Întorsura Buzăului știe să fie verigă importantă în promovarea sportului
Aproape 600 de alergători au luat parte la crosul Zilei Olimpice
Pentru prima dată, Întorsura Buzăului a dovedit nu doar că are nevoie de mișcare, ba chiar că îi place sportul. Aproape 600 de alergători, cu vârste cuprinse între 2 ani și jumătate și 64 de ani s-au întrecut miercuri, 5 iunie, în cel mai mare cros organizat vreodată în orașul din zona Buzaielor.
Curtea Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” s-a umplut, în jurul orei 16:00, de lume echipată ca pentru ora de sport.
„E plăcut și merită să participe cât mai multe persoane. E o inițiativă bună și trebuie menținută. Am hotărât să vin cu soția și fiul. Ne-am decis să alergăm și în familie”, ne-a spus un sportiv cu experiență, unul dintre veteranii triatlonului din România, întorsureanul Marian Drecea, pe care l-am zărit de îndată în mulțimea nerăbdătoare să se dea startul, în ciuda ploii mărunte care s-a pornit, la un moment dat.
Cu puțină întârziere, s-a făcut organizarea, femeile cu femeile, bărbații cu bărbații, iar apoi un fluier ascuțit le-a ordonat participanților să se pună în mișcare.
În spatele celor doi bicicliști care, în misiunea lor de a îndruma traseul fluturau steagul Olimpic, 553 de alergători, peste 287 de femei și peste 266 de bărbați, s-au aliniat la startul celui mai mare cros organizat vreodată în centrul orașului Întorsura Buzăului. Sportivii au pornit din fața Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” și au trecut prin zona centrală a orașului, au intrat pe Aleea Gării, au continuat pe străzile 1 Decembrie și Hanului și au încheiat cursa înapoi în curtea școlii.
Participanții au venit din toată zona Buzaielor, ba chiar și dincolo de aceasta, din orașul Covasna sau alte localități învecinate. În final, nu a mai contat nici oboseala și nici epuizarea, pentru că o stare de bine a cuprins mulțimea care forfotea după cursa menită să arate că Întorsura Buzăului are nevoie și își dorește mai mult sport.
„Ideea este să participi, nu neapărat să câștigi. Un astfel de eveniment este binevenit, este un eveniment în care de la cei mai mici copii, până la cei mai în vârstă, fac cunoștință cu acest fenomen olimpic, pentru că unde este sport de regulă este și sănătate și trebuie încurajați copiii cu cât mai multă mișcare”, ne-a spus directorul școlii „Avram Iancu” din orașul Covasna, Henorel Olărescu.
Părinții, modele pentru micuții lor sportivi
În urma evenimentului, în evidență au ieșit părinții, mămici sau tătici, care de mână cu cei mai mici ai lor s-au pornit în cursa menită să le demonstreze că importantă este finalizarea cursei, nu neapărat locul de pe podium.
Un astfel de exemplu a fost, printre alții, și Gheorghe Ardelean, care a luat parte la cursă alături de băiatul său în vârstă de 8 ani. A fost prima dată când s-a înscris la un astfel de concurs, dar de dragul băiatului și-a rupt câteva ore din zi și astfel s-au putut bucura împreună de o cursă pe cinste. Și aceasta a fost doar o mică parte dată de magia sportului.
„A fost o zi deosebită, o zi unică pentru noi întorsurenii. Noi așa ceva nu am mai organizat la Întorsura. A fost un concurs de amploare. Vrem să transmitem mesajul că mișcarea înseamnă sănătate și ne bucurăm că au fost foarte mulți participanți”, ne-a spus profesoara de sport Mihaela Popica, unul dintre coordonatorii locali ai evenimentului.
Toată ziua de 5 iunie a fost una Olimpică
Ziua Olimpică a început la Întorsura Buzăului încă de dimineață, cu un pentatlon la care au luat parte elevii claselor a VII-a din mai multe localități din județ, în vreme ce crosul a fost doar „cireașa de pe tort”.
„Această acțiune se face în fiecare an în iunie. Este vorba despre celebrarea Zilei Olimpice, cu ocazia căreia se face un pentatlon olimpic dimineața. Este un concurs cu 5 probe, dintre care 4 sportive și una teoretică, din cunoștințe despre Olimpiadă. După masă se face un cros. Scopul principal este popularizarea olimpismului, spiritului olimpic, al fair-play-ului, sub îndemnul către oameni de a participa cât mai mulți la o alergare”, ne-a declarat inspectorul de educație fizică, Farkas Csaba István. Acesta ne-a mai spus că a fost plăcut surprins de numărul mare de participanți și a punctat că nu ar fi rău dacă și anul viitor va avea loc tot aici următoarea ediție de celebrare a Zilei Olimpice, pentru că s-a simțit entuziasmul participanților.
Dacă e să fim corecți în relatarea despre acest eveniment, atunci nu putem să trecem cu vederea peste unele carențe de organizare, mai ales la premierea organizată în Sala de Sport „Valeriu Bularca”, unde din cauza sonorizării proaste aproape că nu s-a auzit numele celor mai buni dintre alergători, îmbulzeala de la preluarea de medalii sau îngrămădeala formată la sosirea și înregistrarea participanților. Dar mulți dintre alergători au reușit să le ignore și să le pună pe seama lipsei de experiență a coordonatorilor evenimentului, fiind o acțiune organizată în premieră, ba pe ploaia care a stricat planurile de a ține tot evenimentul în aer liber sau pe numărul neașteptat de mare de participanți. Concluzia generală a fost că Întorsura Buzăului are nevoie de cât mai multe astfel de activități.
„Ca număr de participanți, a fost un eveniment de succes. După Târgu Secuiesc, unde am avut 666 de participanți într-un an, Întorsura Buzăului ajunge pe locul 2, cu cei 553 de participanți. Organizarea ne-a stricat-o vremea. (...) Mulțumiri sponsorilor și colegilor mei profesori care au adus copii, astfel că ne-am strâns în număr așa de mare. (...) Faptul că ne adunăm și că nici traseul nu este atât de lung, înseamnă că chemăm oamenii la mișcare pentru sănătate”, ne-a spus, la finele acțiunii, directorul Academiei Olimpice Române, filiala Covasna, Révész Katalin.
Evenimentul a fost organizat de Academia Olimpică Covasna, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Clubul Sportiv Școlar Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna, prin Poliția Întorsura Buzăului și al sponsorilor New Fashion SA și Art Context SA.
Directorul AOR Covasna a precizat și faptul că un eveniment de o asemenea amploare s-ar fi putut bucura de și mai mult sprijin, adică să beneficieze de și mai mulți sponsori și instituții partenere, având în vedere amploarea pe care o iau de fiecare dată aceste acțiuni, însă chiar și așa, acțiunea s-a marcat cum se cuvine.
În ceea ce privește Ziua Olimpică, în județul Covasna acțiunea se organizează din 2002. Rând pe rând, fiecare oraș covăsnean, începând cu municipiul Sfântu Gheorghe, a avut parte de o astfel de acțiune de amploare. Dacă anul trecut orașul Covasna s-a bucurat de această experiență, anul acesta Întorsura Buzăului încheie cercul orașelor covăsnene care găzduiesc acest tip de eveniment.
Una peste alta, ceea ce s-a văzut clar este că zona Întorsurii Buzăului este dornică de astfel de evenimente sportive. Lumea vrea să se miște, vrea să iasă din case, doar așteaptă prilejul. Și se pare că vor mai avea, având în vedere că există premisele organizării unor acțiuni similare în viitor.