SPORT 23 septembrie 2022

Un nou concurs pentru pasionații de ciclism montan: Șugaș Enduro

de Diana Pantelimon | 1064 vizualizări

Clubul Sportiv „Show Time” organizează, în parteneriat cu Asociația „CovAlpin”, prima ediție „Șugaș Enduro 2022”, o competiție de ciclism montan de nivel ușor spre mediu. Aceasta se va desfășura în perioada 7-9 octombrie a.c., pe trasee amenajate în pădurile din Șugaș Băi, la aproximativ 10 km de Sfântu Gheorghe.

Fiind de un nivel ușor, organizatorii îl consideră a fi „probabil cel mai prietenos concurs de enduro din România”.

„Între 7 și 9 octombrie răsună pădurile din Șugaș Băi în zumzet de butuci și chiote de finish line! Hai la Șugaș Enduro să (re)descoperi câteva dintre cele mai prietenoase trasee din țară! Lucrate atent, cu elemente ideale pentru progresie, cele 5 speciale pe care le propunem sunt ciclabile de sportivi de toate nivelurile. Avem dropuri, kickere, rampe și stepup-uri, și linii ocolitoare la fiecare. Depinde de fiecare la ce elemente se încumetă și ce elemente ocolește. Traseele sunt gândite pentru a fi distractive pentru riderii experimentați și în același timp abordabile și pentru pasionații aflați la primele concursuri. Toate liniile dificile au variante lejere de ocolire a elementelor. Pe lângă asta, transferurile sunt îndeajuns de scurte să poată fi parcurse indiferent de rezistența fizică, iar în ziua de antrenament avem shuttle pe mai mult de jumătate din trasee. Concursul pornește din stațiunea Șugaș Băi și cuprinde 5 probe speciale de coborâre, cu timpi generoși de transfer între ele. Primele două se află în partea de sus a stațiunii, iar ultimele trei coboară până aproape de Sfântu Gheorghe, finish-ul fiind la Circuitul de Motocros. Nu-ți face griji, de acolo te aducem noi cu tot cu bicicletă înapoi în stațiune pentru premiere și party. Te așteptăm la probabil cel mai prietenos concurs de enduro din România!”, au scris reprezentanții „Show Time”, pe Facebook.

Competiția propriu-zisă va avea loc sâmbătă, 8 octombrie. Lungimea traseului de concurs este de 14 km și ar trebui să dureze aproximativ 5 ore, de la primul concurent care dă startul și până la ultimul. Duminică vor putea „gusta” acest sport și cei care nu sunt înscriși în concurs.

„Enduro este una dintre disciplinele mountain bike-ului despre „dat la vale” mai mult, mai puțin despre „la deal”. Diferența față de downhill, unde este doar de „dat la vale”, este că urcăm și dealul, tot pe bicicletă. Concursul este de tipul unui raliu, cu probe speciale cronometrate cu minim 90% la vale și etape de legătură pe care le parcurgem pe bicicletă într-un timp limită, necronometrat, dar în timp limită. Avem, x minute/ore de la un start până la următorul start. Traseele vor fi marcate cu bandă și cu indicatoare și o să avem un întreg sistem de GPS. Lungimea concursului este de aproximativ 14 km, din care 6,5 km cronometrați și 7,5 km etape de legătură de la un traseu la altul, care nu sunt cronometrați. Totul e marcat. Probele speciale, adică partea cronometrată, va fi marcată cu bandă orizontală de la un copac la altul, nu pe toată lungimea traseului, dar cât să nu se poată rata sau a nu pierde virajele. Ca timp, de la primul concurent până la ultimul care termină, estimăm cam 5 ore de competiție. Vor putea avea pauze, pentru că timpii de transfer sunt relaxați, avem trei puncte de alimentare, două doar cu hidratare, unul și cu alimente pentru revitalizare, și o să fie pauze, lumea o să se oprească din loc în loc. Duminică, este program liber de dat cu bicicleta, lejer, pentru toată lumea, nu doar pentru cei înscriși în concurs. Mai mult pentru cei mici, o zi în care să se dea, să vadă despre ce este vorba. Noi am abordat această primă ediție mai mult pe partea de distracție. E nevoie de diversitate, traseele și dealurile din jurul Brașovului sunt de la un nivel mediu spre avansat, nu prea există nimic ușor să începi să te dai cu bicicleta. Noi suntem la un nivel ușor spre mediu, și mediu pentru că am ajustat eu traseele să aibă o oarecare dificultate, dar în general terenul este pentru începători. Oricine vrea să înceapă să se dea cu bicicleta, vine la Șugaș Băi și are exact ce-i trebuie ca să învețe. În caz de ploaie, o să ajustăm traseele, să fie mai sigure, sau anulăm unele care devin periculoase. Nu e cazul la noi, traseele sunt în general ușoare. Se ține și dacă plouă”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Constantin Toma, vicepreședintele CS „Show Time”.

