parte vorbim de faptul că numărul de persoane care, conform legii, poate intra în bazin este extrem de scăzut în acest moment. Practic, vorbim de niște costuri foarte, foarte mari de întreținere, de funcționare a bazinului. Plus faptul că acum suntem în perioada în care același personal de la Rekreativ ar trebui să se ocupe și de partea de schi, sperăm că încă în perioada următoare vor mai fi temperaturi care vor permite să se ocupe de pârtiile de schi de la Șugaș Băi. Deci este o situație specială. Atât în Miercurea Ciuc, cât și în Brașov, vorbim de piscine mai performante din punct de vedere energetic, cu costuri de întreținere mult mai mici decât este cel din Sfântu Gheorghe”, ne-a spus primarul, cu precizarea că nu se știe exact când va intra în modernizare bazinul. 

Planul, anunțat în urmă cu câțiva ani, de a construi un bazin olimpic modern la Sfântu Gheorghe este încă în picioare, dar, oricum, este unul de durată, a mai spus edilul. 

Acolo trebuia să modificăm niște schițe la cadastru în ceea ce privește terenul unde urmează să fie construit. Vrem să îl construim pe strada Vânătorilor, pe baza de sus. Se va construi în următorii ani, deci nu e o chestiune de pe azi pe mâine”, a explicat acesta. 

Întrebat totuși care este  mesajul pe care îl transmite părinților și sportivilor în situația de față, răspunsul a fost: „Să sperăm împreună că vom avea o infrastructură mai bună, așa cum avem o infrastructură mai bună pe patinaj, pe săli de sport, vom avea o infrastructură mai bună și mai performantă și pe tot ce înseamnă zona de piscine”. 

Edilul din Sfântu Gheorghe a confirmat și faptul că, la un moment dat, a existat o discuție de a schimba destinația acestui bazin, mai ales că sunt planuri de construire a încă două bazine noi în Sfântu Gheorghe ( în Simeria și la campusul Universității Sapientia), iar la cel vechi sunt costuri extrem de mari de întreținere. 

Fiind construit într-o perioadă în care nu s-a ținut cont de eficientizarea energetică, s-a pus inclusiv această problemă, de a schimba destinația clădirii. Dar având în vedere că am câștigat aceste fonduri norvegiene, nu se mai pune această problemă. Deci se va moderniza și practic vom avea trei piscine la un moment dat. Acum nu avem niciuna”, a spus primarul Antal Árpád. 

De costuri mari pentru pornirea și întreținerea bazinului a vorbit și managerul Sepsi Rekreativ, Bodor Lóránd, dar acesta a amintit și de teama de a nu crește iar numărul de cazuri de COVID-19 în oraș, fapt care ar duce la noi măsuri restrictive și implicit oprirea activității. 

Bazinele sunt golite din cauză că am închis. Am tot așteptat să stagneze numărul de cazuri de COVID. Într-o zi crește, apoi iar scade și tot așa. Și nu vrem să umplem bazinele, pe care să le golim iar. Așa cum am pățit în toamnă. Am început să umplem bazinele, am deschis și peste trei săptămâni a trebuit iar să închidem”, ne-a declarat managerul Sepsi Rekreativ. 

Perspectiva de a avea trei bazine de înot la Sfântu Gheorghe nu produce mare entuziasm în rândul părinților și sportivilor din oraș pentru că ei se întreabă dacă va mai avea cine să facă sport până atunci, în condițiile în care cei care au deja o pornire bunicică se gândesc să plece din oraș ori să renunțe de tot. Sigur că vor veni alte generații, dar de ce ar trebui ca cea actuală să fie de sacrificiu?, se mai întreabă aceștia. 

Și în plus, dacă nu rentează o piscină, cum vor fi rentabile trei? 

Nu în ultimul rând, oamenii cu care am mai discutat pe subiect au vorbit și despre un management defectuos al bazei sportive actuale. 

Dacă ăsta e pretextul, că bazinul nu rentează, atunci ar trebui să înaintăm o cerere, noi cei care am semnat petiția, că nu mai dorim ca din banii noștri să fie plătită conducerea Rekreativ, că este clar că sunt cei mai puțin rentabili”, a spus un alt părinte de înotător, cel care a și inițiat petiția, Tóth Barna. 

Se pare că petiția, care din data de 22 ianuarie, când a fost înregistrată, până în 11 februarie a adunat peste 240 de semnături, a fost înaintată către autorități. 

Între timp, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern a anunțat că în 31 martie – 3 aprilie a.c. va avea loc Cupa României 2021 feminin, iar în perioada 7 – 10 aprilie a.c. – masculin, la Bazinul Olimpic Târgoviște. Dar, din start, înotătorii covăsneni, care mai sunt pe baricade, pleacă cu o întârziere de zeci de kilometri, cauzată de naveta până la cel mai apropiat bazin pentru antrenamente. 

E adevărat și că nu sunt mulți sportivi care practică înotul de performanță la Sfântu Gheorghe sau în județ, dar nici măcar unul nu ar trebui neglijat, mai ales într-o societate, ca a noastră, în care se vorbește de faptul că tinerii nu mai au activitate fizică ori că sedentarismul este un stil de viață și suntem tot mai bolnavi. Nu ajunge ca sportul să fie promovat doar la nivel declarativ. Comunitatea covăsneană are nevoie de cât mai multe modele de succes. Iar acestea au ieșit acum să strige după ajutor. Rămâne de văzut și cine are urechi să îi audă. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.