SPORT 10 decembrie 2018

Trecerea Stadionului Municipal la Primărie stârnește noi reacții

de Covasna Media | 1130 vizualizări

Directorul CSM Sfântu Gheorghe a adus alte argumente pentru care se opune schimbării

Disputatul proiect care prevede trecerea Stadionului Municipal din Sfântu Gheorghe în administrarea Primăriei a fost adoptat, într-un final, la sfârșitul lunii noiembrie a.c. de Consiliul Local, asta după ce a fost respins prima dată pe motiv că nu a întrunit numărul necesar de voturi. Nu toată lumea vede cu ochi buni această schimbare. Petru Oltean, directorul CSM Sfântu Gheorghe – instituție în administrarea căreia se afla Stadionul Municipal până acum, a declarat că este împotriva schimbării, invocând numeroase motive.

Potrivit acestuia, descentralizarea va afecta activitatea Clubului pe care îl conduce, în sensul că sporturile individuale vor fi discriminate în favoarea celor de echipă. Nici scindarea stadionului de baza sportivă nu este privită cu ochi buni de actualul director CSM.

„Sunt împotrivă pentru că înseamnă să-mi tai craca de sub picioare”

„Se vorbește de descentralizare. Eu zic că ne afectează destul de tare și dumneavoastră știți și probabil că și comunitatea știe. Primăria bagă bani practic numai în sporturile de echipă. Se vede foarte clar din sumele pe care le-au alocat pentru sporturile individuale și sporturile de echipă prin proiectele sportive. Cu 200 de lei sau cu 500 de lei pe care-i alocă pentru un sport individual, nu poți să ajungi la mondiale, nu poți să faci pregătire de înaltă performanță. (...) Eu nu mă pun împotriva Guvernului, nu pot să mă pun. Eu sunt director, sunt angajat de MTS, eu nu mă pot opune, dar pe noi ne afectează că vor să dezmembreze spațiul respectiv, cum din câte înțeleg eu se dorește, ca stadionul să treacă la Primărie și celelalte - nu se știe”, a declarat vineri, 7 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul CSM Sfântu Gheorghe, Petru Oltean.

Stadionul nu poate fi separat de baza sportivă pentru că aduce venituri proprii, bani necesari pentru funcționarea secțiilor sportive din cadrul CSM, consideră Petru Olteanu. Totodată, cheltuielile generate de stadion vor scădea în calculele Clubului, dar și așa, veniturile obținute în urma administrării stadionului erau mai mari.

 „Pe domnul primar îl interesează stadionul și baza sportivă - nu. Una fără alta nu rezistă. Deci stadionul aduce niște venituri proprii, pe lângă sală. Noi avem un contract de colaborare cu OSK-ul și cu primăria, ei pot să investească mai departe în baza lor fără nici un fel de probleme. Lucrurile sunt ale lor, nu sunt ale noastre, dar de exemplu stadionul a fost închiriat și pentru alte activități. A fost spectacolul, sau a fost finala pe țară la fotbal feminin, anul trecut aici, aduce niște bani. Noi rezistăm, ca și CSM, din veniturile proprii”, a spus Petru Oltean.

Acesta a mai adăugat că nu este de acord cu părerea celor care afirmă că nu s-au mai făcut investiții pe stadion și a enumerat câteva dintre acestea, printre care reparația instalației de curent electric, dar și întreținerea pistei de atletism.

„Pe stadion se zice că nu s-au făcut investiții. În ultimii ani eu am și spus, s-a făcut în jur de un miliard, bani veniți de la Minister și din venituri proprii. Un miliard investiții în baza asta sportivă și inclusiv pe stadion. Eu de când sunt director am reparat partea de curent electric. (...) Pista de atletism arată bine pentru că noi am întreținut-o. Sigur că în ultimii ani, nu am investit foarte mult în ea, dar am întreținut-o. Întreținerea înseamnă bani, mulți”, a mai spus directorul.

Angajații care de la 1 ianuarie ar putea rămâne fără un loc de muncă, sunt și ei un motiv de îngrijorare pentru directorul CSM Sfântu Gheorghe.

„Ei niciodată n-au spus ce se întâmplă cu oamenii ăștia de aici. Ce se întâmplă cu celelalte sporturi care au rezultate? Nu m-a chemat niciodată domnul primar să îmi zică, „uite Petrică, noi asta am dori să facem”. (...) Sigur că sunt împotrivă, pentru că înseamnă să-mi tai craca de sub picioare, să murim ca celelalte secții. Pentru că ce o să se întâmple, de exemplu, cu secția de atletism care se pregătește pe pista de atletism, pentru că eu din câte observ cei de la fotbal, OSK, pe ei îi interesează fotbalul, nu i-a interesat niciodată pista de atletism. E foarte greu să țin oamenii pentru că vă dați seama că omul ăla, economistul, el se gândește eu ce fac de la 1 ianuarie dacă îmi pierd locul de muncă?”, a mai spus Petru Oltean.

Chiriile generate de stadion reprezintă venituri proprii pentru CSM Sfântu Gheorghe, iar acestea se regăseau în performanțele secțiilor clubului (atletism, judo, jiu-jitsu, lupte, handbal și gimnastică). Astfel,  sursa de finanțare se pare că este una dintre principalele preocupari ale directorul CSM, finanțare care odată cu trecerea Stadionului Municipal în administrarea Consiliului Local, riscă să fie pierdută.

Secțiile Clubului riscă să fie subfinanțate, ceea ce înseamnă că din 2019, conducerea Clubul Sportiv Municipal va fi nevoită să-și regândească modul prin care finanțează sportul de performanță și să-și reconsidere strategiile investiționale, fără a miza pe banii obținuți de pe urma administrării stadionului.

În ciuda discuțiilor în contradictoriu pe baza proiectului atât de controversat și discutat, adoptarea sa în Consiliul Local înseamnă așadar că Stadionul din Simeria trece din domeniul public al Statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, prin Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe, în domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local al Municipiului. Ce se va întâmpla însă mai departe, rămâne de văzut.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.