„Dorim să creștem sportivi de performanță în schi”
Interviu cu antrenorul Gheorghe Cozanu, de la CS Alpin Sfântu Gheorghe, care îşi pregăteşte juniorii pentru noi medalii
Deși este vară și prea puțini se gândesc la pârtiile de schi atât de populare pe timp de iarnă, membrii CS Alpin Sfântu Gheorghe o fac, și pe bună dreptate. În sezonul trecut au reușit rezultate remarcabile, urcând pe podium de nenumărate ori la concursuri judeţene și naționale. Despre club și pregătirea pe timp de vară am stat de vorbă cu antrenorul Gheorghe Cozanu.
– Prea puțină lume cunoaște Asociația CS Alpin. Ce ne puteți spune despre ea?
– Lumea nu ne cunoaște pentru că suntem o asociație relativ nouă, înființată în anul 2009, și nu ne-am prea ocupat de partea de promovare. Acest lucru nu înseamnă însă că nu am muncit. Iarna trecută copiii noștri au câștigat multe concursuri, ne mândrim cu un loc 3 la Naționale, însă toți schiorii noștri s-au clasat în primii 7 sportivi din țară. Deocamdată avem 8 sportivi legitimați și 10 nelegitimați, cel mai tânăr are 3 ani, iar cel mai în vârstă 21, așadar și acesta este încă junior.
– Care a fost scopul înființării acestei asociații?
– Dorim să creștem sportivi de performanță în schi. Acesta este scopul propus și pentru asta muncim. Acest lucru înseamnă o pregătire riguroasă, disciplină și creșterea încrederii în sine. Orice sport individual înseamnă o mai bună încredere în sine, copiii noștri sunt buni și în sport, și la școală, toți învață foarte bine.
– Unde îi antrenați pe sportivi?
– Iarna ne antrenăm pe pârtiile de la Șugaș Băi, dar mergem și la Predeal, Sinaia, Azuga sau Poiana Brașov. Nici vara nu stăm pe tușă, ne antrenăm afară, iar acum suntem în căutarea unei săli de sport unde să amplasăm două simulatoare care imită mișcarea de pe pârtii. Pregătirea celor care doresc performanță este riguroasă și nu ne permite prea multe pauze, așadar vacanța nu este prea lungă.
– Spuneați că cel mai mic sportiv are 3 ani. Nu este periculos pentru copiii mici să facă schi?
– Nu este deloc periculos, aș spune că alte sporturi sunt mult mai periculoase. Pe de altă parte cu cât începi să practici acest sport mai devreme, cu atât mai bine. Federația Internațională de Schi a impus norme riguroase de securitate, așadar nu este periculos. Noi nici nu am avut din fericire accidentări grave.
– Cât de costisitor este pentru cineva să se apuce de schi?
– Costurile depind de ce îți dorești să faci. Dacă vrei performanță, echipamentul de început costă 1.000 de euro, așadar nu e tocmai ieftin. Un părinte poate veni la mine și îmi poate spune pe bună dreptate că nu vrea să investească atât de mulți bani pentru că poate copilului nu îi va plăcea. Așa este, dar avem și plan de rezervă. Noi avem câteva echipamente pe care le dăm copiilor să încerce sportul, să vadă cum e, și dacă vor să rămână, să facă performanță, echipamentul propriu poate fi cumpărat și mai târziu.
– Sunteți așadar deschiși să primiți noi membri. Unde vă pot găsi cei interesați?
– Da, noi aștepăm copiii să ni se alăture, părinții interesați îmi pot scrie la adresa de e-mail csalpin@gmail.com sau mă pot contacta la numărul de telefon 0749951657.