SPORT 6 aprilie 2009

Lacrimile de argint ale Esterei

de Covasna Media | 763 vizualizări
Povestea dramatică a celei mai bune performanţe obţinută de România la Campionatele Europene de lupte-libere, titlul de vicecampioană europeană la categoria 48 de kilograme, adjudecat de Estera Dobre, sportiva Clubului Sportiv Municipal din Sfântu-Gheorghe.

Povestea fetiţei care a venit la Sfântu-Gheorghe pentru a face mare performanţă!

Estera Dobre are o poveste fabuloasă. E însă o poveste de succes. O poveste despre cum să iei viaţa în piept de tânăr şi să dovedeşti că dacă îţi propui să ajungi departe şi înţelegi toate sacrificiile de care e nevoie, poţi reuşi. Născută în Jimbolia, judeţul Timiş, Estera provine dintr-o familie numeroasă cu nu mai puţin de 16 fraţi, o familie creştină, de oameni simpli, dar muncitori, cu fraţi ambiţioşi, toţi având măcar liceul terminat. A fost crescută într-un stil

Povestea dramatică a celei mai bune performanţe obţinută de România la Campionatele Europene de lupte-libere, titlul de vicecampioană europeană la categoria 48 de kilograme, adjudecat de Estera Dobre, sportiva Clubului Sportiv Municipal din Sfântu-Gheorghe.

Povestea fetiţei care a venit la Sfântu-Gheorghe pentru a face mare performanţă!

Estera Dobre are o poveste fabuloasă. E însă o poveste de succes. O poveste despre cum să iei viaţa în piept de tânăr şi să dovedeşti că dacă îţi propui să ajungi departe şi înţelegi toate sacrificiile de care e nevoie, poţi reuşi. Născută în Jimbolia, judeţul Timiş, Estera provine dintr-o familie numeroasă cu nu mai puţin de 16 fraţi, o familie creştină, de oameni simpli, dar muncitori, cu fraţi ambiţioşi, toţi având măcar liceul terminat. A fost crescută într-un stil de viaţă sănătos, bazat pe principii morale solide. Munceşte cu o dăruire incredibilă, acceptă cu tărie şi ambiţie orice sacrificiu, orice provocare, îşi doreşte succesul doar dacă simte că îl merită şi stie să-l preţuiască.

A început luptele-libere la Jimbolia, chiar dacă decizia a stârnit în primă fază controverse în familie. N-a neglijat şcoala, nici munca de acasă, nu şi-a pierdut timpul aşa cum o fac mulţi din copiii din ziua de azi, aşa că nu a existat argument pentru a o opri. A ales sportul şi a decis să i se dăruiască cu devotament. A venit la Sfântu-Gheorghe ştiind că aici se dezvoltă una dintre cele mai puternice grupe de lupte-libere feminine din ţară, la ora asta Clubul Sportiv Municipal având echipa campioană naţională şi majoritatea luptătoarelor de nivel internaţional din România.

Cele patru şuruburi din umăr şi rolul maestrului Matefi

Cel care a crezut în ea a fost maestrul Matefi Arpad, lui datorându-i-se în bună măsură progresul Esterei din punct de vedere tehnic, al iscusinţei de a lupta mereu adaptat la stilul adversarei, mereu inteligent şi abil. „Am crezut în ea şi am văzut că are calităţile necesare pentru a deveni o campioană. Mă bucur că m-am abiţionat să mă zbat pentru ea şi alături de ea, când nimeni altcineva nu credea în şansa ei.”

Antrenorul Esterei ştie că a avut de depăşit o perioadă grea, în care după o accidentare gravă la umăr nimeni nu i-a mai dat vreo şansă elevei sale pentru a reveni în sportul de performanţă. Unul din braţele Esterei e sudat în patru şuruburi de titan, iar recuperarea a fost cruntă. „A fost foarte greu să trec prin toate etapele de recuperare după operaţie. Acum însă am şi uitat că umărul e prins în şuruburi. M-am antrenat câineşte şi deşi am suferit enorm am depăşit şi acest obstacol” spune Estera.

