SPORT 25 august 2021

Jurnal de la Tokyo, prin experiența covăsneanului Ciprian Anton

de Iulia Drăghici - Taraș | 1659 vizualizări

Reprezentantul delegației României la Jocurile Paralimpice ne aduce primele impresii din capitala Japoniei   

Sunt câteva zile de când delegația României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, coordonată de covăsneanul Ciprian Anton, reprezentant al Comitetului Național Paralimpic din România, a ajuns în Japonia, în Satul Olimpic. Chiar în ajunul paradei pentru deschiderea marelui eveniment, acesta ne-a oferit câteva detalii de la „interior”, despre experiența de până acum, întâlnirea cu cei mai buni sportivi ai lumii, condițiile din Satul Olimpic, dar și programul competițional pentru perioada următoare.

Tenismenul în scaun rulant Ciprian Anton din Sfântu Gheorghe trăiește zilele acestea una dintre cele mai entuziasmante experiențe de viață, la care mulți poate doar visează. A ajuns la Tokyo, la Jocurile Paralimpice, însă chiar dacă nu concurează la probe, este liantul echipei României cu organizatorii competiției, adică șeful delegației României. Un rol pe care și l-a asumat cu bucurie și responsabilitate, după cum ne-a mai spus în interviul de până acum. S-ar putea spune că este mâna destinului la mijloc, sau doar o frumoasă coincidență, dar trebuie să precizăm că ziua ceremoniei pentru deschiderea Jocurilor Paralimpice, 24 august, este și ziua de naștere a covăsneanului care ne reprezintă la Tokyo. 

Ne-am folosit de prilej, dar mai ales de faptul că este în sufletul uneia dintre cele mai importante competiții sportive din lume, și încercăm să îl sărbătorim cum ne pricepem și noi mai bine, adică să vorbim cu el și astfel să împărtășim cu cititorii noștri experiența lui de până acum de acolo, lăsând în urmă o pagină de ziar care să devină de colecție. 

Zborul și Satul Olimpic  

Am mai scris că pregătirile pentru deplasarea în Japonia au început pentru Comitetul Paralimpic Român cu câteva luni înainte de deplasarea propriu-zisă, dar și că plecarea spre Japonia a început practic înainte de zborul efectiv, pentru că o parte din echipa României, adică sportivii și antrenorii de la Tir cu arcul, Tenis de masă și Atletism, a fost în carantină la Izvorani între 9 – 18 august, iar restul, Ciclism și Judo, în alte locații din țară sau străinătate, unde s-au și antrenat. 

Pe 18 august au plecat spre Japonia echipa de Ciclism, în prima parte a zilei, apoi, pe seară și echipa de Judo, însoțită de Ciprian Anton. În 20 august au avut zbor și ceilalți reprezentanți ai României, din echipele de Tir cu arcul, Tenis de masă și Atletism. 

Am călătorit foarte mult. Am zburat până în Doha cinci ore, iar până în Japonia încă 10. În aeroport am stat încă trei ore, timp în care am făcut multe testări PCR. Ne-au verificat aplicațiile pe care trebuia să le instalăm înainte, ne-au preluat voluntarii, care au fost extraordinar de mulți și ne-au ajutat cu absolut tot ca deplasarea noastră în satul olimpic să fie în bună regulă”, ne-a spus Ciprian Anton. 

Delegația României a primit apoi, în Satul Olimpic, situat în districtul Harumi, cinci apartamente a câte trei camere fiecare, iar reprezentantul echipei, Ciprian, a primit încă un apartament cu scop de birou, unde se întâlnește zilnic cu un voluntar care stă alături de el tot timpul să îi ofere asistență și să îl ajute cu orice e necesar. 

Trebuie să actualizăm în fiecare zi toate detaliile despre masă, medicație, antidoping, echipament – de competiție și casual. În fiecare zi avem ședințe. Eu, în calitate de șef de delegație, trebuie să știu absolut tot, fiecare detaliu să le transmit colegilor mei”, ne-a mai explicat Ciprian Anton. 

În ceea ce privește fusul orar, de șase ore diferență față de România, echipa s-a acomodat, în mare parte, destul de bine. „E solicitant și umiditatea e foarte mare aici”, ne-a spus, totuși, Ciprian Anton. 

Este de spus și că echipa cicliștilor este cazată într-o zonă la peste două ore de Satul Olimpic unde este restul delegației României, pentru că acolo este velodrom performant și piste speciale de antrenament și concurs. 

Transport în comun fără șofer, frizerie gratis și alte detalii 

Chiar dacă în prima zi când au ajuns, au găsit Satul Olimpic aproape gol, nu a durat mult până delegațiile celor 162 de state au început să umple de viață locul, care este, spune Ciprian, cam cât jumătate din orașul Sfântu Gheorghe, dar foarte bine accesibilizat.  

Există la dispoziția sportivilor autobuze sau alte tipuri de mașini electrice, unele fără șofer, pentru deplasarea prin Satul Olimpic, ne-a mai spus reprezentantul României. Voluntari și polițiști sunt la tot pasul, mai spune Ciprian Anton, care explică și că aceștia se asigură ca sportivii, cu diverse tipuri de dizabilități, să poată circula singuri, în siguranță. 

