Protestul Sepsi OSK: 21 de secunde pentru secolul 21
Ce spune directorul general al clubului, Attila Hadnagy despre acțiune
„Suntem cu toții oameni” este mesajul din spatele protestului pe care echipa Sepsi OSK l-a derulat duminică, în debutul meciului cu FC Argeș, de pe teren propriu. Jucătorii au ieșit pe teren purtând un banner pe care scria „21 de secunde pentru secolul 21”, în limbile română și engleză. Este un răspuns la manifestările xenofobe întâlnite pe stadioanele din România.
Acțiunea are legătură în special cu cel mai recent incident, înregistrat în cadrul meciului cu Farul Constanța, din 9 august, dar nu numai.
„Am făcut un protest în care am stat 21 de secunde, pentru că în secolul 21 nu își au loc xenofobia, rasismul. Asta am vrut să aducem aminte. (...) Meciul cu Farul a umplut paharul, dar au fost mai multe astfel de incidente. Am tot vorbit, am tot vorbit, dar s-au primit amenzi de câte 5.000 de lei și atât. Ăștia sunt bani de buzunar pentru unele cluburi. Nu sunt amenzi mari, au fost doar de ochii lumii. Sperăm că ușor, ușor o să se elimine (n.red. xenofobia), că suntem oameni, nu suntem unguri, nu suntem români, nu suntem turci. Suntem oameni. Eu zic că aici la Sfântu Gheorghe atât românii, cât și maghiarii sunt respectați, suntem prieteni, trăim foarte bine împreună și vrem să trăim cu toată lumea așa”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, directorul general al Sepsi OSK, Attila Hadnagy.
Tot acesta ne-a spus și că, în cazul în care incidentele de rasism și xenofobie vor continua, vor apela și la forurile internaționale, ca să intervină și să pună le pună capăt.
Între timp, pe pagina sa de Facebook, fostul parlamentar UDMR, Benkő Erika, în prezent reprezentant al Serviciului de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre”, a trimis o adresă către UEFA, de la care a și primit răspuns.
Aici se arată că „UEFA ia în serios toate acuzațiile de rasism, discriminare și intoleranță care nu își au locul în societatea modernă și cu atât mai puțin în fotbal. Am luat la cunoștință conținutul scrisorii dumneavoastră și vrem să vă informăm, fără întârziere, că subiectul prezentat în corespondență se referă la situații de dimensiuni naționale, iar organismele disciplinare ale UEFA nu ar avea competență jurisdicțională să implice în această cauză”.
Meciul dintre Farul și Sepsi OSK, disputat pe 9 august la malul Mării Negre, a pus din nou pe tapet subiectul xenofobiei, după ce fanii echipei gazdă au avut scandări care au promovat astfel ura împotriva maghiarilor. Reprezentanții clubului covăsnean au răbufnit după partidă, spunând chiar că se tem pentru propria siguranță și că așa ceva nu mai este de acceptat. Este și o problemă de legislație, a declarat și primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care spunea atunci că va face demersuri pentru ca și suporterii, nu doar cluburile, să poată fi trași la răspundere pentru astfel de comportamente retrograde.
Gazeta Sporturilor nota în acest context că în ultima perioadă, probleme cu scandări rasiste sau xenofobe au fost și la meciul dintre Rapid și Farul, dar și la Steaua București - FK Csikszereda, din prima etapă a Ligii 2.
Astfel de episoade marcate de rasism și xenofobie nu sunt o noutate în Liga 1, dar nici pentru echipa din Sfântu Gheorghe. Dinamo a fost amendată în decembrie 2020 de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cu 5.000 de lei, din cauza unor scandări xenofobe manifestate într-un meci contra Sepsi OSK, jucat anul trecut.
Vara trecută, Sepsi OSK a cerut FRF să ia atitudine cu privire la scandările xenofobe, manifestate de suporterii FCSB, la adresa echipei din Sfântu Gheorghe, după finala Cupei României.
Sursa foto: Facebook/ Sepsi OSK și Benkő Erika.