SPORT 29 noiembrie 2019

Pasiunea doamnei profesoare a fost șansa elevilor de a se familiariza cu rugby-ul

de Covasna Media | 1629 vizualizări

Scriam de curând, că la Aita Mare a avut loc un concurs de rugby-tag la care a participat și Școala Gimnazială Gaál Mózes din Baraolt, motiv pentru care astăzi vă propunem să o cunoașteți pe cea care din pasiunea pentru rugby a atras copiii către acest sport și anume doamna profesoară Augusta Vajda.

Cu toate că rugby-ul nu este unul dintre cele mai populare sporturi din județul Covasna, iată că totuși, în localitatea Baraolt putem spune că sportul cu balonul oval este ca la el acasă, și acesta grație doamnei profesoare Augusta Vajda: „M-am familiarizat cu acest sport datorită colegului meu din facultate, Dan Petrule, care prin 2012 a venit la școala noastră și în cadrul unei zile metodice ne-a explicat în ce constă rugby-ul. Apoi am primit echipament și m-am apucat de treabă, întâi la clasa la care eram dirigintă, iar apoi cu toate celelalte clase la care predau în Baraolt. Copiilor le-a plăcut foarte mult și chiar, în același an, au avut șansa ca în cadrul unui turneu organizat în Baraolt să întâlnească echipe din județul Brașov”, a avut amabilitatea să ne povestească doamna profesoară.

Un an mai târziu un impuls în plus a venit din partea Directorului de Dezvoltare Regională din cadrul Federației Române de Rugby la acea vreme, Sorin Rus: „Atunci, acesta a ținut un curs de pregătire/prezentare a ceea ce înseamnă rugby-tag, la Sfântu Gheorghe, cu intenția de a trage cât mai mulți copii către acest sport. Acesta a fost începutul pentru concursurile de rugby-tag respectiv mini rugby care au urmat”, ne-a spus în continuare Augusta Vajda, care a adăugat: „Pentru ceea ce am realizat trebuie să-i mulțumim și domnului inspector  Farkas Csaba, care ne-a ajutat mult, în toate activitățile, inclusiv în situații în care unele echipe, din motive financiare, aveau nevoie să li se asigure  transportul pentru a putea participa la turnee.

În ceea ce privește copiii am aflat de la doamna profesoară că: „Pe parcursul a opt ani, cred că am familiarizat aproximativ 400 de copii cu ceea ce înseamnă rugby-ul. Într-un an lucrez în mod constant cu aproximativ 40-45 de copii și aici mă refer doar la rugby.” 

Și într-adevăr, pentru un sport nu atât de popular în zonă, numărul celor implicați este îmbucurător. Mai ales dacă ne gândim că rugby-ul este un sport aparte, care în primul rând te formează ca individ prin valorile pe care le transmite.

De asemenea, actualul Director de Dezvoltare Regională, Marcel Giucăl, care a participat la un antrenament alături de Augusta Vajda, la Baraolt, ne-a mărturisit că: „Am fost plăcut surprins de pasiunea doamnei profesoare pentru rugby și de faptul că am găsit aici copii cu noțiuni de rugby-tag însușite. A fost o experiență frumoasă, voi reveni cu plăcere la Baraolt, unde sperăm să dezvoltăm și mai mult fenomenul, ca de altfel în întreg județul Covasna.” 

Desigur despre povestea rugby-ului pe meleguri covăsnene vom mai auzi, sportul care te învață că: Nu contează pe cine ai în față, contează pe cine ai alături.

Marius Raczek 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.