SPORT 11 octombrie 2017

Poveste adevărată…

de Covasna Media | 1599 vizualizări

Undeva, la granița județelor Covasna și Harghita, există un sat denumit Bicsadu Oltului. Pitorescul aparte al acestei localități a fost recunoscut de către toți cei care au ajuns acolo în vizită, comuna fiind situată în apropierea lacului vulcanic Sfânta Ana.

O poveste cu iz de legendă, și cu oarece tangentă sportivă, am descoperit-o de curând și am oferit-o spre citire tuturor.

În Bicsadu Oltului, undeva la marginea localității, în vecinătatea pădurii, există o casă cu pereții de piatră. Locuința are o singură cameră și o bucătărie, fiind construită pentru a fi practicabilă în anotimpul călduros.  

Această gospodărie în a cărei curte se afla odată o livadă de pomi fructiferi, are o istorie aparte. Ea a fost construită de către un clujean, Szentágotai Árpád, ca surpriză pentru soția sa. Familia venise cu un an înainte la Sfânta Ana iar locurile îi fermecaseră. Szentágotai Árpád a decis să construiască această casă în secret, apoi, anul viitor, când au planificat vacanța, i-a relevat o surpriză de proporții consoartei sale.   

Locuința a fost utilizată apoi de copiii și nepoții familiei de sub Feleac. Szentágotai Árpád era un erudit care absolvise patru facultăți: drept, științe economice, teologie și istorie. Una dintre nepoatele sale, Blanka Elekes, s-a mutat cu părinții ei în Ungaria, iar de acolo a plecat să muncească în Austria unde a devenit, aproape incredibil, președinte al Federației Austriece de Hochei pe Gheață.

Calitățile ei de manager au impus-o rapid într-o lume dură, aproape exclusiv rezervată bărbaților. Actualmente, Blanka Elekes a fost promovată și lucrează în Elveția, la Zurich, pentru Federația Internațională de Hochei pe Gheață (IIHF).

Bicsadu Oltului are ca obiective turistice o stâncă denumită de săteni ”La capătul lumii”, dar și unele izvoare spectaculoase care par a fi fierbinți, însă aruncă la suprafață apă rece ca gheața.

Autorul acestor rânduri vă roagă să acceptați că din ”penița” unui jurnalist sportiv, câteodată, pot apărea și povești a căror legătură cu domeniul respectiv este insignifiantă. Este povestea de mai sus spectaculoasă? Poate că unii așa o consideră. Ea este doar reală sută la sută, iar acest autentic puternic îi poate conferi o doză mare de inedit, care poate conduce și spre spectaculos.

Casa de la Bicsadu Oltului există și poate fi vizitată de către cei care au curiozitatea stârnită în urma prezentului material.

Sursa foto - Facebook

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.