SPORT 19 iulie 2011

Handbalul din Sfântu Gheorghe îşi continuă drumul început anul trecut

de Székely Emőke | 456 vizualizări
Cele două echipe de handbal seniori ale CSM n-au primit niciun ban de la Consiliul Local în urma împărţirii fondurilor pentru semestrul II Sezonul trecut a fost primul de la reînfiinţarea secţiei de handbal a CSM Sfântu Gheorghe, an în care cele trei echipe s-au format, s-au închegat şi în final s-au clasat pe poziții respectabile, la mijlocul clasamentului Diviziei A, lucru care în opinia preşedintelui CSM, Carol Şanta, este decent și lăudabil. Surpriza plăcută a fost reprezentată de echipa de juniori, care s-a clasat pe locul 5, o performanţă peste aşteptările multor iubitori

Cele două echipe de handbal seniori ale CSM n-au primit niciun ban de la Consiliul Local în urma împărţirii fondurilor pentru semestrul II

Sezonul trecut a fost primul de la reînfiinţarea secţiei de handbal a CSM Sfântu Gheorghe, an în care cele trei echipe s-au format, s-au închegat şi în final s-au clasat pe poziții respectabile, la mijlocul clasamentului Diviziei A, lucru care în opinia preşedintelui CSM, Carol Şanta, este decent și lăudabil. Surpriza plăcută a fost reprezentată de echipa de juniori, care s-a clasat pe locul 5, o performanţă peste aşteptările multor iubitori ai acestui sport. Şi aceasta în condiţiile în care echipe cu mare tradiţie în handbalul masculin românesc nu au ajuns nici măcar la turneul final. "Dacă n-ar fi existat subiectivitatea arbitrajului, probabil că eram pe podium" - a adăugat Carol Şanta.

Anul acesta conducerea CSM a decis să pornească în Divizia A cu o echipă de seniori băieţi şi cu una de fete, care să continue munca începută sezonul trecut. La ora actuală ambele echipe au loturile aproximativ complete, iar jucătorii plecaţi vor trebui înlocuiţi până la sfârşitul lunii august, când se termină perioada de transferări. Vor fi modificări şi la nivelul conducerii tehnice, antrenoarea fetelor, Gabriela Manea, părăsind echipa şi urmând să fie înlocuită săptămâna aceasta cu Mihaela Crăcană, dar se caută un secund şi pentru antrenorul băieţilor, Viorel Bărbos. Intenţia este ca echipa de fete să se claseze în prima parte a clasamentului, cu spernațe de promovare.

 

Performanţă, dar din ce bani?

Planurile sunt aşadar bine stabilite, dar pentru ca handbalul din Sfântu Gheorghe să ajungă la un nivel cât mai înalt, este nevoie de bani. Bani care în acest sezon nu vor veni de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe, sau cel puţin nu deocamdată. Şi asta pentru că în urma împărţirii fondurilor pentru semestrul II al anului, echipele de handbal feminin şi masculin ale CSM-ului au primit finanţare... zero. Motivul este simplu. La Comisia pentru Tineret şi Sport din cadrul Consiliului Local, pe lângă cele două proiecte depuse de către CSM, respectiv unul pentru echipa de fete şi unul pentru echipa de băieţi, au mai fost depuse alte două proiecte similare de către o altă persoană juridică. Am aflat de la preşedintele comisiei, Mădălin Guruianu, că la băieţi niciun proiect nu a primit bani, iar la fete membrii comisiei au votat ca echipa nou înfiinţată să primească finanţare.

Carol Şanta a spus că ceea ce este sigur la ora actuală este faptul că cele două echipe de handbal ale CSM-ului vor participa în campionat. "Nu vom sta cu mâna întinsă la cineva, noi ne vedem de treabă. O ducem aşa cum putem, nu este o tragedie nici dacă nu vom juca handbal la nivel foarte întalt, ne raportăm la posibilități" - a spus Carol Şanta.

 

Între timp handbaliştii se pregătesc

Antrenorul echipei de băieţi, Viorel Bărbos, a declarat că echipa sa a început pregătirile pentru noul sezon, fiind formată în mare parte din juniorii care au terminat sezonul trecut pe locul 5 în Divizia A. Deocamdată echipa este formată în exclusivitate din jucători din Sfântu Gheorghe, câţiva dintre ei fiind încă juniori I cu dublă legitimare, la CSM şi CSŞ. Ar mai fi nevoie de 2-3 handbalişti pe linia de 9 metri, spune Viorel Bărbos. Doi jucători de bază ai echipei de juniori de anul trecut, Alexandru Lohan şi Eduard Niste, au fost solicitaţi de o echipă din Bucureşti, aşadar locul lor în echipă este deocamdată incert. Viorel Bărbos a declarat că obiectivul echipei, pe lângă clasarea la mijlocul clasamentului, este păstrarea acasă a juniorilor I de anul trecut.

 

Fetele vor avea o antrenoare nouă

Antrenoarea Gabriela Manea a plecat de la cârma handbalistelor împreună cu trei jucătoare, astfel că pe lângă noul tehnician, Mihaela Crăcană, clubul va transfera şi 4-5 jucătoare de la echipa de junioare I a Rulmentului Braşov. Antrenorul secund al fetelor, Jancso Gabor, a declarat că în prezent echipa este formată din zece fete, urmând să li se alăture junioarele de la Rulmentul. Echipa va fi una tânără, având în vedere faptul că jumătate din lot a terminat junioratul anul trecut. Tinerețea este însă dublată și de calitate, junioarele ce vor fi transferate fiind râvnite de multe alte echipe din țară. Fetele au început deja pregătirea fizică, dar antrenorul Jancso Gabor spune că şi-ar dori să plece şi într-un cantonament.

 

Promovarea tinerilor din Sfântu Gheorghe - o prioritate pentru CSM

"Promovarea tinerilor este cu certitudine o problemă primordială pentru CSM" - spune directorul clubului, Carol Şanta, dând drept exemplu echipa de handbal juniori, formată exclusiv din jucători din Sfântu Gheorghe. Această echipă a fost luată de la CSŞ şi a primit toate condiţiile necesare pentru a ajunge la performanţă. Carol Şanta a adăugat că niciun copil talentat din Sfântu Gheorghe care a dorit să facă sport de performanţă nu a fost refuzat de către CSM, dar din păcate cei talentați sunt și foarte puţini.

Aşadar, dacă tragem linie, putem spune că iubitorii handbalului vor putea merge la meciuri şi sezonul următor, pentru că indiferent de sprijinul financiar obţinut sau nu de la municipalitate sau judeţ, cele două echipe ale CSM-ului vor porni în Divizia A, iar oamenii care sunt în spatele jucătorilor vor face tot posibilul ca handbaliştii să obţină rezultate cât mai bune.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.