SPORT 18 iulie 2013

„Politica nu are ce căuta în sport, dar politicul trebuie să sprijine sportul”

de Székely Emőke | 560 vizualizări

Interviu cu George Carcadia, directorul adjunct al CSM Sfântu Gheorghe

Conduce Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe din octombrie 2012, fiind director coordonator adjunct cu toate atribuțiile unui director. Așa va rămâne până ce va avea loc un concurs de ocupare a postului de director rămas vacant după plecarea lui Carol Șanta. Este vorba de George Carcadia, angajat al CSM Sfântu Gheorghe de 5 ani. Despre cum este să fii la cârma CSM-ului, precum și despre obiectivele propuse ale clubului am stat de vorbă cu el în cadrul unui interviu.

– Ce s-a schimbat în viața CSM în ultimele luni?

– Nu s-a schimbat nimic, și nici nu vreau să schimb ceva din ce a făcut domnul Carol Șanta. Cei 5 ani de când sunt la CSM au fost foarte buni, am avut o colaborare foarte bună cu domnul Șanta și sper să o păstrez și în continuare. Are o experiență foarte mare și tot timpul poți învăța câte ceva de la el. Voi duce munca lui mai departe, însă nu pot să nu remarc faptul că mă miră faptul că Federația Română de Atletism a lăsat să plece un asemenea antrenor, un profesionist desăvârșit.

– Cu ce greutăți v-ați confruntat sau vă confruntați la CSM?

– Nu pot să zic că am greutăți. Dacă ești om de sport știi ce înseamnă să fii implicat în sport. Eu am fost jucător de fotbal, am jucat printre altele la Farul Constanța. La 27 de ani am avut o accidentare care a pus punct carierei mele de sportiv. Sunt un om care muncește foarte mult, care stă mai în spate, un om care stă foarte aproape de sportivi pentru a le cunoaște nevoile și voi susține tot timpul sportul de performanță.

– Ce lucrări plănuiți pentru această vară?

– De sâmbătă, Sala Sporturilor „Szabó Kati” intră în reparații, zugrăveli, modernizare. Având în vedere că Sepsi-SIC s-a înscris în FIBA Cup, încerc să îi ajut și să punem sala la punct conform cerințelor europene și ale Federației Române de Baschet. O să ne vină oaspeți, sala va fi amenajată, curată, iar terenul va trebui vopsit. La rectificarea bugetară încerc să obțin bani pentru a vopsi terenul, iar dacă nu voi reuși, există și o soluție de rezervă, vom pune autocolant. Voi ajuta baschetul foarte mult, încercăm să fie bine. Vreau de asemenea să betonez în spate, dar vom avea lucrări și la hotel. La etajul doi 6 camere vor fi renovate pentru ca și hotelul să fie la standarde înalte.

– Parcarea arată în continuare urât. Ați discutat cu Primăria în această privință?

– Încerc să am o relație bună și cu Consiliul Local și cu Consiliul Județean. M-a sunat primarul, se pare că și dânsul este dispus la o colaborare în sensul că vor repara parcarea, iar eu la rândul meu îi ajut cu ce pot. Eu nu fac nimic pentru mine, oaspeții de peste hotare, de exemplu, nu vin acasă la mine, sala e făcută pentru oraș și sperăm că vom rezolva și problema cu parcarea.

– Aveți restanțe la plata sportivilor, antrenorilor?

– E pentru prima oară la CSM când toți sportivii și toți antrenorii sunt la zi cu banii. Eu astăzi sunt, mâine vine altul, dar oricine vine la CSM trebuie să înțeleagă că trebuie să ajutăm, să sprijinim sportivii și antrenorii pentru că fără ei nu are rost nici postul de director.

– Aveți în vedere înființarea unor noi secții?

– Am avut discuții cu Ciprian Grosu, încerc să sprijin și înotul. Acest lucru înseamnă înființarea unei secții de înot la CSM. Mă interesează acei 2-3 sportivi care au performanță. De asemenea doresc înființarea unei secții de baschet. Ca să fie clar, nu doresc să mă bat cu Sepsi-SIC, vreau să cresc talente, sportivi de 17-20 de ani. Mă interesează și streetball şi chiar vreau să amenajez un teren de streetball aici în spate lângă hotel. Vreau să creștem sportivi pentru SIC. Nu le voi face concurență niciodată, vrem ca tot ce e bun să vină la CSM, să îi creștem, să îi avem pe ai noștri.

– Era vorba că înființați o secție de fotbal la CSM. Ce ne puteți spune?

– Am încercat să înființez o secție de fotbal, dar fotbalul este separat, legal nu se poate. Am reușit însă să semnez un contract de colaborare cu școala de fotbal a lui Lucian Rusandu, și cei 80-100 de copii ai lor se pregătesc la baza CSM-ului, și cred că și ei sunt mulțumiți, și noi la fel. De asemenea, ajut cum pot echipa locală de fotbal, OSK. Vom renova vestiarele, au acces la saună, la refacere oricând doresc. De asemenea se pot antrena pe terenul sintetic fără probleme.

– Ce ne puteți spune despre condițiile de antrenament ale sportivilor de la lupte, judo și gimnastică? Unii antrenori spun că nu au condiții foarte bune de pregătire.

