SPORT 11 august 2022

Petiție a suporterilor Sepsi OSK împotriva acuzațiilor de rasism

de Iulia Drăghici - Taraș | 1875 vizualizări

„Când e vorba de fotbal, atunci vedem rivali, oponenți, și nu dușmani”

O petiție numită „Sepsi OSK fans are not racist!” (din engl. Fanii Sepsi OSK nu sunt rasiști), adresată UEFA, cu scopul de a combate acuzațiile de rasism pe baza cărora a fost amendată echipa după meciul de la finele lunii iulie din Conference League, a fost publicată miercuri pe site-ul https://www.petitions.net/

Textul petiției, prezentat în trei limbi (engleză, maghiară și română), explică și ce înseamnă gestul suporterilor care a generat sancționarea clubului Sepsi OSK. De asemenea, subliniază și că, în comunitatea de suporteri ai echipei din Sfântu Gheorghe, nu sunt tolerate manifestările rasiste. 

În atenția UEFA, de la suporterii echipei Sepsi OSK - Cu ocazia partidei de fotbal dintre echipele Sepsi OSK și NK Olimpija Ljubljana (28.07.2022), observatorul UEFA a considerat ca fiind rasistă o manifestare de sprijin a suporterilor Sepsi OSK. Dorim să declarăm fără echivoc că în comunitatea noastră de suporteri nu este tolerată nicio manifestare rasistă. De la începuturi, rasismul este imposibil de conceput de către noi, deoarece echipa Sepsi OSK are o galerie multietnică. Noi încurajăm și respectăm la fel orice jucător al echipei noastre favorite, indiferent de rasa, etnia sau religia lui. Expresia în cauză a manifestării suporterilor Sepsi OSK este un element al unei „coreografii” acceptate și uzuale pe plan local: ridicăm mâna spre cer, pornind de la zona inimii, în timp ce scandăm numele orașului nostru. Cu toate că acest gest seamănă cu o formă sinistră de ridicare a brațului, este esențial că diferă de aceasta atât ca intenție, cât și ca scop și mesaj. Rugăm, deci, UEFA să ia în calcul următoarele: motivația noastră în acest sens este cu totul alta decât orice manifestare rasistă de sprijin, respectiv că unele similarități existente în lumea largă nu înseamnă în toate cazurile aceeași intenție. În consecință dorim ca UEFA să-și modifice opinia asupra acestui caz, deoarece considerăm ca fiind greșită eticheta actuală conform căreia noi am fi rasiști. Cu urări de bine: comunitatea multietnică de suporteri ai echipei Sepsi OSK”, transmite petiția, care în câteva ore de la publicare a strâns peste 120 de semnături. 

Autorul petiției este Oláh József Botond. Acesta ne-a spus că textul este redactat cu sprijinul suporterilor din galeria Székely Légió.

Am lansat această petiție pentru că în primul rând condamnăm rasismul, șovinismul și orice fel de ură. Când e vorba de fotbal, atunci vedem rivali, oponenți, și nu dușmani. Apoi cred că este o greșeală din partea UEFA amendarea unei echipe care până la urmă are suporteri maghiari și români la fel, iar când vine vorba despre jucători, avem o diversitate etnică destul de semnificativă. Vrem să dăm o dovadă și o afirmare clară că noi nu suntem rasiști și că această afirmație este jignitoare pentru comunitatea de suporteri a echipei Sepsi OSK. Sigur, există indivizi cu tendințe extremiste, dar astfel de oameni găsim oriunde în lume. Dar noi respingem ideea rasismului și vrem ca UEFA să știe acest lucru”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Oláh József Botond. 

Acesta ne-a precizat și că nu este stabilit un termen până când se colectează semnăturile, nici un număr țintă, ci se vor stabili pe parcurs. Intenția este ca ulterior petiția să fie transmisă clubului Sepsi OSK și mai departe la UEFA. 

Petiția poate fi găsită pe adresa: https://www.petitions.net/sepsi_osk_fans_are_not_racist

Clubul Sepsi OSK a fost amendat, la începutul lunii august, de către UEFA cu 10.000 de euro și, totodată, a primit obligația de a lăsa libere 500 de locuri pe stadion la meciul cu echipa Djurgårdens IF din Suedia. Sancțiunile au venit pe fondul unui gest al suporterilor (scandarea Szentgyörgy! Szentgyörgy! în timp ce brațele erau conduse de la inimă la cer), catalogat drept rasist de observatorul de joc elvețian al meciului din 28 iulie, din Slovenia, în cadrul Conference League. 

Sepsi OSK a transmis atunci că depune contestație împotriva acestei sancțiuni. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.