SPORT 5 mai 2014

Două recorduri mondiale pentru Orbán-Barra Gábor

de Székely Emőke | 585 vizualizări

Sportivul covăsnean a fost aplaudat minute în șir de mii de oameni veniți să-l susțină la Zilele Sfântu Gheorghe

Sportivul Orbán-Barra Gábor din Sfântu Gheorghe și-a propus ca de Zilele orașului să doboare nu unul, ci două recorduri mondiale Guinness. Zis și făcut: ciclistul legitimat la Tuşnad Cycling Team este cel mai bun din lume în mersul pe bicicletă cu spatele și în sărituri pe o roată.

Orbán-Barra Gábor spune că s-a pregătit pentru aceste recorduri încă din iarnă, și și-a propus să fie cel mai bun în speranța că astfel va fi mai apreciat pe plan internațional. Munca de câteva luni a dat roade, iar sportivul a reușit să doboare ambele recorduri. Acestea au fost filmate și certificate de un notar public, martori, precum și de viceprimarul Tischler Ferenc, urmând ca înregistrările să fie trimise în Anglia pentru omologare. După ce procedura va fi încheiată, numele lui Orbán-Barra Gábor va ajunge în Cartea Recordurilor.

27,58 metri de mers cu spatele cu bicicleta

27,58 de metri cu spatele

Primul record a fost stabilit sâmbătă după masa în Piața Mihai Viteazul. Zeci de spectatori au asistat la performanța lui Gabi, care s-a pregătit, s-a concentrat și a reușit să parcurgă distanța de 27,58 de metri. Astfel a doborât recordul existent cu aproape 10 metri, acesta fiind de 18,18 metri. Bucuria a fost mare, însă cu toții știau că pentru ca reușita să fie totală, multiplul campion național la trial bike trebuia să doboare și celălalt record propus.

309 sărituri într-o roată

Mii de oameni i-au ținut pumnii

Sâmbătă seara, ora 19, scena Autoliv. Un public numeros format din mii de persoane a ieșit cu jumătate de oră mai devreme la concertul Connect-R pentru a-l susține pe Orbán-Barra Gábor în cea de-a doua tentativă de record mondial. Acesta trebuia să sară pe roata din spate a bicicletei de cel puțin 241 de ori, vechiul record fiind de 240 de sărituri. Spectatorii au început să aplaude, iar Gabi a prins aripi și a reușit să efectueze 309 sărituri. „La antrenamente m-am bucurat de fiecare dată când am reușit să sar de 241 de ori. Este foarte greu, mă dor toate, dar sunt fericit. Aveam nevoie de susținerea publicului, de acești oameni minunați care mi-au dat energia necesară pentru a reuși” – a declarat bucuros deținătorul noului record mondial.

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, campionul paralimpic Eduard Novak, l-a susţinut pe Gabi în cele două tentative de record mondial

Susținut de președintele Federației

La neobișnuitul eveniment a fost prezent și președintele Federației Române de Ciclism, multiplul campion paralimpic Eduard Novak. Acesta l-a susţinut pe sportivul din Sfântu Gheorghe și i-a încurajat pe copii să se apuce de ciclism. „Am fost la Londra, unde am devenit campion paralimpic, dar iată că și voi aveți un campion printre voi. Așadar, copii, urcați-vă pe biciclete și faceți sport” – a spus Novak. Acesta i-a înmânat noului recordman o plachetă din partea Federației, prin care i-a recunoscut eforturile și performanțele.

Oraș mândru de sportiv

Viceprimarul Tischler Ferenc a spus că orașul este mândru de Orbán-Barra Gábor, pe care l-a numit ambasador al municipiului Sfântu Gheorghe, întrucât, spune el, oriunde ar merge, pe lângă numele sportivului apare și locul de unde a venit, adică Sfântu Gheorghe. La fel de mândri au fost și cei din public. Rude, prieteni sau necunoscuți, toți l-au aplaudat îndelung pe Gabi și s-au bucurat de faptul că au fost martorii unui moment istoric.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.