– Sala fiind foarte aglomerată, secțiile de lupte, arte marțiale și gimnastică își desfășoară activitatea în ale locații. Avem însă o veste bună, încercăm să construim o sală de sport specială pentru ei cu DJST. Am o colaborare foarte bună cu directorul Marian Știopu, și la rectificarea bugetară sperăm să obținem suma de 300.000 de lei pentru construirea acestei săli la DJST. E greu să le ceri performanță fără să le oferi condițiile și dotările de care au nevoie. Am fost la Liviu Botoș, am văzut în ce condiții se antrenează, la fel și la lupte, este greu, așadar această sale ne-ar fi de mare ajutor.

– Pe plan național se pune accent pe sportul în masă, sprijinit și de CSM. Mă gândesc aici în special la pista de alergare. Care e feedback-ul de la oameni? Vin să alerge?

– Mai nou se pune mare accent pe sportul de masă, cu toate că noi suntem un club sportiv de performanță. Încerc să ajut și sportul de masă, încercăm să realizăm cât mai multe turnee pentru copii în colaborare cu DJST. Anul acesta am organizat pentru prima dată mai multe competiții de ziua copilului, și vor mai fi și alte evenimente. Cât despre pista de alergare, vă pot spune că oamenii vin și mă bucură acest lucru. Un singur lucru i-am rugat, să respecte orarul de pregătire al sportivilor. Oamenii au înțeles, am pus la punct un program pe care toată lumea îl respectă.

– Se apropie campionatele naționale de lupte și atletism. Care sunt obiectivele CSM?

– La sfârșitul acestei săptămâni vor fi finalele pe echipe la lupte băieți, de unde aștept medalie de bronz. Peste o săptămână vor fi Naționalele individuale tot la lupte, de unde sperăm să ne întoarcem cu câteva medalii. La atletism ne-am propus două medalii de la Naționale. Voi merge și eu la Chiajna la individualele de luptă, precum și la București cu atleții să îi sprijin moral, să fiu lângă ei.

– Aveți în vedere aducerea unor noi sportivi la CSM?

– La secțiile noastre avem 150 de sportivi legitimați. Am discutat cu doamna antrenoare Révész Katalin ca după Naționalele de atletism să aducem o sportivă de la Constanța, însă deocamdată nu vă pot spune nume. De asemenea vrem să mai aducem 2-3 sportivi la gimnastică.

– În 2016 vor fi Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro. Avem speranțe de a avea sportivi ai CSM acolo?

– Obiectivul CSM este de a merge cu 2 sportivi la Olimpiada de la Rio. Avem mare încredere în Mădălina Linguraru, luptătoarea noastră care muncește foarte mult și este foarte bună, așadar are toate șansele să ajungă la Jocurile Olimpice. De asemenea sper să se califice și atletul Florin Purcea. Ar mai fi luptătoarea Incze Kriszta, care este sportiva CSŞ-ului. Am avut discuții cu directorul Nemes Áron pentru a avea o colaborare bună între CSŞ și CSM pentru că așa mi se pare normal. Vrem de asemenea să o ducem la Olimpiadă și pe Estera Dobre. Vom purta discuții, depinde și de ea ce vrea. Momentan este suspendată, dar cred că ar avea timp să se pregătească pentru Rio.

– Ce le spuneți iubitorilor de handbal? Vom avea din nou echipă?

– Iubitorilor handbalului le cer să mai aibă răbdare un an de zile. Acest sport atât de iubit în Sfântu Gheorghe va reveni. În 2014-2015 vom avea o echipă în liga secundă. În doi ani de zile vor trebui să atace Liga Națională. De asemenea din toamnă CSM se va înscrie la juniori IV. Încet vom avea pepiniera noastră.

– Pregătiți o surpriză pentru iubitorii handbalului. Despre ce este vorba?

– Vom încerca să aducem viitorul handbalului mondial la Sfântu Gheorghe. Este vorba de turneul care se organizează anual de 1 Decembrie, care anul acesta va fi la Sfântu Gheorghe. Vor participa echipele de tineret din Danemarca, România, Ungaria, Muntenegru sau Slovenia. Sper ca și autoritățile județene și locale și oricine poate sprijini acest demers să îl sprijine. Va fi un eveniment de înaltă clasă.

– Cum vă înțelegeți cu clubul de baschet sau cel de futsal?

– Avem o relație profesională bună. Îi ajut cu ce pot și sper ca echipa de futsal să câștige campionatul anul acesta. Chiar le-am spus că ajunge locul 2. De asemenea cred că la baschet fete a venit timpul ca echipa din Sfântu Gheorghe să iasă campioană. Vor avea o echipă frumoasă și simt că acesta va fi anul în care Sepsi poate ataca chiar locul 1.

– Care sunt prioritățile CSM pentru perioada imediat următoare?

– Ca priorități avem deschiderea sălii de forță pentru circuitul public. Poate veni oricine, se programează, plătește și se poate antrena. Abonamentul lunar costă 50 de lei. Încerc să completez aparatura de concurs, să modernizez baza, acestea ar fi prioritățile pentru următoarele 3 luni.

– Ce viitor vedeți pentru sportul din Sfântu Gheorghe?

– Cred că toți cei care sunt implicați în sport în vreun fel ar trebui să se așeze la masa discuțiilor și să pună la punct o strategie în ceea ce privește sportul. Mă gândesc aici la CSM, CSŞ, Consiliul Local, Consiliul Județean și DJST. De asemenea cred că politicul ar trebui să sprijine de asemenea sportul. Politica nu are ce căuta în sport, dar politicul trebuie să sprijine sportul, iar printr-o strategie bine pusă la punct consider că rezultatele vor fi și mai bune, indiferent cine conduce CSM-ul sau alte instituții, pentru că, repet, sportivii reprezintă orașul la diferitele competiții, și nu directorul unei instituții.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.