Sportul minții și-a ales campionii. Câștigătorii Cupei Orașului Sfântu Gheorghe la șah
În cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, pasionații sportului minții s-au reunit sâmbătă, 10 mai, la cea de-a doua ediție a Cupei Orașului la Șah, desfășurată la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”. La competiție au participat 28 de jucători din Sfântu Gheorghe, Brașov, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc și chiar din Cuba.
Turneul a inclus trei categorii: adulți, tineri și U13. Printre participanții de marcă s-a numărat și Oscar de la Osa Reyder, maestru FIDE din Cuba, atracția principală a turneului.
La competiție au participat jucători din Sfântu Gheorghe, Brașov, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc și Cuba. După rundele disputate într-un ritm alert și pline de emoție, iată jucătorii care s-au remarcat și au urcat pe podium la cele trei categorii:
Adulți:
-
Oscar de la Osa Reyder;
-
Claudiu Holovaci;
-
Deak Imre;
-
Ördög Röbert;
-
Nicolae Tipeiu.
Tineri:
-
Manea Adrian;
-
Farkas Joszef;
-
Șerban Stelian.
U13
-
Victor Negre;
-
Bocicor Matei;
-
Szekrény-Asatryan Dávid.
Spre deosebire de ediția anterioară, desfășurată la sediul AFACOV, anul acesta competiția s-a mutat într-un spațiu nou.
„Școala generală «Nicolae Colan» a sprijinit organizarea evenimentului, punând la dispoziție locația, de asemenea conducerea școlii s-a arătat încântată și totdeauna deschisă, disponibilă să se implice și să promoveze astfel de evenimente care aduc laolaltă iubitori sportului de orice vârstă”, ne-a spus organizatorul Alin Pațilea.
Participanți mai puțini, dar aceeași pasiune pentru șah
Ediția din acest an a înregistrat un număr mai redus de participanți, față de anul trecut. Potrivit organizatorului Alin Pațilea, anul trecut au fost 40 de participanți, iar scăderea s-a înregistrat în special în rândul celor mici.
„Anul trecut au fost 40 de participanți, scăderea s-a înregistrat cu precădere în rândul celor mici, iar asta s-a datorat intersectării cu alte competiții ce au avut loc în aceeași perioadă – aș menționa aici Grand Prix-ul de la București. Concurenți puternici care anul trecut ne-au onorat cu prezența au ales capitala de data aceasta, concursul de la Târgu Secuiesc care a avut loc în aceeași zi și evident factorul financiar, anul trecut am avut și premii în bani. Iar legat de factorul financiar, aici aș vrea să menționez sau mai degrabă să încurajez actorii economici din județ să sprijine lumea șahului, ar ajuta foarte mult la dezvoltarea fenomenului, iar asta ar fi de folos întregii comunități”, a adăugat organizatorul.
Maraton de strategie
Competiția a fost un adevărat maraton al gândirii strategice și al adrenalinei tăcute.
„A fost un mediu în care plăcerea jocului a predominat, dar totodată s-au înregistrat partide strânse, cu un nivel ridicat și multă emoție”, ne-a mai spus Alin Pațilea.
Dincolo de trofee și diplome, astfel de evenimente cultivă răbdarea, perseverența, gândirea critică și capacitatea de a lua decizii – calități esențiale în formarea tinerilor, ne mai spune organizatorul turneului de la Sfântu Gheorghe.
„Sportul, cu precădere șahul ajută enorm în dezvoltarea celor mici.
Există numeroase studii care susține aceasta, anume că, studiul sistematic al șahului contribuie la dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor, puterea de concentrare, creativitatea, pentru a numi doar câteva (...) La fiecare competiție colega noastră care se ocupă de modelul de diplomă propune câte un mesaj, ocazie cu care-i mulțumesc pentru ajutor.
Personal îmi place enorm un aforism al lui Susan Polgar: «O partidă de șah este o versiune în miniatură a vieții. Pentru a avea succes, trebuie să fii disciplinat, să evaluezi resursele, să iei decizii responsabile și să te adaptezi când circumstanțele se schimbă»”.
Turneul s-a încheiat, dar șahul continuă
Turneul recent nu a fost un punct final, ci mai degrabă o piesă într-un puzzle mai mare al mișcării șahiste din județ. Organizatorii intenționează să rămână activi și să creeze o rețea solidă pentru iubitorii de șah
„Am inițiat un grup de WhatsApp, intitulat: "șah mat Covasna", unde am adăugat și continuăm să o facem, iubitori ai șahului, cu intenția de a face din acesta o platformă de informare, unde organizatorii de competiții să posteze despre acestea și cei care sunt interesați de competiții să fie la curent cu evenimentele din domeniu.
De menționat că există câteva puncte, să le numesc așa în județ unde există mici mișcări șahiste, Calul Nărăvaș, clubul fondat de regretatul Tudor Zbarcea, în Zăbala, apoi, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc dar și Baraolt.
Consider că pentru a crește nivelul jucătorilor, de a atrage cât mai mulți copii către șah, este nevoie de cât mai multe întreceri, apoi fazele școlare și faza județeană să aibă cât mai multă vizibilitate și transparență și bineînțeles cum spuneam mai devreme, sprijin economic. Nevoia cea mai acută ar fi de un spațiu, unde cei care îndrăgesc fenomenul să se poate aduna, bucura și împărtăși plăcerea jocului, asta ar ajuta enorm”, a încheiat Alin Pațilea.
Departe de a fi doar un joc cu piese albe și negre, șahul se conturează tot mai mult ca un instrument de educație, disciplină și comunitate. Tocmai de aceea, organizatorii își doresc să atragă tot mai mulți copii către acest sport, să creeze contexte de întâlnire și învățare și să transforme pasiunea într-un fenomen local.