Organizatorii doresc să tragă un semnal de alarmă în contextul în care enduro este un sport care este practicat de tot mai mulți iubitori de ciclism, deci traseele ar trebui luate în atenția autorităților, pentru o infrastructură mai bine pusă la punct și mai puține accidente.

„Nu e un concept nou, în România avem concursuri de 7-8 ani, poate mai mult. Este primul la Sfântu Gheorghe, avem o grămadă de copii ce se dau prin pădure pe trasee pe care le facem noi, dar care nu sunt controlate de nicio entitate. Nu avem o infrastructură solidă făcută cu simț de răspundere. Și, pentru că fenomenul este mare, sunt mulți, foarte mulți, iar pentru a evita accidente încercăm să-i strângem, să-i educăm, să-i învățăm și în același timp să atragem atenția autorităților că avem nevoie de infrastructură mai bine pusă la punct pentru treaba asta. Pentru că lipsa de infrastructură nu oprește pe nimeni, practic, copiii își iau singuri sapa și lopata, se duc în pădure, își fac singuri trasee și se dau! Asta facem și noi acum, pregătindu-ne pentru competiție. Doar că noi, cei bătrâni, avem niște experiență, mai multe locuri văzute, mai mulți oameni, am fost la competiții, înțelegem și le putem face în oarecare siguranță, cu un anumit control. Dar copiii de 13-15 ani nu știu să facă asta. Au văzut pe internet, încearcă și ei la fel, și atunci avem un risc de accidente. Dacă am putea avea o infrastructură controlată, ar fi și mai bine. În alte orașe din țară avem deja trasee făcute de specialiști, administrate și controlate”, ne-a explicat Constantin Toma.

Premiile acordate vor consta în echipamente și piese de biciclete oferite de către trei Bike Shopuri de renume din țară.

Sunt trei categorii de vârstă stabilite, vârsta minimă pentru participare fiind de 15 ani, cu acord scris al părinților.

Înscrierile se vor închide când se va atinge numărul maxim de participanți (130), sau la data de 5 octombrie 2022. Mai multe detalii se pot găsi pe 

https://sugasenduro.ro/inscriere.html.

Cu toate că există o taxă de participare, organizatorii nu vor putea acoperi toate cheltuielile, de aceea orice ajutor/donație/sponsorizare este binevenit și apreciat.

Cei care vor să ajute, o pot face prin cont bancar Club Sportiv „Show Time”

IBAN - RO63BRDE150SV17541801500.

Totodată, pentru buna desfășurare a evenimentului, va fi nevoie și de voluntari, pe trasee. Cei interesați pot lua legătura cu vicepreședintele clubului, Constantin Toma (0740.187.916).

În competiție s-au înscris până acum participanți din toată țara. Însă interesul este local, mai puțin național. Dacă această primă ediție are succes, este posibil ca de la anul să intre într-un circuit național, potrivit organizatorilor.

Sursa foto: Facebook / Club Sportiv „Show Time”

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.