SPORT 5 august 2013

Organizarea Campionatului Național de Trial la Sfântu Gheorghe este sub semnul întrebării

de Székely Emőke | 524 vizualizări

orban gabi trial bike iulie 2013 - 2

Unul dintre cei mai cunoscuți trialiști din țară, Orbán-Barra Gábor, ne-a povestit cum el și clubul Show Time, al cărui membru este, doresc să organizeze la Sfântu Gheorghe Campionatul Național de Trial, însă se lovesc de uși închise la instituțiile statului.

Finanțare publică zero

Gabi s-a remarcat pe plan național în urmă cu mulți ani, fiind campion național, și datorită evoluției la „Românii au talent” a devenit probabil cel mai cunoscut „zburător cu bicicleta” din țară. Spune că a vrut să aducă cea mai importantă competiție de trial din țară la Sfântu Gheorghe, însă nimeni nu îl ajută. „În România nu s-a mai organizat Campionat Național de Trial din 2007. În toamna anului trecut, după ce am participat la un concurs național la Cluj Napoca, unde organizarea nu a fost conform regulamentelor internaționale, am decis ca anul acesta să organizăm noi această competiție. Atunci a început distracția și ne-am dat seama că nimeni nu ne este alături în acest demers. Am depus proiecte la Consiliul județean și la Consiliul Local Sfântu Gheorghe, iar sumele alocate pentru acest eveniment au fost zero. Acest lucru ne-a lăsat un gust amar pentru că nu vorbim de o competiție oarecare, un concurs între noi, sportivii din Sfântu Gheorghe, ci de cea mai importantă competiție din țară” – povestește Orbán-Barra Gábor.

Uși închise și la Federație

Disciplina trial bike aparține de Federația Română de Ciclism, și ar fi de datoria Federației să ajute organizarea Campionatului Național. Gabi spune că nu este așa, și degeaba au cerut tricouri de campion național măcar, li s-a răspuns sec că nu sunt bani. „După ce s-a schimbat conducerea Federației Române de Ciclism, am sperat ca lucrurile să se îndrepte, însă nu este așa. Anul trecut când am participat la Campionatele Mondiale, abia ne-au lăsat să concurăm pentru că nu aveam tricouri de Națională. Eu aveam o bluză cu Tricolorul pe ea, i-am tăiat mânecile cu o foarfecă şi așa m-au lăsat să concurez. Nu este normal așa ceva. Federația ar trebui să ne asigure echipament. De aceea le-am cerut ca anul acesta să ne sprijine cu tricouri oficiale, pe care apoi să le putem folosi la competiții internaționale. Răspunsul a fost că nu sunt bani” – ne-a declarat sportivul. Mai mult decât atât, Gabi spune că cei de la Federație îi vor amenda cu suma de 3.000 de lei în cazul în care nu vor reuși să organizeze competiția pe motiv că aceasta a fost inclusă în calendarul competițional. „Să ne amendeze, apoi la anul să ne dea banii din acea amendă să putem organiza Campionatul Național” – spune răspicat Orbán-Barra Gábor.

Costuri reduse

Sportivul spune că nu ar avea nevoie de sume foarte mari, din 600 de lei ar putea construi obstacolele necesare pentru concurs. „Nu am cerut sume colosale, important e să putem construi pistele de concurs. Toate obstacolele trebuie însă transportate, montate, ceea ce costă. Din 600 de lei am putea rezolva acest lucru. Desigur, ne-ar fi plăcut să putem asigura și ceva premii, dar nu avem din ce. Oricum, cei care câștigă și devin campioni naționali nu pot merge mai departe pentru că Federația nu îi sprijină. În alte țări campionii naționali sunt trimiși automat la Campionatele Europene sau la Mondiale, aici degeaba câștigi, rămâi cu diploma în mână și te uiți la ea” – este de părere Gabi.

Ajutor nesperat

În urma sesizării de jurnaliști a acestei probleme, Asociația Sportivă „Sepsi-SIC” s-a oferit să sprijine această inițiativă cu suma de 1.000 de lei. Banii sunt de ajuns și astfel pe data de 17 august Sfântu Gheorghe va fi capitala trialului în România. La competiție sunt așteptați în jur de 50 de sportivi din toată țara, care își vor arăta talentul și măiestria lângă sala sporturilor municipală.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.