SPORT 10 februarie 2024

Sepsi SIC, amendată cu 2.000 de euro după incidentul în care a fost implicat Zoran Mikes

de Daniela Luca | 1369 vizualizări

Antrenorul echipei de baschet Sepsi SIC, Zoran Mikes, a fost investigat de FIBA după un gest la adresa lui Gabby Williams. Jucătoarea  franceză l-a acuzat că ar fi atins-o „nepotrivit” la meciul cu Lyon ASVEL, din 30 ianuarie, din Euroligă.  În cadrul unei conferințe de presă organizate vineri, 9 februarie, la Sfântu Gheorghe, oficialii echipei au abordat și subiectul investigației efectuate de FIBA.

Clubul Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe neagă cu fermitate acuzațiile potrivit cărora antrenorul bosniac al echipei, Zoran Mikes, ar fi agresat-o pe baschetbalista Gabby Williams, în meciul din Euroligă pierdut de echipa din Sfântu Gheorghe în fața lui Lyon.

În urma analizei probelor, inclusiv a înregistrărilor video și a declarațiilor oficiale, FIBA (International Basketball Federation) a concluzionat că nu a existat o „palmă pe fund”, cum a afirmat Williams pe pagina ei de X (Twitter), dar că totuși antrenorul a încălcat comportamentul sportiv printr-o atingere scurtă pe șoldul jucătoarei.

Cu toate acestea, antrenorul bosniac nu a fost suspendat sau amendat, ci clubul Sepsi SIC a primit o amendă de 2.000 de euro.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc vineri la Sfântu Gheorghe, Zoran Mikes a recunoscut că gestul său a fost nepotrivit din perspectiva regulilor și politicilor privind comportamentul antrenorului. El și-a exprimat regretul și a subliniat că nu a avut niciodată intenția de a încălca principiile etice ale jocului de baschet sau de a cauza disconfort jucătoarei Williams.

Totodată, tehnicianul de 51 de ani a adăugat că așteaptă scuzele jucătoarei pentru postările care au cauzat un disconfort considerabil lui, familiei sale și clubului.

„Sunt antrenor în baschet feminin de 24 de ani și nu m-am gândit niciodată că astfel de acțiuni ar putea fi considerate nesportive. Nu a fost niciodată intenția mea să subminez principiile etice ale jocului de baschet. Nu mi-am putut imagina că atingerea mea de admirație profesională ar putea cauza disconfort doamnei Williams și pentru asta îmi pare cu adevărat rău. Cu toate acestea, voi trebui să mă adaptez politicilor/regulilor privind comportamentul antrenorului și, prin urmare, accept decizia așa cum este. În acest moment sunt profund rănit și deranjat de interpretarea greșită a acestui eveniment din partea doamnei Williams și aștept scuzele ei pentru postările care au cauzat un mare disconfort mie, familiei mele și clubului meu”, a spus, în cadrul conferinței, antrenorul Zoran Mikes.

Directorul executiv al clubului, Rusz István, a precizat în aceeași conferință de presă că echipa Sepsi SIC va plăti amenda impusă de FIBA. Acesta a explicat că, potrivit regulamentului intern al FIBA, astfel de gesturi pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 25.000 de euro.

În acest context, Rusz István a subliniat că suma relativ mică a amenzii arată că intenția FIBA a fost doar să transmită un mesaj ferm cu privire la poziția sa față de gesturile considerate nepotrivite. El a menționat că, dacă gestul ar fi fost perceput ca fiind mai grav, amenda aplicată ar fi fost mai semnificativă.

Contextul conflictului

Imediat după terminarea meciului, Gabby Williams, una dintre jucătoarele de la Lyon, a postat un tweet în care a precizat faptul că antrenorul lui Sepsi a lovit-o peste fund. Ea l-ar fi rugat să nu se mai apropie și să nu o mai atingă, iar secunzii lui au început să strige la ea, notează gsp.ro.

Aceeași sursă arată că jucătoarea lui Lyon a șters ulterior tweet-ul pe care l-a postat și a răspuns altuia în care a precizat faptul că FIBA investighează, iar ea nu se va mai amesteca în această problemă până la soluționarea ei.

Sepsi Sfântu Gheorghe a emis un comunicat prin care a încercat să clarifice gestul lui Mikes, spunând că acesta nu i-a pus mâna pe fund, ci pe șold și că ar fi lăudat-o pe baschetbalista lui ASVEL.

„Considerăm important să precizăm, totuși, că din cauza unor tweet-uri atât de grabnic postate și ulterior șterse, statutul și potențiala percepție viitoare asupra antrenorului principal al echipei noastre ar putea avea de suferit sau ar putea chiar fi compromisă”, se arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.