Sacrificiul categoriei: 6 kilograme slăbite în doar câteva zile

La Vilnius, în Lituania, pe 3 aprilie, Estera a devenit pentru a doua oară vicecampioană europeană. O realizare uriaşă pentru că luptele-libere au progresat enorm, iar concurenţa a devenit extrem de puternică. Deşi performanţa este fantastică, Estera vorbeşte cu o uşoară reţinere, ar fi vrut tiltul. A plecat la Vilnius cu gândul la cea mai strălucitoare medalie. Însă puţini ştiu povestea din spatele acestei medalii.

Primul mare adversar a fost, ca mai mereu pentru luptătoare, cântarul. În mai puţin de o săptămână a trebuit să dea jos 6 kilograme. Prin orice metodă şi cu orice preţ. Înfometarea este una din soluţiile la care se face apel. Suferinţa e de cele mai multe ori peste limitele imaginaţiei unui om obişnuit. Dar Estera are psihicul unei mari campioane, vede chiar şi acest chin drept unul din preţurile pe care trebuie să-l plăteşti dacă îţi doreşti succesul aşa cum şi-l doreşte ea.

Genunchiul rănit şi medalia obţinută strângând din dinţi

Au urmat meciurile categoriei 48 de kilograme. Sorţii nu au fost generoşi cu ea, scoţându-i în cale adversare puternice. Prima contracandidată, Sarianne Savola din Finlanda, fostă medaliată cu bronz la Europene, n-a avut însă nicio şansă în faţa româncei, pusă pe fapte mari.

Meciul doi a fost însă însoţit de dramatism. Italianca Silvia Felice realizează un procedeu la limita regulamentului, iar genunchiul drept al Esterei cedează. Durerea e insuportabilă, Estera are ochii în lacrimi. Antrenorul Matefi Arpad insistă spunându-i că a muncit prea mult pentru a se opri acum.

Cu o forţă aproape supranaturală, Estera strânge din dinţi şi-şi ia adeversara la luptă, obţinând o victorie spectaculoasă. Dobre îşi respectă cartea de vizită şi indiferent de sacrificiu, merge mai departe.

Urmează semifinala. Adversara este una de calibru, Tatsiana Hurnovich din Belarus. Estera resimte puternic durerea la genunchi aşa că alege să-şi surprindă tehnic adversara. Un procedeu spectaculos al româncei ridică întreaga asistenţă în picioare. Aplauzele însoţesc o victorie categorică, iar Estera are accesul în finală asigurat.

Problema sa la genunchi nu mai era însă un secret pentru nimeni. Iar adversara din finală, azera Maria Stadnyk (campioana mondială în exerciţiu) a fructificat acest lucru de la începutul luptei, lovindu-şi adversara în genunchi de la prima ciocnire. „Dacă aş fi fost sănătoasă m-aş fi bătut de la egal la egal cu ea, mărturiseşte Estera. Aşa însă mi-a fost imposibil.” Sportiva de la CSM zâmbeşte însă, pentru că ştie că modul în care a obţinut medalia face ca aceasta să fie extrem de preţioasă, chiar dacă şi-ar fi dorit aurul. În toamnă urmează Campionatele Mondiale din Danemarca, iar Estera vrea să se lupte şi acolo pentru o medalie. Pentru că nimic nu pare să o poată opri.

Estera – prioritate a Clubului Sportiv Municipal

„Estera este la ora aceasta una dintre sportivele de top ale clubului şi vom investi în ea prioritar, vom încerca să o susţinem la fel cum am făcut în ultimii ani. Ea este dovada că la CSM Sfântu Gheorghe se munceşte şi se face performanţă de nivel internaţional. Câtă vreme vom fi lăsaţi să facem mare performanţă, vom vorbi prin rezultate. Avem planuri mari atât cu Estera cât şi cu alţi sportivi tineri în care credem” declară Carol Şanta, directorul clubului.

Pentru Estera Dobre urmează o perioadă de recuperare după accidentarea de la genunchi. De îndată ce va fi aptă fizic, va reveni în sală pentru a se pregăti pentru campionatele mondiale. Antrenamentele, salteaua, au devenit ca un drog. Estera simte că nu poate fără ele. Iar setea de victorie este atât de mare încât indiferent de eforturile şi sacrificiile care urmează, eleva lui Matefi Arpad va fi de neoprit. Fiţi cu ochii pe ea!

Dani Şanta

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.