SPORT 15 octombrie 2017

Două motive pentru care punctul cu Astra nu poate fi pierdut la masa verde

de Covasna Media | 3416 vizualizări

O situație fără precedent s-a produs la partida din etapa a XIV-a a Ligii I de fotbal, dintre Sepsi OSK Sf. Gheorghe și Astra Giurgiu. Meciul, care s-a încheiat cu scorul de 0-0, a fost bulversat de două momente în care instalația de nocturnă a Stadionului Tineretului din Brașov s-a defectat.

Cronologic, primul fapt de această natură s-a petrecut în minutul 25, când s-au așteptat 13 minute pentru ca becurile instalate pe unul dintre stâlpi să revină. Apoi, la pauză, instalația de nocturnă s-a oprit din nou, parțial, astfel că intervalul dintre reprize s-a lungit cu 7 minute. Lucșii au revenit însă, astfel că arbitrul bucureștean George Rădulescu a decis continuarea partidei, fapt care i-a nemulțumit peste măsură pe oficialii echipei oaspete, care au dorit acordarea victoriei la masa verde.

Cum situația este una complicată, facem apel la un act oficial, Regulamentul de Organizare al Activității Fotbalistice. La articolul 16, denumit Jocuri întrerupte sau amânate, la punctul 10, specificația este următoarea: ” Jocurile oficiale programate în nocturnă care nu pot începe sau nu mai pot continua datorită nefuncţionării, întreruperii funcţionării, respectiv funcţionării necorespunzătoare a instalaţiei de nocturnă şi care nu pot să înceapă sau să fie reluate în termen de maxim 60 de minute de la ora oficială de începere, respectiv, de la momentul întreruperii se omologhează cu rezultatul de 3-0 în favoarea echipelor vizitatoare. Termenul de 60 de minute se aplică o singură dată, fie înainte de începerea jocului, fie din momentul întreruperii jocului de către arbitru. Termenul de 60 de minute curge de la ora de începere (dacă jocul nu a putut începe), respectiv, din momentul în care arbitrul a întrerupt jocul şi a comunicat ambelor echipe (delegaţilor şi căpitanilor de echipă) că jocul nu mai poate continua pentru cauzele arătate anterior. Dacă după începerea/reluarea jocului intervine o nouă defecţiune a instalaţiei de nocturnă, jocul se va omologa cu rezultatul de 3-0 în favoarea echipei vizitatoare”. Informațiile respective pot fi consultate la paginile 19-20 din documentul menționat.

La prima vedere, fără o analiză aprofundată, lucrurile par a fi în favoarea celor de la Astra. Nocturna s-a stins de două ori, deci jocul nu mai trebuia reluat după pauză. Totuși, arbitrul bucureștean George Rădulescu a avut, se pare, un motiv întemeiat.

Încercând să analizăm situația, a reieșit o interpretare originală, care poate fi coincidentă cu a arbitrului delegat. În prima repriză cel puțin, la prima întrerupere, lumina solară naturală permitea disputarea meciului fără probleme, vizibilitatea la ora 18.25 nefiind încurcată de întuneric. Nocturna se aprinde însă la solicitarea televiziunilor, acest fapt neavând legătură cu jocul în sine. Rezultă, dacă logica respectivă va fi acceptată, că întreruperea din prima repriză nu intră sub incidența regulamentului, deoarece jocul ar fi putut continua fără nocturnă aprinsă.

Astfel, întregul eșafodaj se prăbușește, iar problema semnalată de oaspeți nu mai găsește formă concretă. Arbitrul George Rădulescu este de profesie polițist, ofițer superior care, probabil, în cariera sa s-a lovit de multe probleme în care a interpretat legile. Posibil ca și în acest caz să fie o interpretare, nu o aplicare rudimentară, stricto senso, a unui paragraf de regulament care să fi adus deservicii spectacolului sportiv.

 

Din punctul nostru de vedere, a existat cel mult o întrerupere a nocturnei care să fi avut legătură cu desfășurarea jocului, deci nu se impunea întreruperea definitivă a meciului. Oprirea temporară a meciului, în prima repriză, reprezintă un fapt accidental, necuprins în regulamente și care nu are o soluție certă pe care arbitrul să o fi ignorat.

Pe de altă parte, chiar dacă admițând că George Rădulescu a greșit, comisiile nu pot interveni, sub sancțiunea forului internațional, asupra rezultatelor finale. Dacă arbitrul a luat o decizie greșită, atunci aceasta poate fi reparată tot de acesta, cu condiția ca jocul să nu se fi reluat. Altfel, greșeala nu mai poate fi corectată. Rezultă din nou că solicitarea Astrei de a câștiga jocul la masa verde, cu 3-0, este nefondată. Cel mult, dacă aceasta va fi linia de judecată, se poate reprograma meciul.

Sperăm că ideile expuse mai sus se vor întâlni și în judecata comisiilor abilitate, iar punctul câștigat pe teren, prin mijloace sportive de Sepsi OSK, să rămână valabil în clasamentul Ligii I.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.