Sunt și foarte multe centre medicale în Satul Olimpic, din 50 în 50 de metri, asta și pentru că toată lumea trebuie să fie testată anti-COVID zilnic, cu teste rapide, pe bază de salivă.

În prima zi în care am ajuns, am ieșit puțin cu colegii de la Judo și ne-am plimbat puțin. Am văzut de fapt pe unde trebuie să mergem să luăm autobuzul, unde să mâncăm, avem o cantină foarte mare unde se poate mânca 24 de ore din 24 și niște carduri speciale cu care ne luăm băuturi non-alcoolice gratuit. Frizeria pentru sportivi este gratuită. Sunt foarte multe facilități pentru sportivi”, spune Ciprian. 

Este chiar și o zonă, ca o piață a Satului Olimpic, Village Plaza, de unde se pot cumpăra diverse, de la produse de îngrijire, până la suveniruri, după cum ne-a mai dezvăluit Ciprian, care a spus și că într-una din multiplele ședințe cu organizatorii, chiar a avut ocazia să se întâlnească și cu primarul/reprezentantul Satului Olimpic/Paralimpic, Reiko Matsushita. 

O privire într-o lume perfectă și întâlniri cu modele

Ce l-a impresionat însă pe Ciprian mai mult a fost mesajul lui Andrew Parsons, care a vorbit despre Satul Olimpic ca despre un spațiu care ar trebui să devină de fapt o realitate, în orice colț al lumii, pentru toate persoanele cu dizabilități. 

Aici sunt 4.000 și ceva de sportivi cu toate tipurile de dizabilități. De exemplu, sunt foarte mulți cu amputații severe la toate membrele, sunt unii care merg foarte rău sau care au diverse probleme. E minunat să îi vezi că se descurcă singuri și nimeni nu se oprește să îi privească insistent. Așa de fain ne salutăm și așa de multe conexiuni am creat, facem schimburi de insigne, discutăm. Este extraordinar de frumos! Uneori mă gândesc de ce nu poate să fie peste tot așa? Am rămas fascinat de câtă lume am văzut. Mai ales că am văzut și sportivi de care doar am auzit sau am citit sau pe care i-am văzut pe YouTube și m-am antrenat pe ceea ce spuneau ei și mi-au fost cumva mentori în toată activitatea mea sportivă. E minunat și să îi văd pe cei care sunt locul 1 mondial la toate sporturile paralimpice. Este extraordinar ce se întâmplă aici”, ne-a mai împărtășit Ciprian Anton. 

Lotul României 

La Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020 participă, în perioada 24 august – 6 septembrie, peste 4.400 de sportivi din 167 de țări, la 22 de discipline, respectiv 539 de probe sportive. 

Lotul României este format din șapte sportivi: Alex Bologa – Judo nevăzători, Eduard Novák – ciclism, Eduard Moescu – Ciclism, Octavian Vasile Tucaliuc – Atletism (Suliță), Tabita Vulturar – Atletism (200 de metri și 400 de metri), Eugen Pătru – Tir cu arcul și Bobi Simion – Tenis de masă. 

Primul care va intra în competiție dintre sportivii României este Bobi Simion, de la Tenis de masă, care va avea primul concurs în 25 august. În 26 august vor începe cicliștii, care de asemenea vor avea probe și în 27 august și 3 septembrie. Lotul de Atletism va avea primele probe în 27 august, dar și pe 3 septembrie, cu Tabita Vulturar, iar Octavian Tucaliuc are programată proba în 2 septembrie. Probele de Tir cu arcul, la care va participa Eugen Pătru, sunt programate pe 27 august și 3 septembrie. 

Într-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook, ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novák, acum prezent la Tokyo în calitate de sportiv, a prezentat marți velodromul unde se antrenează și a vorbit despre probele la care urmează să participe. Și-a încheiat și el înregistrarea live cu următorul mesaj, care vorbește mult despre importanța acestui eveniment pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru lumea întreagă: „Nu renunțați niciodată, că aveți o singură viață și trebuie trăită la maxim! Hai, România!”. 

Un mesaj pe care ni l-a transmis și Ciprian Anton și care ne-a rămas în suflet este acela că își dorește ca prin exemplul său, prin reziliența și iubirea pentru viață, să îi influențeze pe covăsneni să își facă viața mai frumoasă practicând sport.  

„Așa cum am zis-o întotdeauna, mă simt foarte mândru că pot să reprezint Sfântu Gheorghe aici la Tokyo și poate sunt un exemplu pentru toată lumea din Sfântu Gheorghe, să se apuce să facă sport”, ne-a declarat Ciprian Anton. 

În final, îi urăm și azi „La mulți ani fericiți!” covăsneanului nostru Ciprian Anton, de care suntem mândri și căruia îi spunem și aici că îl așteptăm în paginile ziarului nostru cu cât mai multe povestiri din aventura Tokyo 2020 și nu numai! 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.