SPORT 2 mai 2019

Un salvamontist covăsnean, în cea mai celebră competiție de schi alpinism

de Iulia Drăghici - Taraș | 1441 vizualizări

Koncz Alexandru a participat weekendul trecut la Tropheo Mezzalama

În premieră pentru județul Covasna, un sportiv a luat startul celei mai vechi și mai celebre competiții de schi alpinism, Trofeul Mezzalama. Koncz Alexandru a concurat duminică, 28 aprilie, alături de Torok Janos și Cătălin Frățilă, la cea de-a 22 ediție a legendarei competiții, în cadrul echipei Salvamont România 1. 

Startul cursei, inițial planificat pentru sâmbătă, a fost amânat din cauza condițiilor nefavorabile. A nins și a bătut vântul foarte tare, vizibilitatea fiind aproape zero din cauza ceții.

Trei sute de echipe formate din 3 sportivi au fost prezente la start. Aici s-a prezentat „crema” sportivilor din schi alpinism, inclusiv celebrii Kilian Journet sau Antonioli.

România a fost reprezentată de 3 echipe: Salvamont România 1 și 2, respectiv Sponser România.

Timpii realizați au fost: Sponser România: 08h.07.05 locul 64, Salvamont România 1: 09h.32.36, locul 160, Salvamont România 2: DNF (n.red. s-a retras din concurs).

Din cauza condițiilor grele, cu vremea aspră și temperaturi de – 25 de grade, organizatorii au luat, pentru siguranța concurenților, decizia de a modifica traseul.

Concursul constă în parcurgerea traseului de 45 de km lungime cu o diferență de nivel pozitivă de 3200 de metri, inclusiv vârfuri de peste 4000 de metri. Concursul a avut două zone cu timp limită, unul la 3 h respectiv 6h. Echipa Salvamont 2 din păcate nu a reușit sa se încadreze în al doilea timp și a trebuit să se retragă din concurs.

A fost o experiență foarte grea, dar frumoasă. Atât ca sportiv, cât și ca salvamontist, a fost o onoare pentru mine să fiu în echipa Salvamont România. În unele porțiuni, m-am simțit foarte rău. S-a simțit enorm lipsa unei aclimatizări specifice. Și ca să fie totul complet, mai bătea și-un vânt care te dobora. Dar ne-am încurajat, ne-am sprijinit reciproc și am reușit să terminăm într-un timp rezonabil”, ne-a spus Koncz Alexandru.

La final, doar 178 de echipe au trecut linia de finish.

Cele trei curse - „Trofeo Mezzalama”, alături de „Patrula Ghețarilor” și „Pierra Menta”, fac parte din trilogia celor mai cunoscute și importante curse de schi-alpinism din lume. Prima ediție a Mezzalama s-a ținut în 1936 și de atunci - cu anumite întreruperi datorate războiului sau conjuncturilor politice nefaste. Din 1997 cursa se organizează anual, fără întreruperi.

Participanții au ținut să le mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă această participare: Salvamont România, Darian DRS, Deltamed, CovAlpin, Bibas și Serviciilor Publice Județene Salvamont Gorj, Cluj, Covasna și Hunedoara.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.